La capitolul arta culinara, anumite popoare europene sunt caracterizate prin modele agreate curent in intreaga lume. Produse ca pizza, pastele, baghetele, croissantele sau branzeturile maturate si grase au depasit de multa vreme granitele Frantei sau ale Italiei si pot fi consumate oriunde pe glob.
Intr-un secol marcat de problema supraponderalitatii, multe dintre noi ne-am intrebat cum se face ca doamnele sau domnisoarele din Franta si Italia pot sa isi pastreze o silueta de invidiat consumand, totusi, produse bogate in grasimi si calorii.
Oare un mic dejun constand in croissante cu unt sau un pranz la care se ingurgiteaza pizza nu sunt sinonime cu un exces de calorii?! Ei bine… si da, si nu… Ori de cate ori ne punem aceasta intrebare, ar fi bine sa ne amintim ca niciun aliment nu ingrasa daca este consumat cu retinere. Si tocmai aici se afla secretul supletii frantuzoaicelor sau italiencelor.
Portii moderate in Franta
In Franta, micul dejun este compus in principal dintr-un croissant, la care se adauga putin unt, dulceata,un iaurt si suc de fructe. Dar este vorba de un singur croissant, toate celelalte alimente fiind de asemenea consumate in cantitati mici. De fapt, la toate mesele se consuma alimente in portii rezonabile, farfuriile debordand de mancare fiind inexistente. Sosurile foarte consistente, adaosul de carne grasa prajita sau de branzeturi au devenit rare in bucataria franceza contemporana, iar acolo unde se folosesc, moderatia este cuvantul de ordine. Ele sunt mai degraba condimente, si nu componente ale felurilor de mancare.
In Italia salatele sunt omniprezente
Sa coboram putin pe harta Europei si sa vizitam Italia culinara. Chiar daca doamnele de aici nu sunt intotdeauna atat de suple ca cele din Franta, totusi isi pastreaza o silueta de invidiat. Si asta desi la fiecare masa de pranz mananca paste. Sau pizza. Marturisesc cu sinceritate ca sunt o adepta a bucatariei italiene. Dar cu feluri de mancare pregatite traditional, nu asa cum pot fi ele gasite in alte tari. Si in Italia, ca si in Franta, se consuma portii echilibrate. In plus, pastele sunt condimentate cu ierburi, putin ulei de masline, un praf discret de parmezan ras si traditionalul sos de rosii proaspat. Niciodata nu se vor consuma paste sufocate de sosuri grase si nici pizza debordand de toppinguri indigeste. De remarcat ca si in Italia salatele sunt omniprezente.
Cum sa ne pastram silueta cu pizza si croissante?
Ne putem bucura de croissante, pizza si alte feluri de mancare aparent incarcate de calorii, cu conditia sa incercam sa le pregatim asa cum ne arata retetele traditionale si apoi sa le consumam cu multa moderatie. Pentru pizza, utilizeaza toppinguri diverse, mai ales pe baza de legume autohtone (rosii, ardei, zucchini, masline), iar cantitatile sa fie foarte mici. Nu uita de fructe si legume, in principal cele cu calorii putine, cum sunt fasolea verde, sparanghelul, anghinarea, broccoli sau citricele.