Dr. Speranta Schmitzer: „Remodelarea faciala ar trebui sa se faca treptat. Mai putin este mai bine.”

foto-deschidere-remodelare-dr-speranta-s_resultAtunci cand experienta de viata ti se citeste pe chip si te deranjeaza, intra in scena chirurgul estetician. Acesta poate lua „ca prin farmec” anii in plus, insa trebuie sa aiba grija sa te si recunosti in oglinda. Sau cel putin de aceasta parere este dr. Speranta Schmitzer, primul medic roman specializat in chirurgie oculoplastica (ramura a chirurgiei aflata la limita dintre oftalmologie, chirurgie plastica si reconstructiva – n.n.).



Tonica: Ce interventii estetice efectuati in clinica?

Dr. Speranta Schmitzer: La Oftalmestet, impreuna cu echipa mea − din care face parte si un chirurg plastician cu experienta in domeniu, Dr. Moti Yair Levy, cu practica in strainatate (Italia, Israel) − putem efectua orice tip de interventie pentru intinerire faciala (excizie de formatiuni tumorale benigne sau maligne, injectii cu toxina botulinica pentru relaxarea musculaturii faciale, injectii cu acid hialuronic pentru remodelarea fetei, a buzelor, interventii chirurgicale de rejuvenare a zonei oculare si perioculare − dermatochalasis, blefaroplastie superioara, inferioara, ptoze palpebrale, entropion, ectropion etc.).

Ce presupun aceste interventii?

In primul rand, interventiile estetice presupun o discutie cu pacientul, astfel incat doctorul sa-i inteleaga dorintele si asteptarile postoperatorii, iar pacientul sa inteleaga ce implica interventia in sine, ce se poate obtine in urma acesteia si care sunt limitele interventiei. In al doilea rand, pacientul trebuie sa isi faca un set de analize obligatorii in vederea interventiei chirurgicale pentru a evita surprizele mai putin placute intra- si postoperator.

Cat dureaza refacerea?

In functie de complexitatea interventiei, pacientul isi poate relua activitatea imediat (dupa injectari cu toxina botulinica, acid hialuronic; in alte tari, astfel de proceduri sunt considerate tratamente de „pauza de masa”) sau peste doua-trei saptamani. De ce? Pentru ca pot exista echimoze la nivelul fetei, ochilor, edeme, prezenta unor pansamente si, de multe ori, pacientul nu doreste sa se expuna in fata celorlalti in astfel de conditii.

Pot aparea efecte secundare?

Edemele si echimozele sunt cele mai frecvente, dar dispar in cateva zile. Altele, cum sunt cicatricile cheloide (mai ingrosate, mai rosii), dispar mai greu. De asemenea, excesul de zel din partea doctorului poate duce la o serie de complicatii (ectropion, ptoza palpebrala etc.) ce au, insa, remedii chirurgicale. Trebuie sa avem intotdeauna in vedere, atat doctor, cat si pacient, ca mai putin este mai bine. Remodelarea faciala este indicat sa se faca treptat.

Cine are nevoie de o astfel de interventie?

Persoanele care nu se mai simt bine in pielea lor si care considera ca nu este suficient un tratament cosmetic sau o crema de fata. Eu le spun pacientilor mai timizi ca nu este nicio rusine sa solicite o astfel de interventie atunci cand „nu te mai placi cand te uiti in oglinda”.

Exista multe clinici, dar si saloane de beauty care ofera „servicii de intinerire”. Cum alegem „pe mana cui ne dam”?foto-2-remodelare-shutterstock_156646739_result

Pacientul trebuie, in primul rand, sa se informeze, sa tina cont in alegerea pe care o face de specialitatea doctorului, de experienta acestuia in domeniu. Un simplu curs de o zi sau doua nu este suficient pentru o astfel de interventie. De asemenea, este de luat in considerare ca medicul lucreaza cu materialul pacientului, care este unic si reactioneaza specific. Faptul ca prietena ta a fost operata si rezultatul a fost bun nu inseamna ca si tu poti fi la fel. Recomandarea de la pacient la pacient este buna, dar nu suficienta. Reclama este buna, dar cu limite. Pacientul trebuie sa inteleaga ce urmeaza sa i se faca, sa isi asume acest lucru, sa aiba incredere si, nu in ultimul rand, sa simta ca este in siguranta cu medicul respectiv.

Text: Elena Coroianu