Cei mai multi oameni se confrunta din ce in ce mai des cu probleme ale pielii, in special in sezonul rece. In lupta cu sensibilitatea tenului, vizita la medicul dermatolog, demachierea si hidratarea sunt cele trei reguli fundamentale de ingrijire, sustine doamna doctor Mihaela Leventer, fondator al clinicii Dermastyle si presedinte al SRMEDCC-Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala.
Tonica: Pentru inceput, spuneti-ne ce v-a determinat sa alegeti tocmai aceasta ramura a medicinei.
Mihaela Leventer: Am ales dermatologia pentru ca este o disciplina medicala care imbina atat partea clinica si partea chirurgicala cu abordarea estetica si antiimbatranire. Dermatologia moderna se ocupa si de bolnavi, dar si de persoanele sanatoase care doresc sa-si imbunatateasca aspectul cutanat. Dermatologia actuala este compusa din numeroase nise de activitate si te poti ocupa atat de adulti, cat si de copii, poti face cercetare sau activitate directa cu pacientul, poti fi in acelasi timp medic estetician sau venerolog, imunolog, alergolog, dermatooncolog. Este o meserie cu un camp larg de activitate si foarte diversa.
Tonica: Ce inseamna, de fapt, dermatologia cosmetica?
M.L.: Dermatologia cosmetica este adesea confundata cu dermatologia estetica. Totusi, dermatologia cosmetica se ocupa mai ales de stiinta utilizarii produselor cosmetice de farmacie, cu compozitii speciale, pe pielea cu probleme medicale sau de imbatranire. Astfel, utilizam produsele dermocosmetice ca adjuvanti ai produselor medicale cu scopul de a atenua unele efecte secundare ale acestora sau de a corecta aspectul de piele seboreica, uscata, rosie, imbatranita sau patata. Unele terapii dermocosmetice au impact estetic, dar cele mai multe sunt terapii de intretinere cutanata.
Tonica: Care este cea mai frecventa afectiune dermatologica care apare in sezonul rece?
M.L.: Cei mai multi pacienti se confrunta iarna cu pielea uscata de frig, vant sau de frecarea de haine. Odata cu scaderea temperaturii, unii pacienti cu probleme vasculare se plang de dureri la nivelul extremitatilor sau de colorarea vinetie si marmorata a pielii. Este vorba de sindromul Reynaud si de pernioza.
Tonica: Remediile naturiste pot vindeca o afectiune dermatologica? Cat de eficiente sunt ele cu adevarat?
M.L.: Remediile naturiste sunt indragite de un public larg, dar ele nu au puterea produselor medicale. Remediile naturiste pot fi luate in calcul mai ales ca tratamente adjuvante in unele afectiuni usoare. De multe ori, utilizarea nepotrivita a acestor remedii la indemana oricui complica situatia patologica. Cred ca, pentru problemele pielii, medicul dermatolog este cel mai in masura sa ofere un sfat adecvat.
Tonica: Cat de eficace este laserul in rezolvarea unor probleme precum celulita sau vergeturile?
M.L.: Celulita si vergeturile preocupa un numar mare de femei, desi aceste probleme fac parte si din viata persoanei sanatoase. Celulita este descrisa ca aspectul de salteluta cu mici depresiuni pe suprafata pielii datorate cordoanelor fibroase care separa grasimea si tractioneaza pielea. Laserul nu imbunatateste aspectul suprafetei cutanate in aceasta situatie. Cel mai potrivit tratament este cel cu unde de soc ce netezesc pielea dupa batatorirea pachetului adipos cu ajutorul ultrasunetelor focusate. Vergeturile sunt generate de lipsa elasticitatii fibrelor din piele si ruperea lor odata cu intinderea. Vergeturile pot fi imbunatatite cu laserul vascular cand sunt rosii sau cu laserul Fraxel cand dorim sa le micsoram semnificativ prin stimularea de celule noi in piele.
Tonica: Care sunt cele mai noi tendinte in dermatologia cosmetica?
M.L.: In ultimii ani s-a conturat o preferinta a publicului larg spre proceduri non-invazive. Cercetatorii s-au concentrat pe noi substante medicale sau pe imbunatatirea celor existente. Dezvoltarea tehnologica actuala concepe echipamente performante, capabile sa corecteze si sa imbunatateasca diferite aspecte ale pielii si tesutului adipos. Progresul a fost rapid in ultimii ani si de multe ori surprinzator. Se prefigureaza linii terapeutice noi pentru aspectul imbatranit al pielii.
