Sanatatea dentara a copilului contribuie in mod cert la buna functionare a intregului organism. “Prima poarta” a sistemului digestiv este cavitatea orala, iar dantura are un rol determinant impreuna cu saliva in formarea bolului alimentar.
Sunt statistici cu rezultate deloc imbucuratoare in ceea ce priveste statusul dentar si igiena dentara a copiilor din Romania, iar cea mai mare parte din vina o purtam noi, parintii. Neglijenta, indiferenta si lipsa educatiei informationale in ceea ce priveste ingrijirea dentara a copilului mai ales in primii ani de viata duc la afectiuni dentare cu urmari dramatice, in marea lor majoritate greu sau imposibil de tratat uneori.
Doar un procent de 30 – 35% din copiii cu varste intre 10 si 14 ani folosesc periuta de dinti iar numarul de periute de dinti folosite de aceeasi categorie de varsta este situat in jurul cifrei de 0,35 bucati/an. De asemenea, consumul pastei de dinti conform statisticilor se situeaza undeva la 38ml/an.
Dintii temporari
Primii dinti ai copilului incep sa se formeze din timpul vietii intrauterine, respectiv in timpul sarcinii.. Asadar ingrijirea dintilor copilului trebuie sa inceapa inainte de nastere. Din acest motiv este important ca alimentatia mamei sa fie corecta, bogata in elemente nutritive, Vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina C, vitamina D, Calciu si Fosfor,ce reprezinta elemente vitale pentru formarea unor dinti sanatosi si frumosi. In perioada de varsta cuprinsaintre 6 si 10 luni pot sa apara primii dinti. In mod normal, la 6 luni erup incisivii centrali inferiori iar la 8 luni erup incisivii centrali superiori. Din acest moment, dezvoltarea si sanatatea dentara a copiluluidepinde in mare parte de parinti. In jurul varstei de 12 ani se pierde ultimul dinte de lapte. In toataaceastaperioada, profilaxia este secretul mentinerii sanatatii dentare a copilului. Sunt cateva reguli simple ce trebuie respectate si atunci nu veti intampina probleme. Cariile dentare pot fi prevenite printr-o igiena orala corecta, un regim alimentar sanatos si fluorizarea dintilor.
Trebuie sa-l invatam pe cel mic sa se spele pe dinti. Este foarte important sa alegem periuta corespunzatoare varstei copilului, dar si a statusului dentar.Copilul trebuie supravegheat si invatat sa se spele pe dinti corect macar de 2 ori/zi. Parintii trebuie sa cumpere o pasta de dinti adecvata varstei copilului si ma refer aici la pastele de dinti fara fluor recomandate copiilor care nu stiu inca sa-si controleze reflexul de inghitire. Pastele de dinti fluorurate sunt foarte eficiente si recomandate copiilor care au invatat sa nu inghita pasta de dinti. Fluorul este un mineral care se regaseste in cantitati mici in oase si in tesutul dentar.
Copilul trebuie sa nu manance dulciuri seara sau inainte de culcare pentru a evita favorizarea formarii proceselor carioase deoarece smaltul dintilor poate fi distrus de bacteriilesi germenii produsi de zaharuri, sucuri de fructe, lactoza etc. Este recomandat ca seara sau inainte de culcare, dupa ce copilul s-a spalat pe dinti, sa consume doar apasi nimic altceva. Sanatatea si ingrijirea pe toata perioada existentei dintilor temporari in cavitatea orala influenteaza si determina sanatatea si estetica dintilor permanenti, dinti cu care ramanem toata viata.
Dintii permanenti
Asa cum am scris mai sus, pana la varsta de 12 ani se pierd toti dintii temporari (de lapte), ulterior se remarca prezenta dentitiei permanente in cavitatea orala in mod normal in numar total de 28 de dinti (fara “maselele de minte”) sau 32 de dinti cu toti cei 4 “molari de minte”. Aceste cifre (28 sau 32) variaza in functie de fiecare individ. Sunt persoane carora, pana la varsta de 18 ani, le erup toate “maselele de minte”, cum la fel sunt persoane carora nu le apar niciodata toti acesti 4 molari.
Dentitia permanenta este definitiva, iar starea sanatatii dentare si estetica dintilor depend in mare masura de igiena orala si atentia pe care o acordam ingrijirii dintilor.
Factorul genetic (“zestrea de la natura“) in ceea ce priveste rezistenta si frumusetea danturii are un rol important. Cu totii am intalnit persoane a caror dantura,de altfel corect ingrijita si sanatoasa, nu prezinta o nuanta (culoare) prea deschisa a dintilor. Fiecare dintre noi avem un anumit tip de “pigment” al tesutului dentar, mai inchis sau mai deschis. Grosimea smaltului dentar ce acopera dentina determina o anumita transluciditate a acesteia. Aceasta este o explicatie a “frumusetii albului dentar“ – daca pot sa-i spun asa – pe care unii dintre noi o au de la mama natura. Sigur, aici vorbim despre persoanele care,inafara de nuanta deschisa a culorii dentare, au si o pozitie corecta, aliniata, a dintilor pe arcada si prezinta o dantura integra.
De retinut – pentru copii si parinti
- Evitati sa clatiti gura cu apa inainte de periaj.
- Periuta de dinti NU SE UDA inainte de spalatul dintilor.
- Periati dintii de 2 ori/zi (obligatoriu seara,inainte de culcare).
- Periajul trebuie sa dureze cel putin doua minute.
- Dupa periaj, evitati sa clatiti gura cu apa. Incercati sa folositi apa de gura. Apa spala si dilueaza substantele active din pasta de dinti.
- Dupa periaj,incercati sa nu mancati si sa nu beti nimic cel putin o ora.
- Utilizati ata dentara o data pe zi sau de cate ori simtiti nevoia in locul scobitorilor.
Text: Realini Lupsa- dr.medic stomatolog