Dr. Hedi Hoka – despre cum ne putem antrena creierul pentru a fi fericiti

Dr. Hedi Hoka – despre cum ne putem antrena creierul pentru a fi fericitiDr. Hedi Hoka este doctor in psihologie, este specializata in dezvoltare personala si are peste 10 ani de experienta in consiliere psihologica si coaching. Telul sau este sa poata aduce descoperirile neuropsihologiei mai aproape de oameni, pentru a-i ajuta. Hedi considera ca mintea noastra este cea mai valoroasa resursa pe care o avem si ca o putem antrena pentru a ne gasi echilibrul si fericirea.

 

 



TONICA: Sunteti doctor in psihologie, scrieti carti motivationale si tineti semninarii de dezvoltare personala. De la ce a plecat aceasta dorinta de a ajuta oamenii?

Ma simt foarte fericita atunci cand stiu ca pot sa ajut pe cineva. Si cred ca asta se vede, de aceea oamenii reactioneaza pozitiv la ajutor.

 

TONICA: Veti sustine pe 22 noiembrie un seminar la Cluj cu tema ”Iubesc sa fiu femeie”. De ce ati ales aceasta tema?

Femeile sanatoase din punct de vedere emotional si mental se bucura, mai presus de toate, ca sunt in viata si se accepta pe sine deplin doar pentru simplul fapt ca sunt fiinte umane.

Femeile, azi, au libertatea de a alege sa se bucure de viata. Pot iubi si sa se lase iubite la orice varsta. Sunt capabile sa isi asume riscuri si sa faca ceea ce isi doresc cu adevarat. Se pot dedica unor obiective in viata si sa schimbe lumea ca sa o faca mai frumoasa si mai buna. Fiecare femeie are dreptul la placerea sexuala si singura poate sa-si stabileasca limitele de care simte ca are nevoie.

 

TONICA: Daca ati putea schimba ceva in comportamentul sau mentalitatea femeilor din ziua de astazi, ce ati schimba?

As schimba doua lucruri. Primul – sa inceteze sa-si urasca corpul si sa-l accepte si sa-l respecte. Iar ce-l de-al doilea lucru sa nu mai considere ca daca au implinit 30 de ani sunt „expirate”. Le-as invata sa nu se fereasca, ca si cum ar fi o boala.

 

TONICA: De ce au nevoie femeile pentru a se mentine sanatoase din punct de vedere mental si emotional?

Sa iubeasca faptul ca sunt femei.

 

TONICA: Care sunt cele mai importante principii dupa care ar trebui sa ne ghidam in viata, in opinia dumneavoastra?

  1. Toti avem dreptul la fericire.
  2. Emotiile negative sunt felul vietii de a ne spune ca trebuie sa o luam in alta directie.
  3. Ca dupa rau vine bine.
  4. Sa fii recunoscator pentru ceea ce ai deja.
  5. Accepta-te neconditionat.

 

TONICA: Spuneati despre creierul uman ca este egoist. Cum putem folosi aceasta insusire in beneficiul nostru?

Dr. Hedi Hoka – despre cum ne putem antrena creierul pentru a fi fericitiIntelegand mecanismele dupa care functioneaza creierul. Exista doua descoperiri majore in neuropsihologie care ne ajuta in viata de zi cu zi foarte mult: 1) in mintea noastra exista mecanisme pentru bucurie, placere si euforie. Deci avem la dispozitie un sistem prin care putem deveni fericiti si 2) creierul unui adult se afla intr-o continua schimbare. Pana acum, credeam ca apogeul dezvoltarii noastre este in jurul varstei de 20 de ani. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel: de fiecare data cand invatam ceva nou, creierul nostru se transforma. Iar intre celule apar noi conexiuni. Neuronii se transforma continuu prin aparitia noilor dentrite. Volumul de activitate al creierul nu este asadar nicidecum stabilit la nastere. Putem sa ne imbunatatim performantele, dar este posibil sa le si distrugem. La fel ca si muschii, celulele cenusii au nevoie de antrenament pentru a ramane in forma.

 

TONICA: Sunt persoane predispuse la optimism si daca da, de ce anume tine acest lucru, de mostenirea genetica, de educatie, de altceva?

