Nu stim daca exista cineva care sa se fi incumetat sa numere toate dietele aparute de-a lungul timpului in lume, insa cu siguranta vorbim despre mii de regimuri de slabit care au fost inventate. Iar unele dintre ele sunt cu adevarat hilare: de la dieta vampir sau dieta cu tenii pana la dieta cu vata. Si n-ar fi o problema ca fantezia oamenilor se manifesta din plin si in acest domeniu daca acestea n-ar ajunge sa puna in pericol viata naivilor care isi incearca norocul cu ele.
Diete periculoase din trecut
Una dintre primele diete de slabit, in anii ’20, a fost dieta cu nicotina care se baza pe ideea ca fumatul furnizeaza organismului nicotina, iar aceasta reduce pofta de mancare. Acest concept a dus la afectarea sanatatii si la cresterea vanzarilor de tigarete din tutun.
In anii ’40 a aparut dieta Prollin care se baza pe ingerarea unei bauturi obtinute din coarne, oase, piele si tendoane de animale, la care se adaugau substante chimice si coloranti. Recomandarea era sa se bea cate un pahar pe zi din aceasta potiune bizara, timp de doua saptamani. Asa cum era de asteptat, nici aceasta dieta nu si-a dovedit eficienta, fiind periculoasa pentru sanatate.
Spre sfarsitul anilor ’50, o noua descoperire – dieta HGC – facea furori, dar si victime. Aceasta dieta presupunea hormoni din urina femeilor insarcinate si din placenta, folositi la obtinerea de pilule sau solutii injectabile. Cele care tineau aceasta dieta nu aveau voie sa consume decat 500 de calorii pe zi, adica de 4-5 ori mai putin decat ar fi avut nevoie o femeie sanatoasa. E lesne de inteles ca multe persoane si-au periclitat sanatatea in acest fel.
Nocivele diete moderne
Celebra dieta Dukan promoveaza un consum nelimitat din cele 100 de alimente premise, care contin 68 de proteine animale naturale si 32 de legume, in urma caruia organismul elimina apa in exces. Riscurile acestei diete sunt cele ale consumului hiperproteic (depresie, transpiratie urat mirositoare, insomnie, nervozitate), la care se adauga problemele renale generate de acidoza din organism. Acidul din organism slabeste oasele si duce la caderea parului. Excesul de proteine provoaca imbatranire si stres oxidativ.
Dieta Atkins sau dieta hiperproteica presupune reducerea carbohidratilor din alimentatie, pentru accelerarea procesului de slabire. In fapt, acest principiu duce si la scaderea nivelului de minerale, vitamine si fibre din organism, aducand dezechilibre si probleme de sanatate specifice dietelor hiperproteice, despre care aminteam anterior.
Dieta ketogenica, mai stricta decat dieta Atkins, necesita masurarea atenta a proteinelor, caloriilor si fluidelor consumate. Dieta produce niste compusi periculosi in corp, numiti cetone. Grasimile din organism sunt arse cu ajutorul carbohidratilor.
Dietele infricosatoare ale divelor de la Hollywood
Dieta Ken, bazata pe proteine si apa timp de zece zile, dorea ca organismul sa consume din depozitele de grasime existente. In final, si aceasta s-a dovedit periculoasa.
Dieta respirationista, bazata pe inlocuirea alimentelor cu aer si lumina solara, este un alt tip de regim fantezist care s-a dovedit nociv. Pana acum, nimeni n-a reusit sa gaseasca metoda magica prin care omul sa supravietuiasca cu acelasi „regim” ca plantele.
In incercarile lor disperate de a pierde rapid in greutate, oamenii ajung sa tina diete fara sa reflecteze prea mult asupra consecintelor, ajungand, in final, cu si mai multe kilograme. Dar si cu probleme serioase de sanatate, cum ar fi: diabet, colesterol marit, afectiuni digestive, carente de vitamine si minerale si hipertensiune. In loc sa tinem diete care sa ne faca sa slabim, dar sa ne si imbolnaveasca rapid, mai bine alegem sa mancam sanatos zi de zi si sa facem sport.
Text: Bianca Badescu