De obicei ne gandim ca primavara este anotimpul potrivit pentru detoxifiere insa, preluand modelul din natura, aidoma copacilor care se pregatesc de iarna lepadandu-si frunzele, la fel si noi oamenii trebuie sa ne gandim la curatarea organismului inainte de aparitia iernii.
Detoxifierea este un proces de transformare a substantelor nocive – toxine ce ajung in organismul nostru prin piele din aer, apa si alimente – in substante mai putin daunatoare. In etapa a doua, aceste substante sunt eliminate din corp prin transpiratie, urina si fecale. Daca in alimentatia noastra predomina sarea, produsele din carne si lapte, atunci toxinele nu se pot elimina prin urina si se reabsorb in corp.
De ce este necesara curatarea organismului
Detoxifierea este necesara pentru a ne mentine si creste imunitatea, ca sa putem preveni racelile sezoniere si alte afectiuni. Cercetatorii estimeaza ca pana la 50% din detoxifiere se intampla cu ajutorul bacteriilor care interactioneaza cu toxinele din intestin.
Probioticele naturale, imunitate la inceput de toamna
Toamna depozitam surse de hrana bogate in energie care ne vor ajuta sa trecem fara probleme majore de sanatate peste lunile mai aspre de iarna. Umiditatea crescuta a aerului si clima racoroasa ne fac vulnerabili la raceli si gripe, alergii respiratorii sau astm, toate putand sa ne afecteze plamanii. Din sistemul respirator ar trebui eliminat mucusul, caile nazale sa fie deschise, iar pielea sa nu fie uscata, cu crapaturi sau eczeme. Pentru a nu produce mucus in exces, este nevoie sa limitam consumul de zaharuri, fainoase si produse lactate. Balonarea, constipatia si diareea indica faptul ca tractul digestiv nu functioneaza corect. Daca sistemul digestiv este afectat, acumulam grasimi nedigerate, amidon si proteine care pot elibera toxine periculoase in sange si perturba asimilarea substantelor nutritive.
Superalimente pentru dieta de sezon
Odata cu racirea vremii, suntem tentati sa mancam mai multe alimente gatite, insa trebuie sa pastram in continuare proportia optima intre alimentele crude si cele pregatite termic. Mancarea sanatoasa si echilibrata trebuie sa se bazeze pe multe legume si fructe si pe reducerea consumului de alimente procesate, pasteurizate, zaharuri, grasimi si uleiuri hidrogenate.
Boli intestinale ale lumii moderne
Sucurile din fructe sau legume de toamna (de preferinta sucul din fructe consumat dimineata, iar cel din legume dupa-amiaza), salatele din legume de toamna, dar si mancarurile gatite bazate pe radacinoase sunt o parte din alimentele care ne pot ajuta la detoxifiere si la mai buna functionare a intestinului gros.
Perele curata colonul, reduc balonarea si mentin tractul digestiv sub control. Un fruct ne asigura cantitatea de circa 30 de grame de fibre pe zi.
Prunele accelereaza tranzitul intestinal, amelioreaza starea de oboseala si imbunatatesc capacitatea de memorare. Efectele benefice sunt datorate continutului extrem de bogat in vitamina A, B1, B2, C, sodiu, potasiu, fier, calciu, acizi organici si fibre.
Merele sunt o adevarata rezerva din vitaminele A si C, calciu si fibre, ajuta la curatarea cailor digestive si la eliminarea toxinelor din corp.
Dovleceii sunt o sursa importanta de potasiu, mangan, fosfor, calciu, zinc, vitaminele B1, B6 C, A, si K, stimuleaza digestia, au proprietati diuretice si sunt un pansament gastric. Consumul de dovlecei imbunatateste metabolismul si poate preveni cancerul pulmonar.
Sfecla, bogata in fibre, o sursa puternica de vitamina A, mangan si nitrati purifica sangele si curata ficatul.
Ghimbirul are foarte multe proprietati antioxidante si proprietati de curatare a ficatului, lupta impotriva radicalilor liberi, iar impreuna cu scortisoara si cuisoarele asigura asa-zisa „incalzire”a organismului in anotimpurile reci si ajuta la o mai buna functionare a plamanilor.
Farmacistii Catena recomanda suplimentul 100% natural, din plante, Triphala pentru efectul revigorant si detoxifiant. Curata colonul, previne constipatia si regleaza nivelul pH-ului din intestine. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!
Text: Bianca Badescu