Stiinta fericirii ne arata ca sunt trei elemente care determina fericirea: primul are un aport de 50% si se refera la factorii genetici. Daca parintii tai sunt optimisti si fericiti, este destul de probabil ca vei mosteni aceasta gena a fericirii. Circumstantele vietii, adica ceea ce ti se intampla, determina gradul de fericire in proportie de 10% si reprezinta al doilea aspect. Asupra celor doua elemente enumerate anterior e foarte probabil sa nu poti interveni constient pentru a fi fericit. Dar al treilea, spun eu, este cel mai important, si anume: actiunile pe care le facem in mod intentionat. Acest element determina, intr-un procent de 40%, fericirea. Iar ceea ce faci in mod intentionat pentru a fi fericit are o putere atat de mare, incat poate sa-ti schimbe chiar si informatia genetica. La randul tau, poti, asadar, sa transmiti gena fericirii, chiar si daca parintii tai au fost mai nefericiti. Prin urmare, daca vrei sa actionezi pentru a fi fericit, retine ca fericirea este o traire pozitiva a propriei vieti. Ca sa simti acest lucru, trebuie sa faci pace cu trecutul tau, sa inveti sa traiesti in prezent si sa fii optimist in fata viitorului.

 

TONICA: Spuneati ca este important sa nu fugim de frica si totusi cei mai multi oameni au dificultati in a o gestiona. Cum putem accepta aceasta emotie?

Fiecare emotie negativa comunica cu noi. Teama sau frica este o emotie care ne ajuta sa constientizam siguranta de care avem nevoie. De cate ori ti-e frica, intreaba-te: „De ce am nevoie ca sa ma simt in siguranta? ”

 

TONICA: Cum explicati faptul ca in societatea actuala, in care avem mai mult confort, suntem totusi mai nefericiti, iar numarul persoanelor deprimate este in crestere?

Raspunsul se gaseste in obsesia noastra fata de obiective si teama de a nu avea succes. Intr-un cuvant, in NEVROZA REUSITEI. Ne dorim cu disperare sa reusim, iar pretul pe care il platim este sanatatea. Traim intr-o societate materialista unde proprietarii succesului suntem noi, iar acesta este cuantificat in bunuri si achizitii. Dar, de fapt, nu achizitiile sunt o problema, ci recompensele emotionale pe care le primim in urma detinerii lor.

 

TONICA: Cum putem depasi emotiile negative, de ce tine trecerea de la o atitudine negativa la una pozitiva?

Emotiile pozitive au un scop maret in evolutia noastra. Dopamina, spre exemplu, este molecula care se afla in creierul nostru, alcatuita din 22 de atomi (hidrogen, carbon, oxigen si azot). Nu ne spune nimic, nu-i asa? Dar daca v-as spune ca acest neurotransmitator este cel care ne amplifica dorinta de a cunoaste, curiozitatea, ne creste capacitatea de invatare, ne dezvolta gandirea creativa si este responsabila pentru fanteziile sexuale, atunci i-am acorda atentie. Oamenii de stiinta numesc dopamina – „molecula dorintei”. Dopamina da energie. Aria ventralis tegmentalis in creier ne face sa fim atenti la ce ne dorim, sa tinem minte lectiile pe care le-am invatat, experientele placute, sa ne dorim sa evoluam. Ceea ce a fost de-a dreptul uimitor este ca in ciuda amprentelor genetice, dopamina favorizeaza aparitia de noi conexiuni in creier si influenteaza modul in care este prelucrata informatia genetica din celule si incita neuronii sa se organizeze din nou. Creierul este centrul de control al sentimentelor pozitive.

 

TONICA: Stim cu totii ca emotiile negative ne pot afecta sanatatea si spuneati ca pentru a le stapani este foarte important sa ne crestem neuroni noi, prin practicarea sportului. Care este legatura intre sport si formarea de noi neuroni?

Un exemplu concret ar fi in felul urmator: sa zicem ca ne apucam de sport azi. Am interactionat cu stimulul, iar neuronii noi incep sa creasca. Ei nu pot exista independenti. Rolul lor este sa se conecteze la neuronii maturi si sa creeze o retea neuronala valabila pentru comportamentul nou. Asta se intampla la zece zile de la aparitia lor. In toata aceasta perioada, noi trebuie sa interactionam cu sportul astfel incat sa-i stimulam si sa nu-i pierdem. Urmatoarele 20 de zile sunt foarte importante deoarece in perioada lor de crestere ei au nevoie sa invete informatii noi pentru a ramane conectati. Dupa o luna de zile de cand am inceput sa facem sport, neuronii noi se actualizeaza cu informatiile din mediu si abia dupa trei luni de zile putem vorbi despre consolidarea unui comportament nou. Daca intrerupem acest proces, prin faptul ca nu mai mergem la sport, nu am facut nimic pentru ca neuronii noi nu vor supravietui.

 

TONICA: Un mesaj/gand pentru cititoare…

Invata sa pretuiesti prezentul. CLIPA este tot ceea ce ai.

 

Text: Bianca Badescu