Cel mai cunoscut creator de moda din lume, directorul artistic al casei Chanel, figura legendara a modei universale, a murit la Paris, in dimineata zilei de 19 februarie, la varsta de 85 de ani.
Pe 22 ianuarie, el a fost marele absent de la traditionala defilare a casei Chanel de la Grand Palais in cadrul Fashion Week de la Paris. Invocand oboseala, Karl Lagerfeld nu a venit sa salute publicul asa cum a facut-o de fiecare data in timpul celor 60 de ani de cariera in moda.
Omul spectacol
In fiecare an, in timpul saptamanii modei de la Paris, el a pus in scena show-uri care mai de care mai grandioase, transformand scena de la Grand Palais intr-un turn Eiffel gigantic, intr-o racheta, intr-un cazinou sau o plaja cu nisip, palmieri si un velier, ca anul acesta.
Kaiserul modei, cum i s-a mai spus de-a lungul anilor, el a fost cel care a readus la viata casa Chanel, a facut un contract de exclusivitate cu Inès de La Fressange pentru a reprezenta marca si a readus in atentia publicului stilul iconic al lui Coco Chanel (tesaturile de tweed, combinatiile de alb si negru).
Karl Lagerfeld a fost, de asemenea, primul creator de moda care a semnat o colectie-capsula pentru gigantul suedez H&M in 2004, a colaborat cu marca de pantofi Melissa, a imaginat costume de scena pentru opera Scala din Milano si pentru cea din Florenta, a creat tinutele de scena pentru Madonna si Kylie Minogue sau echipamentul echipei de fotbal a Frantei in 2011.
Look signature
Ca sa nu mai vorbim si despre celebrele veste galbene ale politiei franceze in 2008 – pe care el le-a creat. Dar a refuzat sa imbrace una dintre aceste veste pentru campania de prezentare, asa ca a fost nevoie sa ii fie „aplicata” o vesta in Photoshop.
Mai mult decat un creator de moda, Karl Lagerfeld a fost un star. I s-a mai spus si Kaiserul modei, „omul logo”, cel cu „look signature”: parul alb stralucitor, nelipsitii ochelari cu lentile intunecate, tinutele tip turtleneck (fie ca era vorba de malete sau de camasi impecabile cu guler tare, inalt, inchis pana la ultimul nasture), cu haina perfect ajustata pe talie.
O biografie cu multe secrete
Cel al carui an de nastere a ramas un mister (1933, 1935 si 1938 au fost anii mentionati in decursul mai multor interviuri) s-a nascut la Hamburg in nordul Germaniei: „Nu voi dezvalui niciodata aceasta informatie si, apoi, sunt lucruri pe care nici macar eu nu le stiu”, a explicat intr-un interviu din Le Monde, care i-a consacrat un intreg serial vara trecuta.
Tanarul Karl a parasit tara natala si a plecat impreuna cu mama lui la Paris, la inceputul anilor ’50. Pasionat de desen, el s-a facut remarcat ca ilustrator de moda si a fost angajat de Pierre Balmain. A lucrat apoi ca stilist pentru casele Jean Patou si Chloé, inainte de a incepe colaborarea cu casa de moda Fendi, in calitate de director artistic in 1965.
In 1983, Karl Lagerfeld a fost numit director artistic pentru „toate colectiile haute couture, prêt-à-porter si de acccesorii” ale casei Chanel, casa pe care la momentul respectiv a salvat-o de la faliment si pe care a condus-o pana in ziua de azi.
In 1984 a fondat si propria casa de moda, care ii poarta numele.
Cea care ii va succeda la conducerea Casei de moda este Virginie Viard, care a si fost recunoscuta in ultimii ani ca mana sa dreapta.
Text: Cristina Dudau
Foto: Hepta