Doua gene pot arata evolutia bolii Parkinson

-0a0shutterstock_17625020Doua gene legate de acumularea de proteine ??din creierul pacientului bolnav de Parkinson pot arata cat de avansata este boala, conform unui nou studiu in domeniu. “Studiul nostru arata ca aceste doua gene pot fi utilizate ca un marker surogat pentru a estima rata de progresie a bolii Parkinson”, a declarat Huang Yue, cercetator in cadrul Neuroscience din Australia (NeuRA).

Boala Parkinson este cea mai raspandita boala neurologica dupa dementa. Este a doua boala care produce disfunctii ale sistemului nervos, ca numar de persoane afectate, precedata de dementa, care este cea mai cunoscuta afectiune neurologica cronica. In plus,
80.000 de australieni sufera de BP si 4.000 sunt diagnosticati anual. 20% dintre pacienti aveau varste sub 50 ani la momentul diagnosticului.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 123 de pacienti bolnavi de Parkinson, pentru a determina in ce stadiu se afla boala si cat de repede avanseaza aceasta. In urma studiului, cercetatorii au descoperit ca pacientii cu BP au un deficit in secretia unei anumite proteine de catre creier, spre deosebire de cei ce nu prezinta BP, carora li s-au determinat niveluri crescute ale acestei proteine in sange.

In urma studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ar fi necesara reglementarea mai exacta a cantitatii de GDNF care trebuie introdusa in creier. De aceea, oamenii de stiinta s-au gandit sa trimita in creier nu substanta GDNF, ci gena care contine codul acestei substante.

Cu toate ca aceste rezultate sunt imbucuratoare, daca aceasta substanta nu se administreaza activ, gena GDNF nu functioneaza deloc.

Totodata, studiul a scos la iveala o legatura stransa intre proteinele din densitatea postsinaptica si evolutia comportamentului uman, ca si rolul indirect al acestora in anumite procese cognitive spre deosebire de alte proteine codate de diverse gene.

 

Text: Andreea Popescu