Doua galbenusuri pe zi – sursa de antioxidanti care iti mentine inima in forma

shutterstock_2340374In urma unui studiu desfasurat recent, s-a descoperit ca ouale sunt mult mai bune pentru sanatatea noastra decat am fi initial tentati sa credem, deoarece acestea contin de doua ori mai multi antioxidanti decat un mar. In timp ce ouale sunt extrem de apreciate si recunoscute ca fiind o sursa excelenta de proteine, lipide, vitamine si minerale, cercetatorii de la Universitatea din Alberta au descoperit ca, pe langa toate acestea, mai prezinta si proprietati antioxidante, care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, dar si la prevenirea cancerului.

Profesorii Jianping Wu si Andreas Schieber, alaturi de cativa absolventi ai Departamentului Agricol si Stiintelor Nutritionale, au examinat galbenusurile oualor provenite de la gainile hranite cu porumb si grau. Acestia au descoperit ca galbenusurile contin doi aminoacizi, si anume triptofan si tirozina, care au proprietati antioxidante ridicate.

Dupa efectuarea analizei, cercetatorii au ajuns la concluzia ca doua galbenusuri de ou in stare bruta contin aproape de doua ori mai multi antioxidanti decat un mar si aproape aceeasi cantitate pe care o regasim in 25 de grame de afine.

In orice caz, in momentul in care ouale au fost fierte sau prajite, proprietatile antioxidante s-au redus la jumatate, iar pentru ouale pregatite in cuptorul cu microunde, aceleasi proprietati s-au regasit intr-o cantitate putin mai mare de jumatate.

“Intr-adevar, cantitatea de antioxidanti este redusa cu mult atunci cand acestea sunt gatite, si totusi ouale raman egale merelor”, a declarat doctoral Wu, profesor asociat al Universitatii din Alberta, specializat pe agricultura, hrana si pe stiintele nutritionale.

 

Text: Ruxandra Raica