Asteptarile realiste reprezinta o conditie esentiala in cazul persoanelor care apeleaza la chirurgia estetica pentru modificari ale aspectului fizic, precizeaza Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, in interviul pe care ni l-a oferit. Tocmai de aceea, unul dintre rolurile chirurgului plastician este sa stabileasca limitele tratamentului, chiar daca ele nu coincid intotdeauna cu dorintele pacientului.
Tonica: Care sunt cele mai solicitate operatii estetice in Romania?
Dr. Ruxandra Sinescu: Lumea in care traim se schimba rapid si constant, iar aspectul fizic conteaza din ce in ce mai mult in domenii extrem de diverse, astfel ca si numarul pacientilor care apeleaza la imbunatatiri de ordin estetic este in crestere. Fara nicio indoiala, cea mai solicitata interventie estetica ramane augmentarea mamara cu implanturi, insa nu putem sa nu mentionam pe aceasta lista rinoplastia si remodelarea corporala chirurgicala – liposuctia, abdominoplastia etc.
Dincolo de aspectul estetic, cat de mult conteaza acest tip de interventii pentru femeile care se confrunta cu diverse complexe fizice?
Pacientii pe care ii tratam, fie ei femei sau barbati, beneficiaza, in afara de un aspect mai armonios, si de o amplificare semificativa a increderii in sine. Stim cu totii ca psihicul joaca un rol covarsitor in intreaga noastra existenta, iar starea de bine pe care ne-o poate induce imaginea din oglinda reprezinta, de multe ori, un factor motivational extrem de important. Vreau sa subliniez, insa, ca toate acestea se aplica in cazul persoanelor cu asteptari realiste si care inteleg foarte bine ce poate corecta chirurgia estetica si ce nu.
Cat de fina este linia dintre rezultatele unei interventii estetice care iti asigura o frumusete apropiata de cea naturala si cele care trec de aceasta limita?
Acum zece-cincisprezece ani era „la moda” sa treci des prin cabinetul specialistului si intalneam destul de frecvent persoane cu mult prea multe si vizibile „retusuri”, insa lucrurile s-au schimbat, s-au normalizat, zic eu. In ziua de azi exista atat de multe solutii non- sau minim-invazive pentru o serie de probleme, cele mai multe complet reversibile, incat ajungem la chirurgie din ce in ce mai tarziu. In plus, unul din rolurile chirurgului plastician este exact acela de a stabili limitele corecte ale tratamentului, chiar daca ele nu coincid intotdeauna cu dorintele pacientei/pacientului. Linia dintre natural si exagerat este, fara indoiala, destul de fina, insa trebuie sa luam in calcul atat interventia in sine, cat si factorii care tin de pacient. Un lifting facial, de pilda, va avea in mod cert rezultate diferite la o doamna de 50 de ani fata de una de 70 si va fi perceput ca atare si de cei din jur. Daca vorbim, totusi de „prea mult”, cred ca cel mai bun exemplu pe care il pot da este designerul Donatella Versace, al carei look actual este atat de nefericit modificat incat nu mai are absolut nimic in comun cu trasaturile sale native.
Care sunt principalele aspecte ce trebuie luate in considerare de o femeie care doreste o interventie de augmentare a sanilor?
In primul rand, sa fie vorba de un gest pe care il face pentru ea insasi, din convingere personala puternica, si nu din motive precum „si prietena mea s-a operat” sau „iubitului meu ii plac mai mult fetele cu sanii mai mari” etc. Apoi, sa inteleaga ca marimea implanturilor se stabileste in functie de statura pacientei astfel incat sa rezulte un aspect armonios. Interventia este foarte bine standardizata, iar in mainile unui chirurg experimentat decurge, in general, foarte bine, insa pot aparea si complicatii postoperatorii, cazuri in care se impune schimbarea sau chiar extragerea completa a implanturilor. In ultimii ani, la un numar mic de paciente operate s-a diagnosticat un anumit tip de limfom – cancer al sangelui – legatura dintre acesta si existenta implanturilor fiind actualmente studiata intens pe tot globul.
