Intr-un fel sau altul, poti sa-i spui “problema”, insa nu neaparat pentru cei doi parteneri implicati in relatia de cuplu. Atata vreme cat amandoi se simt bine cu si in relatia lor, nu exista frustrari sau complexe vizavi de aceasta “tema”, nu vad care si unde este problema. Se spune ca dragostea nu are varsta si nu cunoaste limite, dar exista si pareri de genul ca astfel de relatii sunt bazate doar pe interese.
Doi oameni care simt o atractie puternica unul pentru celalalt si se iubesc cu adevarat depasesc usor bariera diferentei de varsta. E adevarat… se intampla poate mai rar sa intalnim astfel de cazuri, insa exista cupluri in care putem vedea un barbat trecut de 40 ani la brat cu o fata de 20 si ceva de ani sau un tanar de 24 de ani de mana cu o doamna trecuta bine de 35 de ani.
Important este ca cei doi sa aiba cat mai multe lucruri in comun, sa aiba mai multe asemanari decat diferente. Felul de a fi, gusturile, preocuparile, tonusul fiecaruia dintre parteneri sunt intr-un fel sau altul diferite. Cand doi parteneri ajung sa realizeze si sa tina cont mai mult de ceea ce au in comun decat de diferentele dintre ei, constatam ca acestea din urma devin tolerabile si in cele din urma ajung sa comunice si sa se cunoasca mai bine.
Daca iti doresti o relatie serioasa cu partenerul tau/partenera ta, nu incerca sa “ascunzi” diferentele, sa te minti singur. E mult mai bine sa le accepti, sa vorbesti cu el/ea despre asta si impreuna sa profitati de ele pentru a construi ceva impreuna. Intr-o relatie e important atat nivelul de maturitate al celor doi cat si echilibrul afectiv pentru ca, odata ce exista o comunicare sanatoasa, diferenta de varsta nu mai creeaza probleme.
Daca cei doi reusesc sa se accepte reciproc asa cum sunt, au toate sansele ca relatia lor sa functioneze.
Compromisul poate sa apara intr-o astfel de relatie la modul: unul da si altul primeste. Intr-o astfel de situatie, dragostea este inlocuita cu orgoliile obsedante. Partenerul mai varstnic are tendinta de a-l ghidona pe celalalt fiind convins ca experienta vietii acumulata pana acum ii da dreptul sa aiba un astfel de comportament. Genul acesta de persoane indragostite de propriul “eu” simt nevoia de recunoasterea propriilor capacitati din partea partenerului si atunci cauta sa-si aleaga parteneri de viata mai tineri, care, in acceptiunea lor, nu au “scoala vietii”, nu se pot descurca singuri si fata de care isi pot manifesta autoritatea. In situatia in care o astfel de relatie functioneaza, partenerul mai tanar joaca rolul unei “capuse”, fiind multumit ca cineva este dispus sa-l intretina, compromisul fiind neglijabil in ceea ce-l priveste, afisand o atitudine obedienta si indiferenta. Asta nu inseamna ca, la un moment dat, nu e posibil sa realizeze ca pretul acestei optiuni este controlul total din partea celuilalt si imposibilitatea lui de a evolua.
Sunt cazuri si cazuri, ca de exemplu: el este mai in varsta si isi doreste o familie. Asta inseamna ca priveste relatia atat de serios incat isi doreste un copil de la tine. Esti pregatita pentru asa ceva? Deja pentru el relatia nu mai este in “testare” si el te vede ca fiind viitoarea mama a copiilor sai. Ai o problema la care, din pacate, numai tu poti sa-ti raspunzi.
Dar daca el este mai tanar si nu are niciun gand sa-si intemeieze o familie? Nu-si doreste inca un copil, mai repede il simti ca e nostalgic dupa serile in care iesea cu baietii. Concluzia este una singura: nu lasa lucrurile la intamplare. Trebuie sa discutati despre ceea ce va doriti de la viata, despre prioritati si sensul in care va doriti sa mearga relatia. Toate astea evita complicatii inutile care pot sa strice mult cand vor aparea mai tarziu.
Nu e deloc anormal sa-ti pui tot felul de intrebari la inceputul unei relatii, cu atat mai mult cand exista diferente mari de varsta intre voi. Te intrebi daca e bine sau e rau sa ai un partener mult mai in varsta decat tine sau mult mai tanar. Apar tot felul de scenarii in mintea ta, de genul: cand se nastea ea, tu erai la scoala si jucai fotbal pe maidan sau cand el era la gradinita, tu te indragosteai prima data de un baiat. Daca te mai bantuie aceleasi ganduri si dupa cateva luni de relatie, ceva nu e in regula cu ceea ce simti, cu felul in care percepi diferenta de varsta si e doar o treaba de timp pana la despartire. Varsta partenerului nu trebuie sa deranjeze pe niciunul dintre voi.
Exemplele ar putea continua, incepand cu refuzul categoric din partea parintilor de a accepta si a privi cu ochi buni o astfel de relatie sau ironiile colegilor de serviciu si pana la chelneri care te intreaba daca tatal tau nu doreste un vin bun sau ce desert pofteste nepotul. Nu toata lumea este pregatita sa inteleaga si sa accepte cuplurile cu o diferenta mare de varsta. Importanta este iubirea dintre cei doi parteneri, pentru ca impreuna sa poata trece peste orice bariera.
Text: Vladimir Toma