Poate ca nu avea acces la gym, drepturi egale cu ale barbatului in munca si nici nu avea idee ce presupune dieta Atkins, insa, femeia care traia in anii 50 adora sa fie subtire si frumoasa. Chiar daca era nevoita sa se supuna dietelor grele bazate pe carne, carbohidrati rafinati si sarace in legume. Dietele, planurile de detoxifiere si chiar pastilele de slabit au fost inca din acele vremuri la dispozitia femeilor pentru a le ajuta in crunta misiune impotriva kilogramelor in plus.
Istorie
Anul 1950 a cunoscut unele schimbari semnificative, atat in ??ceea ce priveste planificarea meniului zilnic si incercarile de pierdere in greutate, cat si ambalarea alimentelor care au inceput sa fie tinute in caserole. In plus, consumul de produse conservate si congelate a inceput sa fie mult mai frecvent.
Caracteristicile dietelor de slabit din anii ‘50
O alimentatie sanatoasa in acei ani presupunea sapte portii cu alimente considerate de baza: doua sau mai multe portii de lapte pe zi, doua portii de fructe si legume pe zi, cel putin o portie de carne sau branza pe zi, trei pana la cinci oua pe saptamana, doua sau mai multe linguri de unt pe zi si doua portii de paine sau cereale.
Dimensiunea portiilor
Controlul portiilor se facea in functie de varsta si de nivelul de activitate. Copiii si adolescentii aveau nevoie de portii mai mari decat adultii. Persoanele sedentare aveau nevoie de portii mai mici decat persoanele active. Mersul pe jos, treburile casnice si gimnastica erau cele mai comune forme de miscare pentru femei in acea perioada.
Obiectivul dietelor de slabire ale anilor ’50
Pierderea in greutate viza supravegherea numarului de calorii consumate. Accesul destul de dificil la alimente mai putin sanatoase, alimentele bogate in grasimi si o dieta bazata in mare parte pe paine si cartofi faceau pierderea in greutate mult mai dificila.
Extrrra!
Desi femeile anilor 50 mancau de doua ori mai multe oua decat mancam noi astazi si de cinci ori mai putina carne de pasare, acestea spalau de trei ori mai multe vase (nu existau pe vremea aceea masini de spalat vase!), faceau curatenie prin casa cel putin trei ore, mergeau la cumparaturi cel putin doua ore pe jos, gateau timp de 30 minute si aveau grija de flori si gradina inca 30, activitati in care pierdeau 400 de calorii, in medie.
Text: Andreea Popescu