De cele mai multe ori, atunci cand vedem un cuplu in care diferenta de varsta este considerabila, tindem sa judecam si sa ne gandim ca sunt impreuna pentru orice alt motiv, de exemplu banii, si mai putin pentru ca se iubesc. Desi se spune ca iubirea nu are varsta, exista studii care atesta faptul ca varsta partenerilor este importanta in functionarea unei relatii. Barbatii se maturizeaza mai tarziu, motiv pentru care se crede ca, intr-o relatie, femeia ar trebui sa fie mai mica. Diferenta propice pentru o relatie de succes este de 5 ani, studiile aratand ca, odata cu cresterea diferentei de varsta, cresc si posibilitatile de esec. De asemenea, exista foarte putine cupluri care reusesc sa duca o astfel de relatie catre casatorie, majoritatea punand punct in primii 5 ani de convietuire. Si totusi, exista aspecte pe care orice cuplu care se afla in aceasta situatie trebuie sa le ia in seama.
De ce alegem un partener de varsta diferita?
Psihologii sunt destul de rezervati in dezbaterile pe aceasta tema, insa cateva cauze au fost foarte clar trasate. In general, femeile carora le-a lipsit in copilarie imaginea paterna, sau a fost slab conturata, sunt atrase de parteneri mai in varsta datorita sigurantei si protectiei pe care acestia o pot oferi. In schimb, barbatii care-si aleg partenere mai mari sunt cei care au fost foarte legati de mama in copilarie si care au nevoie de cineva care sa le dirijeze viata in continuare. Pe de alta parte, exista explicatii concludente care atesta alte nevoi care ne imping in a alege perechea in functie de varsta. Siguranta economica pe care o poate oferi unul dintre parteneri este cel mai des intalnit motiv, insa si nevoia de cunoastere si acumularea de experienta pot fi cauze importante. Dar, daca experienta vine odata cu anii, maturitatea, desi este intr-o stransa legatura cu acest aspect, nu este obligatoriu influentata de varsta. Cand algem un partener mai in varsta, il clasificam inconstient ca fiind mai intelept, mai intelegator si mai ingaduitor si simtim nevoia de a ne lasa condusi. Pe de alta parte, alegerea unui partener mai tanar poate semnifica si nevoia de a retrai o anume etapa din viata.
Comunicarea este cheia succesului
Secretul mentinerii unei relatii in care partenerii resimt diferenta de varsta este comunicarea. Cu siguranta, o buna comunicare creeaza o conexiune puternica si consolideaza relatia. Este important de punctat inca de la inceput ceea ce va doriti unul de la celalalt si ceea ce puteti sa-i oferiti celuilalt. Tineti cont ca, intr-o astfel de relatie, sexul ocupa un loc extrem de important, acesta fiind si unul din motivele pentru care ne simtim atrasi de partenerii mai in varsta, cu experienta sexuala. De asemenea, in cadrul unei dispute, niciodata sa nu va atacati partenerul pe considerente de varsta si sa nu-i reprosati acest fapt; veti ridica singuri o bariera foarte greu de trecut ulterior.
Adaptarea la un alt stil de viata
De o importanta majora, intr-o astfel de relatie, este stilul de viata. O persoana matura cu siguranta va avea alt mod de a-si petrece timpul liber, va avea alte prioritati si alte necesitati. Succesul unor astfel de relatii sta in adaptarea celor doi parteneri la un stil de viata comun, oferind in acelasi timp libertate celuilalt de a experimenta ceea ce i se cuvine odata cu varsta.
Cum stii ca poti depasi diferenta de varsta in cuplu?
La inceput, multi se simt doar atrasi de persoana cealalta si cred ca este suficient pentru a incepe o relatie, insa atractia fizica nu este suficienta pentru a consolida o relatie. Vei sti ca diferenta de varsta nu este o problema, ci doar un numar, in momentul in care vei putea recunoaste in fata tuturor, mai ales in fata prietenilor si a familiei, ca ai un partener mai tanar sau mai matur, dupa caz. De asemenea, daca iti vei putea petrece timpul cu prietenii lui si te vei simti in largul tau frecventand aceleasi locuri ca si el, este un alt semn de compatibilitate. Un aspect de care trebuie sa fim constienti, in momentul in care ne alegem un partener mult mai in varsta ca noi, este cel impus de legea firii: batranetea. Cu cat varsta este mai inaintata, cu atat mai mult isi fac simtita prezenta problemele de sanatate si apar obstacolele aferente.
Text: Madalina Manole