Ai dureri menstruale lunare și nu știi ce să faci? Problemele create de dismenoree îți pot afecta activitățile zilnice fie că ești la școală, la muncă sau în orice alt loc. Femeile experimentează diferit perioada menstruală, dar este important ca fiecare dintre acestea să știe ce se petrece în organismul său.
Îți spunem în acest articol ce poate cauza dismenoree, dar mai ales ce măsuri poți lua pentru a reduce durerile care de altfel, până într-un punct, sunt absolut normale.
Ce sunt aceste dureri menstruale și de ce apar?
În termeni medicali se numesc dismenoree, iar aceste dureri menstruale sunt normale. Femeile le mai numesc „crampe” și, pot apărea înainte cu câteva zile de menstruație și să dureze până în a doua zi de menstruație. Pe parcursul acestor zile intensitatea durerilor se modifică. Unele femei nu se confruntă cu dismenoree în fiecare lună de menstruație.
Te întrebi probabil de ce și cum se produce această dismenoree. De fapt, durerile sunt contracții ale uterului realizate pentru a elimina mucoasa endometrială, iar aceste contracţii sunt cauzate de hormonili numiți prostaglandine și, cu cât nivelul acestor hormoni este mai ridicat, cu atât durerile mai puternice. Concret, endometrul este mucoasa care căptușește uterul și crește în volum pentru a se pregăti de o sarcină, iar dacă nu rămâi însărcinată la ovulație, mucoasa endometrială este eliminată la ciclu. Te confrunți cu dismenoree în acest proces.
Durerile se instalează în partea inferioară a abdomenului și, în funcție de cât sunt de puternice pot fi simțite până în zona lombară sau spate, iar o contracție poate dura de la câteva secunde până la aproape 1 minut, repetându-se la câteva minute. În general, suferă de dismenoree fetele cu vârste cuprinse între 15- 25 de ani și apare în primii doi ani de la prima menstruație și, odată cu înaintarea în vârstă se retrage. Femeile de peste 25 de ani care au probleme de dismenoree sau dacă nu dispar după prima naștere, ar fi bine să facă verificări.
Dismenoree – clasificare
Există o clasificare pentru aceste dureri menstruale tocmai pentru că nu sunt normale în orice context. Astfel, avem:
- Dismenoree primară – durerile din cadrul procesului firesc al organismului și se manifestă exact așa cum a fost descris, dar pot fi însoțite și de alte simptome.
- Dismenoree secundară – durerile provocate de alte cauze, o afecțiune la sistemul reproducător sau o infecție și au durată mai lungă.
Diagnosticul este pus de medic în urma unui consult ginecologic și a unei ecografii pelvine. Dacă aceste dureri menstruale au alte cauze vei avea și alte simptome și, medicul ți-ar putea recomanda să faci o laparoscopie, o intervenție chirurgicală prin care se pot vizualiza direct organele din interiorul pelvisului.
Simptome în dismenoree
Durerile menstruale din procesul natural al organismului pot fi însoțite și de alte simptome, mai ales în prima zi de menstruație:
- Stare de greață,
- Dureri de cap care scad în intensitate, dar pot persista câteva zile,
- Tulburări digestive balonare, diaree chiar vărsături,
- Stare de amețeală,
- Dureri la nivelul sânilor care pot apărea înainte și să dureze în primele două zile,
- Dureri de spate.
Reține că acestea sunt perfect normale în perioada de ciclu, dar femeile nu experimentează la fel simptomele în dismenoree, unele au disconfort minim în timp ce altele, acuză dureri menstruale până la leșin.
Dismenoree – cauze și factori de risc
Dismenoreea primară nu te conduce la complicații și, dacă inițial te-au speriat simptomele este bine să faci un consult medical. Aceste dureri menstruale sunt normale iar cauza este procesul organismului.
Alți factori de risc care te pot conduce la dismenoree sunt:
- factori genetici dacă cineva din familie a suferit de dismenoree,
- pubertatea precoce, 11 ani sau mai devreme,
- fluxul menstrual abundent,
- sângerări menstruale neregulate,
- lipsa efortului fizic,
- fumatul,
- stresul emoțional,
- anxietate și depresie,
- lipsa sarcinilor,
- diete de slăbit urmate îndelung,
- obezitatea,
- vârsta, femeile sub 30 de ani sunt cele mai afectate.
Aceste dureri pot fi influențate și de anatomia uterului sau poziție, dar dacă pe parcursul vieții durerile devin tot mai mari, pot fi însoțite și de febră peste 38,8 grade Celsius și alte simptome, pot ave cauze precum:
1. Tulburările hormonale pot provoca dismenoree
Tulburările hormonale pot provoca dureri puternice la ciclu dacă că există o activitate uterină intensă cu eliberare de prostaglandine, crescută.
2. Adenomioza uterină poate provoca dureri menstruale puternice
Afecțiunea presupune ca celule din uter să se mărească ceea ce face uterul mai mare și mai sensibil în timpul contracțiilor. Adenomioza, la fel ca și endometrioza sunt afecțiuni ale țesutului care căptușește uterul.
3. Endometrioza poate provoca dismenoree secundară
Dacă porțiuni ale mucoasei care căptușește uterul se dezvoltă în afara lui, se poate răspândi prin fluxul sanguin, atunci vorbim de endometrioză. Este o afecțiune benignă a uterului și, poate cauza dureri mari la ciclu și în contactele sexuale.
4. Steatoza cervicală
Aceasta presupune îngustarea canalului și a orificiului cervical uterin extern și, uneori, poate aduna sânge din cavitatea uterină ceea ce poate provoca dureri menstruale mari și reprezintă o urgență medicală.
5. Dismenoree secundară provocată de boala inflamatorie pelvină
Este o afecțiune infecțioasă la nivelul uterului, trompelor uterine sau a peritoneului, este provocată de o bacterie și, apare la femeile active sexual.
6. Fibromul uterin
O tumoare benignă care se poate forma pe peretele uterului și care duce la creșterea dimensiunilor uterului și provoacă dureri menstruale mari.
Tratament pentru dismenoree
În general, tratamentul pentru dureri menstruale este simplu, medicul îți poate recomanda antiinflamatoare sau anticoncepționale căci pot reduce durerile și regla hormonal. Dacă însă ai o dismenoree greu de suportat, pe termen mai lung, consultă medicul.
Dacă există afecțiuni care cauzează și intensifică durerile, medicul îți va recomanda să faci investigații amănunțite. Vestea bună este că atât dismenoreea primară cât și cea secundară, pot fi tratate.
Altfel, poți apela la remedii care să amelioreze durerile menstruale cum sunt:
- Poziții yoga destinate combaterii durerilor menstruale pe care să le practici cu cel puțin o săptămână înainte de menstruație.
- Administrare de suplimente alimentare, regulat, în cure, cu vitamina E, B1, B6, Omega 3, magneziu, dar te ajută mult în reglarea hormonală și uleiul de luminița nopții sau branca ursului.
- Consumul de ceaiuri care au un efect bun cum sunt cel de fenicul, mușețel sau ghimbir, etc.
- Folosirea unei sticle cu apă caldă așezată pe partea inferioară a abdomenului sau o baie în apă caldă, nu fierbinte.
- Odihna, gestionarea și reducerea stresului,
- Alimentația sănătoasă și mișcarea.
Ține cont că administrarea de antispastice la fete tinere pentru a combate problema de dismenoree nu este tocmai indicată, de aceea este importantă consultarea medicului iar dacă nu ai găsit măsurile pentru ameliorarea acestor dureri menstruale, pilule contraceptive pot fi o bună măsură, după eliminarea altor cauze.