Durerea la ovulatie

poza femeie cu durere de ovareCele mai multe dintre noi sunt obisnuite cu durerile din timpul menstruatiei. Insa uneori, putem experimenta dureri chiar si in timpul ovulatiei, adica la aproximativ doua saptamani dupa menstruatie.

Durerea in zona abdominala, in general in partea dreapta, care uneori este insotita de o crestere a secretiei vaginale (care este transparenta si putin vascoasa), de balonare si sensibilitate a sanilor, este un simptom al ovulatiei. 1 din 5 femei se confrunta cu aceasta problema, iar astfel de manifestari nu sunt neaparat regulate, in sensul ca nu apar in mod obligatoriu in fiecare luna, la fiecare ovulatie.



    De ce apare durerea in timpul ovulatiei si in cat timp dispare?

      Unele femei resimt acest disconfort ca un fel de intepaturi in ovare, iar altele il descriu ca fiind asemanator crampelor menstruale. De obicei, durerea de la ovulatie este mai mare pe una dintre partile inferioare ale abdomenului, chiar langa osul soldului, dar durerea iradiaza pe toata zona abdominala.  Practic, ceea ce cauzeaza durerea este desprinderea ovulului care coboara pe tuburile fallopiene pentru a ajunge in uter. In general, durerea se resimte pe parti diferite de la luna la luna, pentru ca la majoritatea femeilor nu ovuleaza acelasi ovar in fiecare luna, insa este posibil sa existe si cazuri in care durerea apare pe aceeasi parte cateva luni la rand.

      In majoritatea cazurilor, aceste dureri dispar in mai putin de o zi. Exista insa si cazuri in care durerea persista cateva zile. Atunci insa, cand durerea nu dispare dupa aproximativ 3 zile, trebuie sa consultam medicul, pentru ca aceasta poate avea alte cauze, fiind adesea confundata cu simptomele date de prezenta chisturilor ovariene, cu endometrioza (tumoare benigna in zona genitala) sau apendicita. La fel, daca durerea este insotita de sangerari vaginale, de voma, ameteala, febra, dificultate la urinare, trebuie sa mergem la doctor.

        Metode pentru ameliorarea durerilor la ovulatie

          Vestea buna este ca aceste dureri pot fi tratate acasa, prin cateva metode simple. In primul rand, trebuie sa ne odihnim, sa ne relaxam si sa stam intinse, pentru ca agitatia nu face decat sa ne inrautateasca durerile. Si hidratarea este uneori o solutie eficienta pentru ameliorarea durerilor, asa ca bea macar 1,5 – 2 litri de apa pe zi.

          Fa o baie calda, aceasta te relaxeaza si mai alunga din durere. In aceeasi idee, o sticla cu apa calda sau o perna incalzita plasata in zona abdominala pot alina la randul lor durerea. Daca vorbim deja de crampe severe, putem apela la analgezice sau antiinflamatoare usoare, care pot fi cumparate de la farmacie fara prescriptie medicala.

          In cazul in care te confrunti cu astfel de dureri in fiecare luna si acestea sunt severe, poti consulta un medic pentru a-ti prescrie anticonceptionale. Acestea impiedica ovulatia si astfel nu mai experimentezi durerea.

          Trebuie sa stii ca si alimentatia are un rol important in aparitia durerilor la ovulatie. In aceasta perioada este bine sa mancam peste, cereale integrale, nuci, seminte, vegetale si sa evitam cafeaua, alcoolul, ciocolata, zaharul si mancarurile grase. De asemenea, exista si tratamente homeopate care ne pot ajuta sa nu mai avem o ovulatie dureroasa. Cat despre remediile naturiste, ceaiul de talpa gastei si cel de calin sunt eficiente in ameliorarea durerilor.

          Text: Bianca Badescu