Din pacate, incidenta cuplurilor infertile este intr-o continua crestere la noi in tara: 1 din 6 cupluri este afectat de aceasta boala. In ultimii ani insa, medicina a cunoscut progrese semnificative. Va invit sa aflam toate informatiile despre diagnosticul de sterilitate sau infertilitate secundara!
Cand se pune diagnosticul de infertilitate?
Diagnosticul de infertilitate intr-un cuplu se pune dupa un an de zile de contact sexual neprotejat cu esecul obtinerii unei sarcini.
Care este diferenta dintre infertilitate primara si infertilitate secundara?
Diferenta dintre infertilitatea primara si secundara consta in antecedentele pacientei. Daca pacienta a mai avut sarcini in antecedente, vorbim despre o cauza de infertilitate secundara, daca aceasta nu a mai avut sarcini pana in momentul diagnosticului, vorbim despre o cauza a infertilitatii primare.
Care sunt cauzele sterilitatii secundare la femei?
Sterilitatea secundara la femei are multiple cauze. Vorbim despre disfunctiile ovulatorii, aproximativ 25% din cazurile de infertilitate secundara, cazuri de endometrioza – in proportie de 15%, sindromul aderential pelvin, obstructia tubara, anomaliile imunologice si endocrinologice.
Care este tratamentul infertilitatii secundare?
Tratamentul infertilitatii secundare este complex si difera in functie de cauza infertilitatii. Acesta poate fi un tratament hormonal, medicamentos sau poate fi vorba de o interventie chirurgicala, cum ar fi laparoscopia sau histeroscopia.
Care sunt cauzele infertilitatii secundare la barbati?
Cand vorbim de infertilitate secundara la barbati, cauzele se refera la un hipogonadism secundar, in procent de 1-2%. Vorbim despre afectiuni ale testiculelor, infectii sau tumori sau cauze si tulburari ce impiedica pasajul spermei prin ductele spermatice.
Care sunt metodele de evaluare a infertilitatii ce se pot face pentru unul sau ambii parteneri?
Metodele de investigare a cauzelor infertilitatii sunt multiple. In primul rand exista analizele de laborator, profilul hormonal, rezerva ovariana a pacientei, exista si metode imagistice si, bineinteles, ecografia, care ocupa cel mai important loc, histeroscopia, histerosalpingografia, laparoscopia exploratorie. In ceea ce priveste infertilitatea de cauza masculina, metodele de evaluare constau intr-o spermograma sau spermocultura.
Care sunt cele mai periculoase BTS-uri pentru fertilitatea cuplului?
Cele mai periculoase boli cu transmitere sexuala pentru fertilitatea cuplului sunt chlamidia si gonorea. La barbat, aceste BTS-uri sunt asimptomatice.
Text: Alexandra Lupu