In cazul liposuctiei, exista persoane care cred ca rezolva si problema celulitei. In ce consta mai exact liposuctia si are vreo legatura cu ameliorarea aspectului de „coaja de portocala” a pielii?
Liposuctia este o metoda de remodelare corporala prin care se aspira o parte din excesul de grasime din anumite zone, cel mai frecvent abdomen si coapse, insa ea se poate utiliza practic oriunde. Ideea care sustine ca liposuctia reprezinta o modalitate de a pierde kilogramele in plus este eronata. O cerinta preoperatorie foarte importanta este ca pacientul sa se afle foarte aproape de greutatea ideala, iar aceasta greutate sa fie stabila. Rezultatele cele mai bune le obtinem pe acumularile rebele de grasime din arii greu de „lucrat” prin sport – interiorul coapselor, genunchii, gleznele, gatul etc. Procedura in sine nu amelioreaza absolut deloc celulita, insa prin scaderea depozitelor adipoase locale poate sa dea aceasta impresie, rezultatul real avand insa legatura strict cu diminuarea cantitatii de grasime din zona respectiva.
Pe de alta parte, exista tipuri de interventii care pot duce la diminuarea eficienta a celulitei?
Vestea buna este ca oricare dintre noi poate sa castige „razboiul” cu celulita. Vestea proasta este ca nu exista scurtaturi pe acest drum, iar metodele cu rezultate certe sunt sportul si mentinerea unei greutati corporale normale. Exista insa si o serie de tehnici non-invazive care pot ajuta semnificativ, prin cresterea sintezei de colagen si automat a elasticitatii pielii si prin remodelarea tesutului conjunctiv lax, cum ar fi terapiile cu radiofrecventa sau cu laser.
Exista noutati sau anumite tendinte in domeniul medicinei estetice actuale?
Medicina, in general, este un domeniu in care progresele sunt uimitoare si extraordinar de rapide, iar medicina estetica nu face exceptie, ba dimpotriva. Produsele si tehnologiile pe care le avem la dispozitie sunt tot mai inovatoare, mai sigure si mai eficiente de la an la an. Pe partea de chirurgie, castiga din ce in ce mai mult teren interventiile laparoscopice. Barbatii incep sa acorde mult mai multa atentie aspectului fizic si recurg tot mai des fie la injectabile, fie chiar la operatii – pentru remodelarea ariei pectorale, de exemplu. Pentru doamne, reintinerirea zonei genitale reprezinta ultima tendinta in materie de medicina estetica in toata lumea.
Ce inseamna frumusetea fizica privita prin ochii unui chirurg estetician?
Simetrie. Aceasta este principala noastra provocare, obtinerea simetriei cat mai aproape de perfectiune, fiindca simetrie absoluta nu exista. In natura, in lumea animala si in cea umana, frumusetea inseamna simetrie.
Daca observam cu atentie trasaturile acelor personalitati considerate etaloane de frumusete, constatam ca cele doua jumatati ale fetei si corpului sunt aproape perfect simetrice. Spre asta tindem in specialitatea noastra.
Exista o diferenta intre tara noastra si alte tari europene in ceea ce priveste domeniul chirurgiei estetice?
Din punct de vedere al pregatirii chirurgilor plasticieni si al tehnologiei de care dispunem, absolut nici una. Deschiderea pacientilor fata de aceste interventii a sporit, insa nu inca la nivelul Europei de Vest sau Americii, mai este loc. O diferenta reala este cea de cost, medicina in Romania, inclusiv cea estetica, fiind infinit mai accesibila decat in aproape tot restul Europei. In aceste conditii, ma astept ca si turismul medical in tara noastra sa se dezvolte considerabil in urmatorii ani.
Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, Centrul de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty – Alia Apartments, Bvd. Maresal Averescu nr.7A, Bl. B, Scara A, Parter, Ap. 68, sect. 1 , Bucuresti, projectbeauty.ro/ Tel.: 0740.929.544
Text: Oana Baltoc