Ficatul este unul dintre organele importante din corp si are rol dublu: acela de detoxifiere, dar este si un organ digestiv. In perioada Pastelui, rafturile hipermarketurilor sunt pline de tot felul de bunatati, gospodinele gatesc fel de fel de preparate si toata lumea ciocneste oua. Drobul, friptura, alcoolul, bunatatile traditionale nu sunt tocmai benefice pentru ficat, mai ales daca sunt consumate in cantitati mari. Desi sunt gustoase, pot deveni periculoase. Tocmai de aceea, dupa Paste, este bine sa apelam la o cura de detoxifiere a ficatului.
Detoxifierea ficatului cu ajutorul dietei
Ideea unei cure de detoxifiere a ficatului pleaca de la preocuparea potrivit careia toxinele ne bombardeaza in mod constant organismul. Toxinele sunt substante chimice cu efecte potential daunatoare. Pe langa alimente, toxinele mai pot proveni de la substantele poluante din aerul pe care-l respiram, impuritatile din apa, medicamente etc. Dieta de detoxifiere a ficatului este conceputa pentru a elimina toxinele din organism. Pentru acest lucru va trebui sa eliminati o anumita perioada unele alimente. Apoi, le puteti reintroduce treptat. Pentru una sau doua zile va puteti axa pe sucuri naturale, dupa care puteti introduce orezul brun, fructele si legumele fierte. Renuntati la carnea rosie, oua, zahar si la produsele alimentare procesate.
Detoxifierea ficatului cu ceaiuri
Cred ca toata lumea stie ca ceaiul verde contine antioxidanti care vin in sprijinul functiilor ficatului. Ceaiul verde are si proprietati diuretice si ajuta la arderea grasimilor. In plus, imbunatateste sanatatea intregului organism si este o bautura delicioasa. Ceaiul de galbenele este deosebit de benefic in procesul de detoxifiere. Acesta curata vezica biliara, ficatul, precum si alte organe. Daca veti consuma ceai de galbenele pentru detoxifierea ficatului, atunci ar trebui sa beti trei cani pe zi in mod regulat. In plus, galbenelele previn aparitia infectiilor in organism. Ceaiul pe baza de radacini de papadie are, in aceeasi masura, efecte benefice.
Alimente benefice pentru detoxifierea ficatului
Usturoiul contine numerosi compusi ce activeaza enzimele hepatice responsabile de eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, contine alicina si seleniu, doua substante nutritive ce protejeaza ficatul de anumite daune. Grepfrutul poate fi inclus in dieta de detoxifiere a ficatului deoarece contine vitamina C si antioxidanti. Legumele cu frunze verzi contin compusi care neutralizeaza metalele grele ce pot afecta ficatul. Legumele cu frunze verzi elimina pesticidele si erbicidele din organism. Fructele de avocado promoveaza sanatatea ficatului, iar nucile contin L-arginina si acizi grasi Omega-3 care ajuta la detoxifierea ficatului. Turmericul are proprietati regenerative in ceea ce priveste celulele hepatice deteriorate.
Text: Ruxandra Raica