Detartraj dentar – de ce este important și cât de des trebuie făcut

detartraj dentar

Puțini sunt cei care înțeleg importanța unui detartraj dentar bianual. Această procedură susține sănătatea orală și îndepărtează tartrul depus. Trebuie să ai în vedere că nimic altceva nu-l va îndepărta mai bine, mai ales după ce s-a întărit. În plus, oricât de bine te speli pe dinți, placa bacteriană se va depune, poți cel mult să reduci depunerea având o igienă corectă. În acest fel nu ajungi la afecțiuni dentare care, de cele mai multe ori, vin cu dureri.

Nu ar fi prea dur să spune că, din păcate educația în igienă dentară este încă redusă în rândul oamenilor, dar dacă până acum ai ignorat acest aspect sau ți-a fost teamă să mergi la detartraj dentar, este momentul să-ți învingi teama sau ignoranța.

Acest articol vine să te lămurească în legătură cu importanța unui detartraj dentar făcut de două ori pe an, dar mai ales ce posibilități ai pentru a-ți învinge elementele care te determină să nu mergi la stomatolog decât atunci când ai dureri mari.



Ce este și de ce este important să-ți faci detartraj dentar, regulat?

Procedura de detartraj dentar are ca principal rol îndepărtarea plăcii bacteriene, dar la final, te vei bucura de mai multe beneficii. Acumularea depunerilor în urma alimentației tale este inevitabilă. Depunerea plăcii bacteriene va determina inflamația gingiei apoi, retragerea ei din jurul dintelui fiind încurajată boala parodontală. Acestea pot fi evitate realizând un detartraj dentar dar, vei putea observa că odată realizat dispar inflamația gingivală, sângerările și durerile.

În caz contrar, unde s-a format placă bacteriană, aglomerarea de bacterii, smalțul va fi erodat și, în timp, te vei alege cu o carie. Dacă alegi să îți faci detartraj dentar în mod regulat nu vei ajunge la această problemă. Nerezolvată la timp, caria va evolua iar bacteriile vor ucide dintele deci, îl vei pierde. Poate părea intrigant, dar până ce caria nu ajunge în camera pulpară nici nu te va durea. Ai putea chiar să nici nu bagi de seamă că ai o carie, mai ales dacă este interdentară. Programarea regulată la detartraj dentar, te va ajuta pentru medicul îți va spune dacă ai făcut carie și vei putea rezolva problema aceasta înainte să evolueze.

Iată deci, o carie adâncită și retracția gingivală sunt căi care te conduc spre pierderea dinților, dar nu înainte să te fi supus la dureri, uneori, greu de suportat. Multe persoane ajung în cabinetul medicului stomatolog abia când au dureri mari. Reține că o procedură de detartraj dentar profesional poate reduce cu până la 50 % riscul de apariție al afecțiunilor dentare și bolilor parodontale.

Beneficiile unui detartraj dentar

Nu doar că vei proteja dinții de probleme, dar în urma unui detartraj dentar profesional te vei bucura de o mică serie de beneficii vizibile și care îți vor plăcea:

  • Inflamațiile gingiilor dispar iar acestea vor căpăta aspectul natural, sănătos.
  • Vei avea respirație proaspătă după un detartraj dentar căci odată îndepărtate bacteriile, dispare mirosul neplăcut. Această împrospătare va dura până la 1-2 săptămâni, dacă nu ești persoană fumătoare, consumatoare de băuturi care pătează sau de prea mult zahăr.
  • Vei avea dinți mai albi și întreaga estetică este îmbunătățită. Un detartraj dentar făcut bine va elimina petele de culoare ale depunerilor sau ale tartrului (galben sau chiar negru), ceea ce va deschide la culoare și totul va arăta mai bine.
  • Dacă aveai dureri și sângerări la nivelul gingiilor, acestea dispar, chiar dacă nu imediat, dar după ce gingiile își revin după procedura de detartraj dentar, vei simți totul în regulă.

Ideal este să nu lași placa bacteriană să se depună pentru că dacă inițial, este doar o substanță moale, lipicioasă, în timp, aceasta se întărește la baza dintelui, intră sub gingie mergând pe rădăcina dintelui determinând retragerea ei și apariția dureriii.

Cum se face procedura de detartraj dentar și cum combați neplăcerile?

Multe persoane aleg să sară peste acest pas din îngrijirea dentară pentru o serie de plăceri, dar mai ales pentru că simt durere. Procedura de detartraj dentar se desfășoară cu instrumente specifice, manual și cu un dispozitiv cu ultrasunete. În zilele noastre există dispozitive de tehnologie avansată care nu mai scot sunete neplăcute și nici nu vei mai simți durere.

Nu-i așa că toată lumea îți spune că un detartraj dentar nu doare ? Ei bine, aparatul în sine nu realizează o procedură dureroasă și, da, sunt persoane care nu simt durere, dar dacă este retrasă gingia și descoperită rădăcina, vei simți durere.

La finalul procedurii de detartraj dentar vei mai simți pentru o scurtă perioadă, poate câteva ore:

  1. Sensibilitate dentară: nu este obligatoriu să o simți, dar este posibil și nu trebuie să faci nimic altceva decât să eviți băuturi și alimente reci sau fierbinți și zahărul sub orice formă, în ziua respectivă. Totul revine la normal.
  2. Discomfort gingival sau chiar sângerare: acestea sunt firești, nu înseamnă decât că ai avut mai mult tartru iar medicul a intrat puțin sub gingie pentru a curăța. Gingiile se vor vindeca în câteva zile, după caz.

Combaterea neplăcerilor cauzate de un detartraj dentar se poate face prin comunicarea medicului a tot ceea ce te deranjează, doare, ce temeri ai și găsirea unor soluții, dacă nu există înțelegere, caută un alt medic !

Cât de des trebuie să te programezi la un detartraj dentar și cum îngrijești dantura după?

Recomandarea este să realizezi această procedură de igienizare și îndepărtare a plăcii bacteriene de două ori pe an. Desigur, și acasă trebuie să ai o igienă orală cât mai bună, de două ori pe zi. La detartraj dentar te poți programa la fiecare 6 luni căci depunerile au nevoie de mai mult timp pentru a se întări și, va fi mai ușor de îndepărtat. Sunt și cazuri în care este mai bine să te prezinți mai des, fumătorii de exemplu pentru că în cazul lor depunerile se formează mai repede. Apoi, medicul îți poate spune, pentru cazul tău, cât de des ar trebui să te prezinți la detartraj dentar.

Pentru a-ți păstra în condiții bune dantura, este necesar:

Să-ți menții o igienă dentară bună, spălare dimineața și seara cu o periuță cu peri moi pentru a nu afecta gingiile și printr-o tehnică de periaj, corectă.

  • Seara, folosește ața dentară pentru o curățare mai bună, iar la final clătește cu substanță care ucide bacteriile.
  • Ai grijă la ce consumi iar la o jumătate de oră după masă sau băuturi carbogazoase, alege să te speli pe dinți.
  • Programează-te regulat la detartraj dentar pentru că doar așa eviți să ajungi la probleme mai grave.

Apelând regulat la detartraj dentar nu vei permite plăcii bacteriene să-ți urmeze procesul, dar mai ales să se întărească.