De multe ori, se pune semnul egal intre chirurgia plastica si cea estetica, de infrumusetare. In general, lumea tinde sa faca acest lucru, unul dintre motive fiind, de exemplu, faptul ca foarte multi dintre chirurgii plasticieni aleg sa isi concentreze practica asupra esteticii.
Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, in interviul pe care ni l-a oferit, ne lamureste care este semnificatia exacta a celor doi termeni si demonteaza si cele mai frecvente mituri legate de chirurgia plastica.
Chirurgul plastician
“Media abunda de terminologii de felul „chirurg estetician” sau „medic estetician”, intretinand astfel un grad de neclaritate. Chirurgia plastica si cea estetica nu sunt sinonime si nici macar surori, ci mai degraba mama si fiica. Chirurgia plastica este o specialitate complexa si vasta care se ocupa de restaurarea functiei unei structuri cu pastrarea formei cat mai apropiate de normal a acesteia. Ea cuprinde chirurgia reconstructiva, chirurgia mainii, microchirurgia nervoasa si vasculara, chirurgia arsurilor, chirurgia plastica pediatrica si, nu in ultimul rand, chirurgia estetica.
Nu poti face deci chirurgie estetica, nici in Romania si nici in afara, fara un rezidentiat de chirurgie plastica (denumirea exacta a specialitatii in Romania este chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva). Dupa acesti 5 ani de rezidentiat, medicii obtin, in urma examenului de specialitate, titlul de medic specialist chirurg plastician, iar apoi unii dintre ei aleg sa se dedice exclusiv chirurgiei estetice, astfel incat apare acea formulare de „chirurg estetician”. Insa nu exista alt chirurg care sa aiba drept de libera practica in chirurgie estetica decat chirurgul plastician.”
Medicul estetician
„Medicul estetician, o alta forma de prezentare tot mai des intalnita in media, este de obicei un medic dermatolog cu preocupari deosebite pe zona de estetica faciala, insa, din pacate, ne confruntam si cu problema prezentarii incorecte a unor persoane, de multe ori nici macar medici, care absolva un curs de cateva zile in domeniu si apoi se recomanda in acest fel. Ca atare, incurajez pacientii sa se informeze cu atentie inainte de a suferi orice fel de procedura estetica si sa caute chirurgi plasticieni sau medici dematologi cu experienta. Toti chirurgii membri ai Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania pot fi consultati pe site-ul oficial de internet al acesteia, www.asociatiachirurgilorplastici.ro, care certifica apartenenta si specializarea medicului respectiv.”
Mit: chirurgia plastica doar pentru femei
“Chirurgia plastica este o specialitate extrem de complexa si cu multe preocupari, drept pentru care este fara indoiala un mit faptul ca ar fi dedicata doar femeilor. Chirurgia estetica are o adresabilitate mai mare in randul femeilor, este adevarat, insa in ultimii ani a inceput sa creasca progresiv si numarul de barbati care cauta sa estompeze urmele trecerii timpului sau sa isi imbunatateasca imaginea de sine prin interventii estetice.
Chirurgia reconstructiva, care reface orice structura anatomica afectata de diverse boli, are de asemenea o arie particulara adresata doar femeilor si anume reconstructia de san.”
“Cancerul in general este un diagnostic din ce in ce mai intalnit, din nefericire, si de multe ori diagnosticat la varste foarte tinere, iar cancerul de san nu face exceptie. Impactul psihologic al mastectomiei este devastator, iar chirurgia reconstructiva a sanului nu reprezinta nici pe departe un moft. Din pacate, multe dintre aceste paciente fie nu sunt suficient informate asupra posibilitatilor reconstructive, fie sunt atat de epuizate fizic si psihic incat renunta la acest pas, fie au sentimentul ca o eventuala reconstructie ar impiedica monitorizarea periodica necesara dupa tratamentul oncologic, ceea ce este fals. In Romania, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, se desfasoara un program care acopera costurile reconstructiei sanului dupa cancer, iar acest tip de interventie face parte si din preocuparile mele speciale.”, a mai precizat doamna doctor Sinescu.
Gradul de risc, chirurgia plastica si cea estetica
“In ceea ce priveste gradul de risc al celor doua, chirurgia plastica si cea estetica, este foarte greu de facut o comparatie, in primul rand deoarece ele nu trateaza acelasi tip de pacienti. Chirurgia plastica in totalitatea ei se adreseaza pacientilor cu suferinte grave sau alte boli in antecedente (chirurgia reconstructiva), cu politraumatisme severe (chirurgia arsurilor, chirurgia mainii, microchirurgia vasculara si nervoasa periferica) etc. Este evident ca in aceste cazuri riscurile se calculeaza in functie de mai multi factori.
Pacientul tipic care sufera o interventie estetica este o persoana relativ tanara si sanatoasa, insa asta nu inseamna ca nu exista posibile contraindicatii sau complicatii postoperatorii. Estetica sau nu, este chirurgie, deci are riscuri, insa rolul nostru este sa discutam cu pacientul si sa evaluam toate variabilele.”
Cele mai cerute operatii estetice
“Cele mai cerute operatii estetice sunt in continuare interventiile pe san, marirea, micsorarea sau ridicarea, insa trebuie mentionate in aceasta lista si blefaroplastia (chirurgia estetica a pleoapelor), rinoplastia (chirurgia estetica a nasului) si remodelarea corporala (liposuctia, abdominoplastia), iar partea de non-invaziv ocupa un loc din ce in ce mai important.”
Cu sau fara cicatrice
“Nu exista nicio interventie chirurgicala, de niciun fel, fara cicatrice. Am pacienti care vin si intreaba „dar cu laserul nu e fara cicatrici?”. Raspunsul este NU. Orice taietura duce la o cicatrice. In ceea ce priveste chirurgia plastica, preocuparea noastra este dubla, atat de refacere a functiei, cat si de pastrare a aspectului estetic al zonei operate.
Cicatricile „lasate” de un chirurg plastician sunt de cele mai multe ori scurte, fine, pe cat posibil ascunse in pliuri tegumentare naturale si in majoritatea cazurilor se estompeaza pana la a deveni imperceptibile in lunile care urmeaza interventiei. In plus, ultimii ani au adus o evolutie semnificativa in ceea ce priveste operatiile minim-invazive, chiar endoscopice, in toate specialitatile chirurgicale, chirurgia plastica nefacand exceptie.”
Mit: chirurgia plastica nu are limite
“Ca sa va raspund punctual, chirurgia plastica are limite. Traim intr-o lume in care foarte putine lucruri sunt cu adevarat nelimitate, iar chirurgia plastica nu face exceptie, insa progresele care s-au inregistrat in acest domeniu sunt cu adevarat uimitoare si va voi da un singur exemplu care sper sa fie ilustrativ. In 1997 a aparut filmul Face Off, care descria un transplant de fata. Eram studenta in anul I. Am vazut filmul de cateva ori si parea absolut stiintifico-fantastic. Ei bine, cu doar un an mai tarziu, in 1998, a avut loc in Franta primul transplant de mana din lume, in 2005, tot in Franta, primul transplant partial de fata, iar in 2010, in Spania, primul transplant complet de fata. Pana astazi au fost realizate pe tot globul 110 transplante de membru superior si 37 de transplante de fata. Chirurgia plastica este o specialitate extraordinara care imbina stiinta medicala cu arta!”
Text Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, Centrul de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty – Alia Apartments, bd. Maresal Averescu nr.7A, bl. B, scara A, parter, ap. 68, sect. 1 , Bucuresti, projectbeauty.ro/Tel.: 0740.929.544