Profilaxia dentara reprezinta totalitatea masurilor de prevenire a problemelor stomatologice. Deoarece caria dentara este afectiunea cel mai frecvent intalnita, nu numai la adult, dar si la copil, va prezentam in continuare cateva sfaturi pentru a pastra intacta sanatatea dintilor copilului dumneavoastra.
Masurile de prevenire a cariei dendare trebuie instituite cat mai precoce: cu cat intervenim mai devreme, cu atat rezultatele sunt mai bune pe termen lung. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesar sa fie intreprinse o serie de ingrijiri chiar in perioada intrauterina, cand incep sa se formeze dintii de lapte.
Mama trebuie sa urmeze un regim de viata corespunzator, sanatos, in asa fel incat sa existe premisele corecte inclusiv a dintilor temporari. Proteinele, substantele minerale (gasite in legume, zarzavaturi proaspete si fructe), vitaminele, toate acestea fac ca si dintii de lapte, impreuna cu intregul organism sa se dezvolte armonios.
Prima curatare dentara
Primii dinti ai copilului apar in jurul varstei de 6 luni, iar ingrijirea trebuie sa inceapa chiar in aceeasi perioada. Curatarea se face cu ajutorul unei bucati de tifon infasurata pe deget, eventual inmuiata in putin ceai de musetel. De asemenea, primul control stomatologic ar trebui facut tot acum pentru ca medicul dentist sa poata constata daca dintii au o pozitie normala sau eventuale anomalii dentare asociate. In urma examinarii, medicul va oferi sfaturi care pot contribui la reducerea unei eventuale patologii. Parintele invata cum sa faca o ingrijire corecta a dintilor si modalitatea optima de hranire, in asa fel incat sa contribuie la starea de sanatate dentara.
In functie de ceea ce constata medicul si de modul in care se deruleaza discutia cu parintele, se stabileste frecventa sau urmatorul control stomatologic.
Pasta de dinti… cu masura
Pe masura ce copilul creste, parintele poate incepe sa curete dintii cu o periuta de mici dimensiuni si peri moi, fara a adauga nimic. Aceasta operatiune se face pana la varsta de doi ani, moment in care se poate pune si putina pasta de dinti. Trebuie avut in vedere ca micutul inghite o parte din pasta si atunci cantitatea trebuie sa fie foarte mica (o dara, o usoara urma). Pentru a prinde indeminare si pentru a se obisnui cu spalatul pe dinti, puteti sa-l lasati sa incerce singur perierea, insa va trebui sa il supervizati si sa repetati operatiunea pentru a fi sigur ca spalarea a fost completa. Aceasta supraveghere se face pana cand micutul a invatat modalitatea corecta de periaj. Important este sa fie spalate toate suprafetele dentare.
In jurul varstei de trei ani puteti creste volumul de pasta pana la marimea unui bob de mazare. De retinut ca pana la varsta de 6 ani (moment in care copilul incepe sa schimbe dintii de lapte) cantitatea de fluor trebuie sa fie mai mica. Aveti grija ca pe cutie sa fie specificat daca produsul este pentru copii sau, daca nu, verificati concentratia de fluor, care nu poate depasi 650 pbm (parti per milion).
Alimentatie corecta, dinti frumosi
Modul in care copilul este hranit este esential pentru a pastra sanatatea dintilor. Parintele trebuie sa stie ce si cum ii da sa manance, cum se face perierea si cand. Important este sa fie stabilit un regim de hranire regulat, cu mese principale si gustari. Curatarea dintilor se face obligatoriu dupa masa de dimineata si cea de seara. Pe timpul noptii ii puteti da numai apa plata pentru a mentine dintii curati si in felul acesta impiedicati una din verigile care contribuie la producerea cariei. Cele mai periculoase resturi alimentare care hranesc microbii provin de la glucide, de la zaharuri. Exista o forma de carie care poate aparea la copilul mic, adica mai devreme decat in mod normal, numita popular „carie de biberon”. Aceasta este de fapt o afectiune severa, precoce; este practic apanajul ingrijirilor necorespunzatoare.
Unul dintre obiceiurile incorecte este alimentatia in cursul noptii, care de multe ori e folosita ca metoda de linistire. In aceasta perioada, orice persoana are o activitate salivara scazuta, ceea ce face ca aciditatea sa atace usor mai ales smaltul subtire al dintilor de lapte.
Preveniti aparitia cariei de biberon!
- • Igiena orala dupa aparitia primilor dinti se face diferentiat ca metoda si mijloace in functie de varsta copilului;
- • Modul de ingrijire al copilului, intre care orarul de hrana si tipul de alimentatie, nu este de neglijat;
- • Evitati sucurile, chiar si cele naturale. Aciditatea pe care o produc ataca smaltul fragil al dintilor de lapte.
- • Nu mergeti la medic numai atunci cand ati observat aparitia unei carii sau cand micutul are dureri. Trebuie sa preveniti aceste neplaceri!
Suplimentele cu fluor, o alternativa
O alta metoda de prevenire a cariei este administrarea pe cale generala a suplimentelor cu fluor, ceea ce e cunoscut sub denumirea de suplimente fluorurate. Sub forma de tableta sau picaturi, acestea au un alt mod de actiune: fluorul astfel administrat se fixeaza in perioada de mineralizare sau de formare a dintelui. Practic se formeaza un cristal care intra in componenta dintelui, devenind mai rezistent la atacul cariilor.
Suplimentele cu fluor se recomanda pana la varsta de 14 – 16 ani, adica pana cand se inchieie mineralizarea molarului de minte si, pentru a beneficia toti dintii permanenti, se pot administra incepand cu varsta de 6 luni.
Aceasta medoda este indicat sa fie aplicata, impreuna cu tratamentul local obligatoriu, la copilul cu predispozitie spre caria dentara. In general, administrarea se face zilnic, insa numai la recomandarea medicului, pentru ca este necesar sa se tina cont si de concentratia de fluor din alimente si apa.