Ni se reproseaza frecvent faptul ca mancam prea multe dulciuri, obicei care ne-ar putea imbolnavi de diabet, o afectiune caracterizata prin prezenta unei cantitati mari de zahar in sange, cauzata de faptul ca organismul nu o poate folosi. Este oare adevarat? Haideti sa aflam impreuna…
Peste 330 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diabet. Oficial, in tara nostra sunt un milion de bolnavi, insa chiar medicii recunosc ca la un bolnav cunoscut mai exista alti doi care nediagnosticati. Diabetul debuteaza cu stari de oboseala la care se adauga mai tirziu: urinare frecventa (corpul incearca sa scape de surplusul de zahar din singe); sete excesiva ( organismul are nevoie de lichide pentru a inlocui apa pierduta); greata; vedere incetosata, senzatie de foame; pierderea in greutate. Insa, cit de multe informatii se cunosc despre aceasta boala, avind in vedere ca exista milioane de persoane care sufera de diabet, fara sa stie de existenta bolii?
Prea mult zahar favorizeaza aparitia bolii- FALS
Diabetul este cauzat de o combinatie de factori genetici si de mediu. Totusi, mai exista si alti factori despre care se spune ca ar favoriza boala: un caz similar in familie, obezitate, abuzul de alimente bogate in glucide etc. Faptul ca mincati prea multe dulciuri nu inseamna ca va veti imbolnavi de diabet…Aceasta dieta va poate ingrasa, cel mult. Atentie! Daca aveti in familie un caz de diabet, mincatii sanatos, renuntati la fumat si faceti miscare zilnic.
Vaccinul antigripal, obligatoriu!- ADEVARAT
Gripa poate cauza neplaceri unei persoane cu diabet (boala metabolica cronica) deoarece poate determina oscilatii ale cantitatii de zahar in singe, astfel incit este greu de controlat nivelul glicemiei.
Aparitia diabetului are legatura cu insulina- ADEVARAT
Diabetul apare atunci cind pancreasul nu produce suficienta insulina sau organismul nu o poate folosi eficient. Insulina este un hormon produs de pancreas, al carui rol este de a prelua si transforma glucoza din singe.
Diabet inseamna…fara dulciuri – FALS
A suferi de diabet, nu inseamna neaparat “interzis” la dulciuri. Este adevarat ca unele delicatese trebuie ocolite, insa ele pot fi inlocuite cu cele preparate special pentru persoanele cu aceasta afectiune. Pot fi la fel de dulci,dar…mult mai sanatoase.
Diabetul Zaharat (DZ) tip 2 este cel mai intilnit-ADEVARAT
Statisticile arata ca noua bolnavi din zece au DZ tip 2 (apare la o virsta mai inaintata), in timp ce 80% dintre acestia sunt supraponderali. Riscul de a face aceasta forma este cu atit mai crescut cu cit aveti peste 45 ani si o activitate sedentara ( care nu va solicita organismul) sau daca aveti indexul de masa corporala (IMC) peste 25 etc.
Boala poate fi mostenita- ADEVARAT
Cine are un caz de diabet in familie, este posibil sa sufere, la un moment dat in viata, de aceeasi boala. Iata un motiv in plus pentru ca factorii ereditari sa fie luati in considerare in momentul diagnosticarii unui diabet la o virsta mai tinara. In cazul in care boala apare la o virsta inaintata, trebuie sa se aiba in vedre cu precadere stilul de viata.
Setea, unul din simptomele DZ tip2- ADEVARAT
O data cu glucoza eliminata prin urina, se elimina multa apa si sare, fapt care contribuie la deshidratarea organismului. In plus, diabetul se mai caracterizeaza prin foame mare, scadere inexplicabila in greutate, vedere incetosata.
Diabetul poate fi vindecat-FALS
Din pacate nu exista nici un tratament care sa vindece aceasta boala, insa, printr-o monitorizare atenta a simptomelor, pot fi evitate eventualele complicatii.