Stilul de viata actual, care presupune stres, expunere la poluanti externi (alimentatie dezechilibrata, ce contine multi aditivi), atmosfera poluata, medicamente de sinteza, fumul de tigara, supune organismul la acumulari de substante toxice, cu efecte negative asupra sanatatii fizice si psihice.
Detoxifierea de primavara este un act terapeutic cu efecte deosebit de benefice asupra organismului supus pe perioada anotimpului rece unei alimentatii care contine multe grasimi animale si dulciuri, lispei de miscare si absentei zilelor insorite.
Legumele ajuta la intarirea sistemului imunitar
Primavara este momentul optim de a incepe o cura de dezintoxicare si detoxifiere a organismului, in primul rand pentru ca piata abunda in legume si zarzavaturi proaspete: urzici, stevie, spanac, loboda, leurda, un adevarat izvor de sanatate pentru organism, gratie cantitatii mari de vitamine si minerale continute. Pe langa rolul detoxifiant si depurativ, legumele si zarzavaturile ajuta la intarirea sistemului imunitar si la cresterea rezistentei organismului fata de agentii microbieni, usureza digestia si regleaza tranzitul intestinal, combat anemia, scad valorile colesterolului, cresc tonusul psihic.
Cum sa incepi cura de dezintoxicare?
1. Evita consumului de mancare tip fast-food si bauturile din comert;
2. Redu consumul de carne grasa, de mezeluri, afumaturi, conserve si a alimentelor ce contin conservanti
3. Mareste cantitatea de legume, in special a celor “verzi”, care pot fi consumate crude, sub forma de salate sau preparate la aburi: spanac, urzici, salata verde, leurda, untisor, broccoli, usturoi si ceapa verde, conopida; fructe crude consumate ca atare sau sub forma de sucuri;
4. Redu consumul de fainoase albe in favoarea cerealelor simple neprelucrate (ovaz, orz, secara), a painii negre sau de secara;
5. Evita consumul de dulciuri concentrate din comert. Opteaza pentru miere (1-2 lingurite/zi);
6. Evita alcoolul si cafeaua, care poate fi inlocuita cu ceai verde;
7. Consuma 2-3 portii de peste pe saptamana;
8. Opteaza pentru sana si chefir natural, care nu contin conservanti;
9. Incepe masa cu o salata de cruditati, stropita cu ulei de masline si lamaie si asezonata cu condimente de tipul ghimbir, leustean, marar, patrunjel, menta, busuioc, rozmarin, anghinare.
Zarzavaturile cresc rezistenta organismului
Deoarece se spune ca primavara toata natura renaste, este timpul sa facem acelasi lucru si noi. O cura poate dura 4 saptamani si poate consta in utilizarea in alimentatie a acestor “verdeturi” proaspete de primavara, sub forma de salate sau sucuri, singure sau in combinatie.
• Stevia este bogata in vitamine din grupul B si vitamina C, in minerale esentiale, precum calciu, magneziu, fier si potasiu.
• Leurda contine minerale (potasiu, magneziu, calciu) cu efect tonic cardiac si fibre alimentare care favorizeaza asimilarea grasimilor si absorbtia colesterolului, are rol fluidifiant sangvin si detoxifiant, depurativ si diuretic; contine alicina, o substanta cu rol antiviral.
• Loboda este bogata in vitaminele E si K.
• Spanacul are rol anticancerigen si de reglare hormonala. El este bogat in calciu, fier, acid folic, vitamina E si K.
• Urzicile reprezinta un tonic general, gratie compozitiei bogate in aminoacizi esentiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu si in special clorofila.
• Untisorul are efecte favorabile asupra circulatiei venoase.
Tipuri de detoxifiere
Detoxifierea organismului se poate realiza prin aparatul digestiv, ficat, plamani, rinichi si glandele sudoripare. Aceasta presupune in primul rand postul, cu abstinenta alimentara si spirituala. Pentru a ajuta organismul in procesul de eliminare a toxinelor exogene si endogene acumulate; se pot adiminstra plante cu efecte:
• laxativ-purgative, de tipul semintelor de in, de mustar alb (luate ca atare sau sub forma de capsule), a uleiului de masline. De asemenea, se recomanda consumul de alimente ce contin fibre vegetale (cereale integrale, paine integrala, tarate) si iaurturi imbogatite cu probiotice de tipul Lactobacillus, Bifidobacterium; ceaiuri de soc si musetel. Trebuie evitat consumul de purgative ce contin derivati antracenici, de exemplu crusinul, care poate favoriza, in folosinta indelungata, dezvoltarea cancerului colo-rectal sau a celui renal.
• diuretice-depurative
Miscarea in aer liber reduce stresul
Nu trebuie neglijata nici miscarea, plimbarea in aer liber, cu efecte deosebite nu numai asupra fizicului, dar si asupra psihicului, reducand considerabil stresul sau efectuarea saptamanala de exercitii fizice. O metoda buna de detoxifiere o repezinta si posturile din timpul anului, cu conditia ca acestea sa fie tinute de persoane sanatoase. Cei cu diferite afectiuni pot tine un post mai bland, de tip ovo-lacto-vegetarian. Este bine ca aceste cure sa fie urmate de persoane cu varsta peste 18 ani. Batranii, femeile insarcinate, cele care alapteaza, persoanele cu boli cronice vor posti doar cu acordul medicului.
Ficatul este in centrul atentiei primavara
Potrivit medicinei clasice chineze, in cadrul teoriei celor cinci elemente (lemn, foc, pamant, metal si apa), elementul primaverii este lemnul, culoarea predilecta este verdele, iar organul corespunzator influentat direct de primavara este Ficatul, care, din punct de vedere energetic, este responsabil de circulatia armonioasa a energiei Qi (forta vitala) si a sangelui in organism. Asadar, ficatul este organul aflat in atentie in acest anotimp si in acelasi timp primavara este momentul optim de detoxifiere a lui. ~n acest sens, benefica este planta numita anghinare, cu multiple actiuni de dezintoxicare a organismului, efect coleretic-colagog, de stimulare a producerii si eliminarii de bila, de scadere a colesterolului din sange si de stimulare a diurezei. Uleiul de masline poate fi consumat cate o lingurita de ulei de masline dimineata, pe stomacul gol, deoarece este un pansament gastric, stimuleaza vezica biliara, micsoreaza colesterolul din sange sau poate fi adaugat in salate.
ATETIE: Nu trebuie confundata cura de detoxifiere cu cura de slabire. Rolul acestui regim este de a curata organismul de toxine si nu de a-l slabi. De a-i creste rezistenta si imunitatea si nu de a-l priva de vitamine si minerale.
Medic specialist Medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul Medical MED-AS
021/313 05 32