Este cunoscut faptul că există o lipsă mare de sânge în centrele de transfuzii din ţară, iar în contextul actual, al pandemiei cu coronavirus, necesitatea este şi mai mare.
Anual, în România, statisticile arată că unul din trei oameni nu beneficiază de transfuzii atunci când au nevoie. La fiecare trei secunde cineva are nevoie de sânge. Este nevoie de 500 de mii de unităţi pe an, în ţară, doar în Bucureşti necesarul zilnic fiind de o mie.
De cele mai multe ori, donatorii sunt cunoştinţe, prieteni sau rude cu pacientul, aceştia fiind primii care sar în ajutorul lui. Transfuzia se face în cazul pierderii unei cantităţi mari de sânge, apărute în urma unor accidente, a unei intervenţii chirurgicale de amploare, a unei anemii hemolitice sau trombocitopenii.
Beneficiile donării de sânge
Donatorii periodici au dreptul la un examen radiologic şi la unul biologic gratuit, în fiecare an. În plus, aceştia primesc, doar la recomandarea medicului, un tratament substitutiv cu fier. Pe de altă parte, donatorul se va simţi mai bine după ca va dona, sângele se va împrospăta, imunitatea organismului va creşte, iar riscul de paralizie şi de accidente vasculare va scădea cu 30%.
Un alt plus este şi rezistenţa la şocuri, care creşte, iar în cazul unui accident, de exemplu, organismul îi va ajuta pe medici în momentul în care apare o hemoragie. Organismul fiind obişnuit cu fluctuaţiile nivelului de sânge, va suporta mai uşor transfuzia.
Pe lângă beneficiile privind sănătatea organismului, mai există şi avantaje de ordin material, ca de exemplu: primirea unor bonuri de masă, decontarea cheltuielilor de transport atunci când centrul se află într-o altă localitate, reducere de 50% la mijloacele de transport în comun şi zi de concediu la locul de muncă sau scutire medicală în cazul elevilor, studenţilor şi a cadrelor militare, în ziua donării.
Cum se poate dona?
Pentru a putea dona, orice persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- Să aibă vârsta cuprinsă între 18 – 60 de ani;
- Femeile să aibă peste 55 de kilograme, iar bărbaţii peste 60 de kilograme;
- Tensiunea arterială sistolică să fie între 11 şi 18 mmH;
- În ultimele trei luni să nu fi suferit intervenţii chirurgicale de niciun fel, inclusiv stomatologice, să nu îşi fi făcut tatuaj sau piercing;
- Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruaţiei;
- Să nu fi consumat băuturi alcoolice în ultimele 72 de ore;
- Să nu fi avut următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste -6 dioptrii sau boli ale pielii.
Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat. Un singur donator poate salva până la trei vieţi omeneşti. Drept urmare, dacă donatorii eligibili ar dona sânge de cel puţin patru ori pe an, necesarul din ţară ar fi acoperit.
Vino să donezi şi tu!
Fundatia “Sânge pentru România”, în colaborare cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti -Sector 6, împreună cu Protoieria aceluiaşi Sector, organizează o amplă campanie de donare de sânge, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Vino în perioada 12-14 octombrie, în str. Dr. Constantin Caracas, nr. 2, în intervalul orar 10.00-13.00, şi donează sânge pentru a dărui viață celor în nevoie! Mai multe detalii despre această campanie găseşti pe pagina de Facebook “Sânge pentru România” și pe site-ul fundaţiei.