Diferentele libidoului – o problema a cuplului

2009_relatii_libidouLibidoul reprezinta acea energie psihica cent rata pe cautarea implinirii sexuale, dorinta de satisfacere a instinctului sexual. In societatea traditionala barbatul reprezenta pilonul activ din interiorul cuplului, care controla si initia actul sexual, cu un libidou puternic care era satisfacut fara a lua in considerare nevoile partenerei. Femeia era jumatatea pasiva si supusa, cu un apetit sexual scazut sau chiar absent si dominata de instinctul de procreere.
Societatea moderna a provocat schimbari esentiale la nivelul valorilor si convingerilor din sfera sexualitatii umane. Femeia a reusit sa evadeze din “inchisorile invizibile”, amprentate de factorii socio-culturali, morali si credintele religioase in care trebuia sa-si inhibe nevoile sexuale, lasand sa-i fie descoperite laturi pana atunci necunoscute, bogate in fantezii, dorinte erotice si pasiuni.

 

Majoritatea problemelor sexuale au la baza o componenta psihologica
Cu toate ca majoritatea problemelor sexuale au la baza o componenta psihologica, este indicat ca in etapa initiala sa se excluda posibilele cauze medicale. Cele mai frecvente pot fi tulburarile la nivel hormonal ce ar putea produce un declin al libidoului, bolile cardiovasculare, neuronale, infectiile ginecologice sau unele medicamente care interfera cu apetitul sexual. Ca factori psihologici care duc la diminuarea libidoului sunt stresul, depresia si anxietatea, imaginea de sine scazuta, oboseala, experientele sexuale traumatice, tensiunile acumulate in relatia de cuplu cu deteriorarea comunicarii intre parteneri, plictiseala si monotonia.

Diferentele de libidou – consecinte negative asupra cuplului
Scaderea libidoului declanseaza in mintea celor implicati un cerc vicios de intrebari retorice: “De ce mi se intampla asta? Cine este de vina?” Toate acestea nu fac altceva decat sa arunce o perdea de fum asupra stabilitatii cuplului. Apar situatii in care unul arunca intreaga vina asupra celuilalt, apare nelinistea ca partenerul va cauta sa-si satisfaca trebuintele sexuale in alta parte, controland aceste temeri prin ingradirea libertatii celuilalt. Cu cat ii reprosezi mai multe cu atat iti este frica sa nu-l pierzi pe cel de langa tine. Nu de putine ori cel caruia i-a scazut dorinta sexuala este incercat de sentimente de vinovatie, remuscari si regrete. Aceste sentimente duc la aparitia starilor depresive si anxioase, contribuind la distantarea psihologica a cuplului.

Exista dragoste dincolo de atractia sexuala

Dragostea necesita incredere, intelegere, comunicare, respect si atasament.
Cu toate ca scaderea libidoului poate afecta calitatea vietii in cuplu, nu presupune in mod obligatoriu si disiparea iubirii. Sunt cupluri care si-au pierdut dorinta sexuala, dar nutresc in continuare sentimente de dragoste si iubire profunde. Desi libidoul se intrepatrunde cu celelalte etape ale activitatii sexuale, apar situatii in care o persoana poate sa traiasca stari de excitatie puternice si orgasme multiple, dar nu si dorinta sexuala.

Solutii terapeutice
Cauta sa identifici adevarata cauza
Adesea, scaderea libidoului este consecinta unei probleme la nivel emotional. Daca te simti stresata, obosita sau anxioasa, poti incepe prin a-ti diversifica activitatile care te relaxeaza. Metodele specializate de relaxare, precum antrenamentul autogen Schultz, relaxarea musculara progresiva Jacobson sau transele hipnotice s-au dovedit extrem de eficiente. Vei constata ca pe masura ce tensiunea din corp te paraseste, va reinvia si dorinta sexuala. Daca esti invaluita de stari de tristete si pesimism, o doza de gandire pozitiva prin inlocuirea gandurilor negative cu alternative optimiste si rationale iti va schimba tonusul interior.
Comunica-i partenerului ceea ce simti
Chiar daca este uneori dificil sa-i impartasesti trairile tale, sansele depasirii problemei cresc exponential daca va implicati impreuna. Deschizandu-ti inima, el nu va mai fi inclinat sa interpreteze intr-o forma mult denaturata semnalele inconstiente primite de la tine si astfel vei evita platonizarea relatiei.
Nu aluneca pe panta obiceiurilor neglijente
Daca nu ai permite unui strain sa te vada intr-un anume fel (imbracaminte, coafura), cauta sa ramai cat mai provocatoare si senzuala in fata partenerului.
Afrodiziacele pot contribui la cresterea libidoului
Calitatea vietii sexuale depinde in primul rand de psihic. Daca tu crezi in eficienta afrodiziacelor, puterea extraordinara a creierului tau isi va mobiliza resursele si-i vei simti efectele. Componenta placebo functioneaza adesea cel putin cu rolul de reducere a anxietatii si dezinhibitor asupra fanteziei. Insa atentie: afrodiziacele nu pot gasi raspunsuri la intrebarile care te preocupa.
Descatuseaza-ti fanteziile sexuale
Evadeaza in universul fanteziilor erotice prin crearea unor scene fierbinti de dragoste asa cum ai visat si pune-le in practica cu partenerul. Continutul emotional este cel ce duce la cresterea dorintei, la o stare de intensa satisfactie paradisiaca.

Statistica: 33% dintre femei si 16% dintre barbati au raportat dezinteres fata de activitatile sexuale in cadrul unui studiu realizat in anul 1994 in Statele Unite. Ingrijorator este faptul ca aceste procente tind sa creasca de la an la an.

Text: Psiholog Cristian GRIGORE
Psihoterapeut, specialist NLP
Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, Iasi