Tonica: Dupa parerea dumneavoastra, care este principalul vinovat de imbatranirea prematura a pielii?
M.L.: Imbatranirea pielii este un proces treptat, influentat de factori multipli – genetica, stil de viata (pierderi bruste de greutate, consum excesiv de alcool, cafea, tutun, folosirea unor cosmetice neadecvate), precum si de factori de mediu ca expunerea la soare sau activitatea intr-un mediu poluant. Din fericire, paleta de tratamente s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, acoperind interventii de la peeling chimic pana la injectii cu toxina botulinica sau acid hialuronic sau, mai nou, tratamente cu lumina fractionata sau radiofrecventa.
Tonica: Ati intalnit de-a lungul carierei vreun caz care v-a impresionat in mod deosebit?
M.L.: Cele mai impresionante cazuri sunt cele de cancer cutanat la persoane tinere. Sunt impresionata atunci cand intalnesc pacienti tineri cu un cancer cutanat care ignora situatia, dar si cand intalnesc pacienti care, desi au fost la doctor, nu au fost diagnosticati corect sau li se ofera o metoda de tratament incorecta care duce inevitabil la recidiva. Recidivele sunt intotdeauna impresionante pentru ca sunt grave. Trebuie sa stiti ca prin metoda de microchirurgie Mohs carcinoamele cutanate sunt vindecabile , riscul de recidiva fiind cel mai mic posibil, de doar 1%.
Tonica: Dupa ce criterii ar trebui sa ne ghidam atunci cand alegem un produs cosmetic?
M.L.: Principalul criteriu este calitatea produsului si provenienta dintr-o sursa credibila. Ca dermatolog, recomand produsele de farmacie care provin din laboratoare de cercetare recunoscute. Achizitia poate fi facuta la sfatul unui dermatolog care intelege bine aspectele patologice si pe cele fiziologice ale pielii. Dermatologul poate diagnostica tipul de ten si poate testa gradul de toleranta la un produs cosmetic.
Tonica: Ce rol joaca demachierea in ingrijirea pielii?
M.L.: Demachierea joaca un rol esential si este important ca ea sa fie vazuta ca facand parte din ritualul zilnic, alaturi de spalatul pe dinti, de exemplu. In plus, este foarte important cum si cu ce produse se face demachierea, pentru a ne asigura ca tenul este curatat in profunzime si nu riscam niciun fel de iritatii.
Tonica: Avand in vedere ca jobul va cere sa fiti intotdeauna impecabila, care este ritualul de ingrijire zilnica pe care il urmati?
M.L.: Urmez ritualul de ingrijire de care nicio femeie nu trebuie sa se lipseasca: demachierea, tonifierea si hidratarea pielii, cu ajutorul produselor de calitate.
Tonica: Care este definitia dumneavoastra pentru frumusete?
M.L.: O piele frumoasa este una sanatoasa din punctul meu de vedere. Acest lucru implica o atentie deosebita acordata ingrijirii, preventiei.
Tonica: Ce v-ati propus sa realizati in aceasta meserie si cat ati reusit sa impliniti din aceste propuneri?
M.L.: Am pornit clinica cu scopul de a oferi o alternativa la sistemul public de sanatate, marcat de lipsa echipamentelor moderne de tratament si, uneori, si a specializarii medicilor. Mi-am propus sa aduc si in Romania procedurile de ultima ora, motiv pentru care anual particip la zeci de congrese in intreaga lume. De asemenea, mi-am dorit sa investesc in pregatirea medicilor cu vocatie, in specializarea lor, lucru pe care l-am reusit, avand in permanenta cea mai buna echipa de medici.
Tonica: Care a fost cea mai mare satisfactie pe care v-a adus-o aceasta meserie?
M.L.: Satisfactia cea mai mare este sanatatea pacientilor mei. Multumirea lor este si multumirea mea. Sunt bucuroasa sa vad ca numarul celor care ma cauta a crescut constant si ca pacientii mei vechi si-au adus familiile si prietenii in clinica pe care o conduc.
Tonica: La final, transmite-ti-le, va rugam, cititoarelor noastre, care sunt cele trei reguli fundamentale de ingijire a pielii in acest sezon?
M.L.: Cele trei reguli sunt: demachiere, hidratare si vizita la medicul dermatolog, singurul care le poate recomanda produsele de ingrijire potrivite pentru pielea lor.
Text: Alexandra Lupu