Dureri de cap: cauze si simptome

Dureri de cap: cauze si simptomeDurerile de cap sunt afectiuni ale unor tesuturi nervoase adiacente terminatiilor nervoase din zona creierului si pot fi de doua feluri: migrene si cefalee tensionale. Desi par inofensive si sunt trecute usor cu vederea, durerile de cap pot ascunde afectiuni grave atunci cand sunt intense si repetate la intervale scurte de timp. Daca va confruntati des cu aceste stari cel mai bine ar fi sa consultati un medic.

 

 



Care este diferenta intre migrena si cefalee?

Desi cauzele sunt relativ asemanatoare, cefaleea de tip tensional si migrena difera prin simptomatologie, prin durata si intensitatea durerii. Ambele sunt deranjante si induc o stare de nervozitate si proasta dispozitie si apar indiferent de varsta si sex, migrenele afectand cu precadere femeile. Cefaleea tensionala afecteaza un procent de 70% dintre persoane, in timp ce migrenele afecteaza doar 20% din populatie.

 

Cauzele durerilor de cap

Cele mai raspandite cauze ale durerilor de cap sunt stresul si oboseala prelungita. La acestea se pot adauga depresiile si starile anxioase dar si alimentatia necorespunzatoare, sarirea peste orele de masa si, mai ales, deshidratarea. Lipsa apei in cantitati suficiente din creier provoaca durere de cap. Fumatul excesiv si consumul de alcool reprezinta factori favorizanti ai durerilor de cap. Femeile se pot confrunta suplimentar cu aceste sacaitoare dureri de cap in perioada menstruatiei sau din cauza contraceptivelor orale. Tulburarile de somn sau modificarile hormonale, fluctuatiile de estrogen si progesteron, pot provoca, de asemenea dureri de cap. Persoanele care folosesc foarte mult calculatorul si isi obosesc ochii sau cele care stau la birou intr-o pozitie incorecta, devin vulnerabile in fata aparitiei durerii de cap. Alte cauze mai rare pot fi folosirea parfumurilor puternice si accesoriile de par incomode.

 

Simptomele durerilor de cap

Cefaleea fata de migrena are cateva simptome diferite. Migrena se resimte ca o durere pulsatila de obicei intr-o singura parte a capului si este insotita de stari de greata, varsaturi, ameteala si sensibilitate la vedere si la zgomotele puternice. Sunt cazuri in care migrenele pot dura de la cateva ore pana la cateva zile, intensitatea durerii fiind in crestere. Exista posibilitatea ca anumite simptome sa isi faca aparitia cu mult inainte de a aparea durerea de cap propriu-zisa, de exemplu cascatul repetat, incalzirea urechilor si racirea extremitatilor. Cefaleea de tip tensional este determinata de variatiile de tensiune in urma carora rezulta spasme ale muschilor gatului, scalpului si chiar la nivelul fetei. Cateodata aceasta poate fi resimtita ca o gheara care strange puternic zona, dar, daca este tratata la timp, durerea dispare relativ repede.

 

Cum tratam durerile de cap?

Durerile de cap se trateaza, in principiu, prin administrarea analgezicelor. Important este sa se depisteze factorii care au dus la aparitia acestora si sa fie inlaturati. Pentru a preveni recurenta durerilor de cap este important sa se doarma minim 8 ore pe noapte, sa se hidrateze corespunzator organismul si sa se consume legume, fructe si alimente cat mai sanatoase. Inlaturarea factorilor de stres, pauzele dese in timpul programului de munca si plimbarile in aer liber sunt, de asemenea, importante in evitarea durerilor de cap. Daca acestea persista, recomandat este sa va adresati unui medic pentru a diagnostica cu exactitate cauza si a va trata corespunzator.

 

Text: Madalina Manole