„Dieta de la Muntele Athos“, o carte lansata de 3 nutritionisti, a fost inspirata de regimul alimentar zilnic al calugarilor care traiesc pe Muntele Athos.
In urma cercetarilor facute de nutritionistii Richard Storey, Sue Todd si Lottie Storey pentru realizarea acestui adevarat ghid pentru trup si suflet, „The Mount Athos Diet“ („Dieta de la Muntele Athos“), s-a ajuns la concluzia ca cei care isi duc traiul pe muntele sfant al ortodoxiei au o speranta de viata mai mare cu 10 ani fata de grecul obisnuit, care oricum traieste mai mult si are o sanatate mai buna decat marea majoritate a europenilor, gratie dietei mediteraneene.
Bineinteles, dieta inspirata de stilul de viata dus de calugarii de pe Muntele Athos promite rezultate atat de bune si pentru ca fetele bisericesti mananca foarte sanatos, fara atat de multe alimente procesate, si mai ales pentru ca nu se confrunta cu stresul zilnic, specific omului modern. Tocmai de aceea, nutritionistii au gandit cartea ca pe un indreptar pentru o viata cumpatata, nu doar ca pe un regim de slabire.
Regim de viata, nu doar regim alimentar
Unul dintre autorii cartii „Dieta de la Muntele Athos“, Richard Storey, a vizitat an de an calugarii de pe Muntele Athos, timp de 15 ani, si asa s-a convins ca un astfel de regim poate fi adaptat pentru nevoile oricarei persoane, cu putina vointa.
De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca in manastiri mesele se iau in liniste, multe dintre ingrediente sunt crescute in gradinile lacasurilor sfinte, calugarii au o viata activa, pentru ca fac munca fizica in aer liber, si isi gasesc linistea sufleteasca prin rugaciune. Un plus al acestei diete ar fi, mai spun autorii, ca nu presupune supravegherea consumului de calorii, asa ca poate deveni mai usor un stil alimentar permanent.
Nu in ultimul rand, Storey a precizat ca, dupa fiecare calatorie la Muntele Athos, unde a petrecut cel putin o luna, a revenit acasa mai slab cu cateva kilograme fara sa aiba senzatia ca a facut eforturi ca sa slabeasca, dar mai ales s-a simtit plin de energie. In urma documentarii pentru carte, nutritionistii au punctat ca rata cancerului este foarte redusa in randul calugarilor de pe Muntele Sfant, la fel si cea a cazurilor de Alzheimer, si asta in principal datorita regimului alimentar.
Trei perioade alimentare distincte
Dieta de pe Muntele Athos se bazeaza pe impartirea celor sapte zile ale saptamanii in 3 perioade alimentare distincte, inspirate de obiceiurile calugarilor, respectiv 3 zile de moderatie, 3 zile de post si o zi de sarbatoare sau dezlegare.
Autorii regimului spun ca perioadele alimentare ale dietei gandite de ei se pot succeda in orice ordine, pentru ca acesta sa fie adoptat cat mai firesc, fara sa fie perceput ca o corvoada.
Schimbarea stilului de viata vindeca bolile
Zilele de moderatie
In aceste 3 zile trebuie urmat un regim alimentar mediteranean, in care cele 3 mese trebuie sa contina mai ales ulei de masline, lactate proaspete, carne de pui, peste si oua. Trebuie sa fie eliminate zaharul, carnea rosie si orice alimente procesate. Ba chiar mai mult, in perioada de moderatie puteti sa savurati si vin rosu, dar nu mai mult de 2 pahare pe zi, a cate 175 ml.
Zilele de post
In timpul celor 3 zile de post este necesar sa fie eliminate produsele lactate, ouale, uleiul, pestele si alcoolul, dar se introduc portiile mici de fructe, alaturi de legume, multe tipuri de fasole, nuci si seminte.
Ziua de dezlegare
In ziua de dezlegare putem gusta moderat din carne rosie, dar si ciocolata, prajituri si alte bauturi alcoolice pe langa vin rosu, in cantitati mici.
Tipuri de meniu
Cei 3 nutritionisti au oferit si cateva exemple de meniu pentru fiecare dintre cele 3 perioade alimentare ale saptamanii:
Ziua de moderatie
Mic dejun: cereale sau musli cu ovaz, fructe de padure si fructe de sezon, lapte, apa, alune, nuci, mere etc.
Pranz: pita/paine din faina integrala si supa de pui
Cina: cartof dulce copt, alaturi de masline, branza feta si salata verde
Gustari: un mar sau un pumn de nuci sau de seminte
Mic dejun: grepfrut putin copt la gratar
Pranz: o felie de paine din faina integrala si un bol cu supa de legume
Cina: fasole coapta cu salata si rosii proaspete. Fasolea trebuie sa fie din cea untoasa (textura cremoasa), cu boabe aplatizate, mari, de culoare alba.
Retata pentru fasole coapta:
Se aleg boabele de fasole, se acopera cu apa rece si se lasa peste noapte. Fasolea se scurge bine a doua zi, dupa care se pune intr-o cratita incapatoare, se acopera cu apa si se adauga putin bicarbonat de sodiu. Fasolea se lasa la fiert, apoi se miscoreaza focul si se mai lasa inca 35 de minute pe foc. Dupa aceasta etapa se scurge fasolea, se limpezeste in apa rece si se pune intr-un castron sau vas yena. Vasul se acopera si se da la cuptor, unde se lasa pana cand fasolea devine frageda. Se adauga apa fierbinte, treptat, in cantitati mici, pentru ca fasolea sa nu se usuce. In ultimele 30 de minute in care este lasata la cuptor, se ia capacul.
Gustari: se pot consuma legume crude
Ziua de moderatie
Mic dejun: puteti sa mancati piersici la gratar asezonate cu putin iaurt grecesc
Pranz: supa de morcovi in care ati presarat si coriandru
Cina: o salata de pui cu dressing de iaurt grecesc, alaturi de un pahar de vin alb
Gustari: se poate include o bucatica de ciocolata neagra, legume crude sau fructe
Ziua de post
Mic dejun: musli sau cereale
Pranz: o varianta poate fi supa de linte
Cina: o salata de varza kale cu morcovi si cartof copt in coaja
Gustari: puneti intr-un bol mic fructe de padure, nuci si seminte
Ziua de dezlegare
In ziua de dezlegare puteti manca orice, dar trebuie sa aveti grija sa nu exagerati in privinta portiilor.
Afla de aici ce se intampla in organism cand consumi zahar in exces!
Text: Oana Baltoc