„Miscarea ar trebui sa fie primordiala pentru copii”

Dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar ortopedie traumatologie Centrokinetic, centrokinetic.ro, Tel.: 0314335371

Exercitiul fizic este recomandat de la cele mai mici varste si vine la pachet cu beneficii certe pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Important este ca programul de gimnastica pentru bebelusi sa fie ghidat de un specialist, astfel incat experienta sa fie una cat mai utila pentru micut. Medicul ortoped Andrei Ioan Bogdan, fondator al clinicii de recuperare medicala Centrokinetic, bazata pe imbinarea rolului de medic specializat cu cel de terapeut, ne-a oferit un interviu in care explica motivele pentru care Baby Gym ar trebui sa devina un fenomen si in randul parintilor din Romania.



TONICA: Care sunt beneficiile gimnasticii pentru bebelusi? Cum le influenteaza dezvoltarea?

Dr. Andrei Ioan Bogdan: In primul an de viata, parintii sunt extrem de grijulii fata de dezvoltarea psihica si fizica a bebelusului. Parintii incep sa fie tot mai constienti de necesitatea unui start bun in viata, motiv pentru care cauta metode prin care doresc sa stimuleze copilul sa-si atinga cat mai corect mild-stone-urile binecunoscute: rostogolire, mers in patru labe, ridicarea in picioare si mersul independent. Aici intervine gimnastica bebelusului, cu participarea unor terapeuti specializati care ajuta parintele si copilul sa inteleaga etapele de dezvoltare neuro-motorii normale si, prin joc si stimulare, sustine bebelusul sa se dezvolte armonios.

Activitatile din cadrul sedintelor de Baby Gym pot preveni si dezvoltarea anumitor probleme?

Tocmai pentru ca vorbim de terapeuti ultraspecializati pe pediatrie, inainte de toate vom face o evaluare a dezvoltarii musculo-scheletale a copilului si vom invata parintele care sunt principalele probleme ortopedice ce pot aparea la fiecare etapa de crestere.

Beneficiile Baby Gym exista si la nivel de inteligenta, la nivel emotional/psihologic?

Cu totii stim zicala „Minte sanatoasa in corp sanatos!”. Si asta se aplica inca din primele zile de viata. Ne dorim copii activi, dornici de cunoastere, sa exploreze. Intotdeauna dezvoltarea motorie vine impreuna cu dezvoltarea cognitiva – a inteligentei. Un copil lasat sa exploreze, sa „munceasca” pentru ceea ce-si doreste, isi va dezvolta un stil de viata in acest sens – depun efort si primesc recompensa.

Programul de exercitii/activitati este standard sau este adaptat in functie de copil?

Intotdeauna adapatam exercitiile copilului, tocmai pentru ca noi toti suntem diferiti si avem nevoi diferite. Si ce este important, in functie de varsta copilului putem alege variante de a lucra individual sau in sedinte de grup, deoarece copiii se stimuleaza foarte bine unii pe altii prin joc.

Categoriile de exercitii sunt grupate in functie de dezvoltarea motrica pe care trebuie sa o aiba fiecare copil?

Urmarim cu strictete etapele de dezvoltare neuro-motorii. Parintii si buncii au tendinta de a cere mai mult de la copiii lor decat sunt acestia pregatiti. Etapele au o dezvoltare din 6 in 6 saptamani, si anume – orientarea optica, la 3 luni sprijinul pe coate, la 4 luni si jumatate sprijinul pe un cot, la 6 luni rostogolirea, la 8 luni mersul in patru labe si pozitionarea in fund, la 10 luni ridicarea in picioare, iar la 12 luni mersul independent.

Deci stimularea poate incepe inca de timpuriu prin stimularea vizuala ca mai apoi, in jurul varstei de 4 luni, sa atinga etapa de prindere a jucariilor, care este baza de plecare pentru rostogolire si tarare.

Ce experienta au specialistii Baby Gym?

Toti terapeuttii centrului nostru sunt supraspecializati in terapia cu copilul mic, avand experienta in lucrul cu copilul atat nascut prematur, cat si la termen, cu probleme ortopedice si neurologice. Lucram de peste 15 ani cu toata patologia pediatrica de la 0 la 18 ani.

Parintii din Romania au inceput sa inteleaga avantajele miscarii fizice in cazul copiilor, chiar si de la varste atat de fragede?

Din experienta ultimilor ani constatam, din pacate, aparitia a doua lucruri care influenteaza in mod negativ dezvoltarea copilului – obezitatea pe de o parte si supraprotectia de partea cealalta. Stilul de viata al parintelui, atat alimentar cat si cel legat de activitatea fizica, afecteaza si stilul de viata al copilului. Romania incepe sa se numere printre tarile in care obezitatea in randul copiilor creste alarmant si cred ca sesizam lucrul acesta la o simpla privire aruncata in parc sau pe strada. Miscarea ar trebui sa fie primordiala pentru acesti copii. Legat de copilul mic, exista acea tendinta de supraprotectie, din teama de a nu se lovi si din nevoia parintelui de a face lucrurile in locul copilului – ii ofera jucaria, il tine in brate excesiv, il pune in dispozitive de mers … etc. Si, de aici apar cele mai multe intarzieri in dezoltarea neuro-motorie a copilului. Din fericire, odata ce intra intr-un sistem in care ii invatam sa invinga aceste temeri, se observa inca de la primele sedinte ca bebelusul are o capacitate incredibila de a invata, lucrurile evolueaza de la sine.

Sedintele de Baby Gym ajuta si la consolidarea relatiei parinte-copil?

In cadrul sedintelor, parintele are ocazia sa-si vada copilul cu alti ochi. Copiii nu sunt niste fiinte mici, neajutorate. Copiii stiu sa se adapteze, invata foarte repede, stiu sa negocize, sa se impuna, sa se integreze in medii noi, sa-si faca prieteni si, odata ce-i lasi sa se dezvolte independent oferindu-le un mediu cald si prietenos, cu siguranta vei avea pe termen lung o relatie definitiva si indestructibila cu el.

Text: Oana Baltoc