Dormi putin? Iata 7 consecinte periculoase!

Din pacate, ritmul actual al societatii ne forteaza sa avem un stil de viata dezordonat si astfel alimentatia sa ne devina dusman si somnul sa nu ne mai odihneasca, pentru ca, da, intre somn si odihna exista o reala diferenta. Un adult nu ar trebui sa doarma sub 7-8 ore pe noapte, iar acest somn trebuie sa fie de calitate, aspect din ce in ce mai greu de obtinut. Punctam ca un somn odihnitor se obtine intre orele 22:00 – 06:00. Iata, in continuare, cele mai periculoase consecinte cu care se confrunta persoanele care dorm putin!



Profita de energia noptii! Ritualuri care induc un somn odihnitor

Stari anxioase

Atunci cand dormi corpul tau se repara si elimina tensiunea musculara acumulata pe parcursul zilei din cauza stresului. Prin urmare, stresul se acumuleaza de la o zi la alta si prima consecinta a unui somn slab calitativ este un grad de nervozitate si irascibilitate ridicat. Devine din ce in ce mai greu sa faci fata provocarilor zilnice si astfel isi fac loc starile anxioase. Totodata anxietatea poate fi favorizata de eliberarea cronica a adrenalinei, o situatie comuna la persoanele care nu se odihnesc noaptea.

Tulburari de somn in sarcina. Cauze si remedii

Depresia

Lipsa somnului interfereaza cu neurotransmitatorii nostri si, in cele din urma, acest fapt va conduce la o scadere a sinapselor dintre neuronii care regleaza starea de spirit. Ce urmeaza? In timp apare depresia, o afectiune din ce in ce mai intalnita in zilele noastre.

Iata 6 deficiente nutritionale care te imping in depresie

Lipsa de concentrare

Orele insuficiente de somn conduc la oboseala sistemului nervos si, in timp, il deterioareaza. Implicit si procesele cognitive, gandirea si concentrarea, vor fi afectate. Atunci cand nu ai reusit sa dormi cel putin 7 ore, atentia, vigilenta, rationamentul si modul de rezolvare a problemelor sunt grav afectate. In plus, ciclurile de somn joaca un rol important in imprimarea amintirilor in minte, fapt ce transforma procesul de invatare intr-unul foarte greoi.


Obezitatea

Melatonina este cea care regleaza hormonii ce dau senzatia de foame, grelina, dar si de satietate, leptina. Atunci cand nu dormi suficient, nivelul de grelina creste si cel de leptina scade, astfel incat se creaza decorul perfect pentru sustinerea cresterii in greutate. Totodata, esti mult mai predispusa in a consuma grasimi saturate si zaharuri. In plus, extenuarea te va impiedica sa faci miscare fizica, un alt motiv ce favorizeaza obezitatea.

Alimente recomandate pentru un somn odihnitor

Sistemul cardiovascular

Lipsa somnului conduce la cresterea tensiunii arteriale, iar sistemul cardiovascular este afectat in timp. Somnul controleaza cortizolul, hormonul de stres, prin urmare, noaptea ar trebui ca presiunea arteriala sa fie reglata. Pe o perioada indelungata, insomniile constante pot sta la baza bolilor de inima, a infarctului si a accidentelor cerebrale vasculare.

Meteosensibilitatea. Atentie la schimbarea presiunii atmosferice

Sistemul imunitar

Atunci cand dormi, sistemul imunitar produce citokine, -niste imunohormoni de protectie, anticorpi si celule care lupta impotriva infectiilor, a bacteriilor si a virusurilor. Astfel, una din consecintele periculoase ale lipsei de somn este un sistem imunitar slabit care nu mai poate lupta. Pe acest fond pot aparea bolile, iar privarea de somn pe termen lung este cauza importanta in dezvoltarea bolilor cronice, asa cum este diabetul si afectiunile cardiovasculare.

Totul despre oboseala cronica

Imbatranirea prematura

Persoanele care dorm sub 6 ore pe noapte sunt predispuse cearcanelor, ridurilor si, astfel, procesul de imbatranire prematura este accelerat. Hormonul stresului, cortizolul, este eliberat in cantitati mari si astfel reuseste sa rupa fibrele de colagen responsabile cu elasticitatea si sanatatea pielii. Tine cont ca perioada de regenerare a pielii este intre 22:00 – 02:00, perioada in care este recomandat sa dormi.

Beneficiile somnului de frumusete. Iata ce inseamna, de fapt, sa te odihnesti inteligent! Click aici!

Text: Madalina Manole