De multe ori, ne plangem ca nu ne amintim lucruri de care avem nevoie si ne fortam memoria, uneori in zadar, pentru a obtine informatii acumulate demult si pe care nu stim cand si unde le-am pierdut. Ca sa nu mai vorbesc si de situatiile in care uitam unde am pus cine stie ce lucru si il cautam ore in sir prin casa, tot incercand sa refacem in minte traseul parcurs de noi cu acel obiect.
Da, uitarea este enervanta de foarte multe ori, insa are un rol important in functionarea memoriei.
Uitarea este necesara
Amintirile si asocierile se acumuleaza rapid in creier, iar ganditul si memorarea sunt doua activitati dificile. Daca nu ar exista uitarea, “amintirile ne-ar putea invada viata si ar face imposibila invatarea lucrurilor noi, ar pune stapanire pe toata memoria noastra”, crede profesorul si psihologul american Ben Storm.
Din fericire insa, putem uita informatiile nefolositoare, pentru a ni le aminti pe cele de care avem nevoie. Cercetatorii incearca sa afle cum selecteaza mintea noastra lucrurile despre care considera ca este necesar sa ni le amintim. Astfel ca au facut un experiment, in care participantilor li s-a dat sa memoreze o lista de pasari. Apoi, li s-a cerut sa indeplineasca o sarcina care necesita amintirea a jumatate dintre pasari. Incercarea de a-si aminti jumatate dintre pasari ii facea in mod natural sa uite cealalta jumatate. Desi nu pare, acesta este un lucru bun si foarte util.
S-a constatat ca oamenii care sunt buni la uitarea informatiilor de care nu au nevoie sunt buni si la rezolvarea problemelor si la amintirea anumitor lucruri atunci cand sunt distrasi de alte informatii. Acest lucru arata ca uitarea joaca un rol important in rezolvarea problemelor si in memorare.
Mai simplu, rolul uitarii in memorare poate fi demonstrat in diverse situatii de zi cu zi. De exemplu, daca iti schimbi numarul de telefon si cineva iti cere noul numar, te-ar incurca sa-ti tot amintesti numarul vechi in loc de cel nou. Trebuie sa fim capabili sa ne actualizam memoria pentru a ne putea aminti lucrurile care sunt relevante in prezent.
Ce uitam si ce ne amintim?
Desi, in cele mai multe cazuri, ne deranjeaza sa uitam, exista si situatii, de obicei cele dureroase, in care ne dorim sa uitam mai mult decat orice. Totusi, amintirile dureroase, emotionale sunt cel mai greu de uitat, mai ales atunci cand sunt create prin indicii vizuale. Este usor sa uitam informatiile neutre, insa psihologii au descoperit ca evenimentele emotionale, chiar si cele cu o incarcatura emotionala usoara, pot fi foarte greu de uitat.
Atunci cand oamenii incearca in mod intentionat sa uite anumite informatii, trebuie sa le separe in minte si sa le blocheze pe cele de care nu vor sa-si aminteasca. Acest lucru se poate intampla insa doar in cazul informatiilor fara incarcatura emotionala. Emotia submineaza acesti pasi, pentru ca oamenii au tendinta sa faca tot felul de conexiuni intre anumite evenimente si parti ale vietii lor si de aceea sunt greu de izolat. Emotia face evenimentele frapante si, din aceasta cauza, si foarte accesibile. Vestea buna este ca si informatiile emotionale placute sunt greu de uitat, nu doar cele neplacute, lucru care ne ajuta sa ne amintim evenimentele fericite din viata noastra, pe care nu am dori sa le uitam. Trebuie sa fim constienti insa ca emotia stabileste anumite limite capacitatii noastre de a ne controla mintea. Totusi, daca motivatia de a uita anumite evenimente emotionale este destul de puternica, in timp, putem trece si peste astfel de amintiri.
Nu putem controla tot ceea ce uitam sau ne amintim si acest lucru ne poate incurca uneori, dar trebuie sa privim uitarea ca un proces folositor si chiar indispensabil pastrarii sanatatii mintii noastre. Si trebuie sa recunoastem ca uneori tocmai uitarea este cea care ne ajuta sa mergem inainte.
Text: Bianca Badescu