Relatiile dintre persoanele divortate pot fi imbunatatite doar in momentul in care cei doi reusesc sa se concentreze mai mult pe nevoile copilului decat pe problemele dintre ei, conform unui studiu realizat la Universitatea din Missouri.
„Majoritatea oamenilor cred in mod fals ca, dupa ce divorteaza, vor fi ostili unul cu celalalt”, a declarat Marilyn Coleman, profesor de dezvoltare umana si studii de familie de la UM.
„Relatia dintre anumite cupluri incepe sa se imbunatateasca in momentul in care acestea isi indreapta atentia catre copiii lor. La urma urmei, copiii sunt cei mai importanti si ei au nevoie de cea mai mare atentie in urma despartirii parintilor.”
Dr. Coleman impreuna cu colegii ei au intervievat 20 de femei care au impartit custodia fizica a copiilor lor cu fostii parteneri de viata. Aproape jumatate dintre femeile intervievate au declarat ca au avut relatii conflictuale cu fostii parteneri dupa separare, iar cealalta jumatate au declarat ca au ramas in relatii amicale cu fostul partener de viata.
“Adaptarea se produce mai usor atunci cand parintii se ocupa special sa le explice copiilor divortul, sa le raspunda la intrebari si sa-i lase sa-si exprime deschis sentimentele.”
Femeile care au ramas in relatii amiabile cu fostii parteneri de viata au raportat ca, in urma divortului, fostii parteneri au dat dovada de mai multa responsabilitate decat in timpul casniciei lor si ca, daca pe perioada casniciei banii au reprezentat o reala problema, acum aceasta a fost rezolvata. In plus, femeile au declarat ca au comunicat cu partenerii lor mult mai frecvent si in mai multe moduri, de exemplu prin mesaje, e-mail si telefon. Parintii care s-au despartit pe cale amiabila s-au dovedit a fi mai eficienti in rezolvarea problemelor aparute dupa casnicie. In plus, femeile care au avut relatii mai bune cu fostii lor soti nu au incercat sa limiteze interactiunea copiilor cu tatii si, in schimb, au gasit modalitati de a imparti timpul petrecut cu copilul in mod egal, astfel incat cel mic sa nu aiba mult de suferit de pe urma divortului. In ciuda divergentelor de opinii si a lipsei de iubire din sanul cuplului, important este sa se pastreze legatura parentala, iar copiii sa fie protejati de razboiul dintre fosti.
„Conflictul intr-o casatorie sau dupa un divort este cel mai nociv pentru copii si pentru dezvoltarea acestora. In cazul in care copiii trec prin divortul parintilor, ei au pierdut automat accesul total la ambii parinti. In cazul in care conflictele parintilor continua si dupa ce s-au separat, acest lucru impiedica copilul sa aiba o copilarie, o amintire a copilariei si o viata fericite. Certurile, jignirile care au loc intre fostii parteneri de viata si limitarea vizitelor dauneaza in mod cert sanatatii psihice a copilului.”
Custodia comuna fizica nu asigura chiar cele mai reusite relatii de cooperare intre soti, mai afirma dr. Coleman. Custodia comuna fizica necesita eforturi constiente din partea ambilor parinti.
„Scopul parintilor divortati ar trebui sa fie acela de mentinere a celor mai bune relatii coparenale, indreptandu-si astfel atentia catre ceea ce conteaza – copiii lor – si nu catre problemele extraconjugale care au dus la separarea lor.”
Studiul va fi publicat in revista „Times” la sectiunea „Relatii familiale”.
Text: Andreea Popescu