Donatorii de sperma, in general, sunt mai stabili si mai maturi comparativ cu barbatii care nu si-au depozitat sperma intr-un flacon de plastic. Cel putin aceasta este parerea cercetatorilor suedezi, care au si realizat primul studiu privind examinarea trasaturilor de personalitate ale donatorilor de sperma.
Cercetatorii de la Universitatea Linkoping au cerut donatorilor de la toate cele sapte banci suedeze de donare a spermei sa completeze chestionare cu privire la temperamentul lor, caracterul si chiar factorii demografici, cum ar fi varsta, educatia si starea civila. Cercetatorii au comparat apoi raspunsurile donatorilor cu raspunsurile date de barbatii de aceeasi varsta, care nu au donat sperma pana in acel moment.
Constatarile au fost raportate in aceasta saptamana in BJOG: Jurnalul International de Obstetrica si Ginecologie.
Donatorii, cu varsta medie de 34 de ani, s-au descris ca fiind mai putin ingrijorati, mai putin nesiguri pe ei si mai energici decat barbatii din grupul “non-donatorilor”. Raspunsurile donatorilor au indicat, de asemenea, faptul ca aproape jumatate dintre ei au fost intr-o relatie sau inca sunt si ca mai mult de o treime au propriii lor copii.
Cu toate acestea, aceste rezultate se aplica doar in Suedia. Acest studiu este destinat strict barbatilor din Suedia, deoarece aici donatorii de sperma nu sunt platiti. In Suedia, donatorilor li se deconteaza drumul pana la clinica, atat!
Conform cercetarilor, donatorii de sperma fac acest lucru doar din altruism si pentru simplul fapt ca sunt trecuti de varsta de 30 de ani, varsta la care sunt destul de maturi incat sa accepte sa dea viata unui copil, fara a o cunoaste pe mama acestuia, bineinteles cu acordul celei din urma.
In Statele Unite, banca de sperma se numeste cryo-bank, iar aici donatorii primesc in jur de 150 $ pentru cantitatea de sperma donata.
„Comparativ cu donatorii din America, donatorii de sperma suedezi nu sunt anonimi. Din 1985, toti copiii care au fost conceputi prin intermediul unui donator de sperma au dreptul sa il cunoasca pe cel cu ajutorul caruia au fost conceputi, insa doar dupa implinirea varstei de 18 ani. Cu toate acestea, exista copii care nu au solicitat sa cunoasca identitatea donatorilor, probabil pentru ca acei copii nu stiau ca au fost conceputi cu ajutorul unui donator de sperma”, a declarat pentru msnbc.com Sydsjö Gunilla, psiholog si autor principal al studiului.
In cadrul Fairfax, banca de sperma din Virginia, una dintre cele mai mari banci de sperma din America, cercetatorii au observat unele diferente intre donatori anonimi si cei identificabili. Donatorii identificabili au tendinta de a fi mai in varsta si, cel mai probabil, au un loc de munca bun si propriii lor copii, spune Michelle Ottey, director de operatiuni la criobanca Fairfax.
Indiferent ce inseamna identificabil, si in America exista donatori optimisti si stabili din punct de vedere profesional, la fel ca si omologii lor, suedezii.
Si in Romania, femeile pot avea un copil prin inseminare cu sperma unui donator necunoscut. Procedeul, oricat de complicat ar parea, este simplificat de legislatia romaneasca ce permite inseminarea artificiala cu sperma donatorilor anonimi.
Text: Andreea Popescu