Despre prieteni adevarati si nu numai

shutterstock_88889185Relatiile de prietenie imbunatatesc toate aspectele vietii noastre sau ne ofera confort si bucurie. Adultii in general, din pacate, lupta pentru a-si mentine vechile prietenii, dar si pentru a-si face altele noi.

Indiferent de varsta sau circumstante, nu e niciodata prea tarziu pentru a-ti face noi prieteni sau pentru a ramane in bune relatii cu cei vechi.

 

Ce este un prieten?

Conform dictionarului explicativ al limbii romane, PRIÉTEN, -A, prieteni, -e, s. m. si f. este persoana de care cineva este legat printr-o afectiune deosebita, bazata pe incredere si stima reciproca, pe idei sau principii comune. Chiar daca aceasta definitie pare sa spuna totul, persoana in care vezi un prieten adevarat este greu de definit. Un prieten este acea persoana careia chiar ii pasa de tine si de care, la randul tau, iti pasa. Tehnologia din ziua de astazi ne ofera posibilitatea de a ne face mii de prieteni in mediul on-line, cu toate acestea, trebuie inteles faptul ca prietenii virtuali nu sunt acelasi lucru cu prietenii adevarati. Prietenii virtuali nu sunt langa tine sa iti stearga lacrimile, nu vin la tine acasa atunci cand esti bolnav si nici nu sarbatoresc cu tine diferite evenimente.

 

Prieteni vs cunostinte

Uneori poate fi dificil sa-ti dai seama care sunt prieteni si care sunt simple cunostinte. Iata cateva sfaturi utile:

  • Cunostinta este acea persoana cu care ai discutii pe diverse teme, cu anumite retineri. In timp ce cele mai multe dintre aceste relatii nu vor progresa dincolo de un nivel de cunostinta, cu efort, prieteniile reale pot inflori din contactele online.
  • Un prieten este cineva care impartaseste un nivel mai profund de interactiune sau comunicare cu tine, el sau ea este o persoana cu care te conectezi cu adevarat. Un prieten este acel cineva care te face sa te simti confortabil, cineva care te asculta cu adevarat, fara sa te judece.

 

Ce cauti intr-un prieten

Un prieten bun va arata un interes real in ceea ce priveste evenimentele din viata ta. El sau ea te va accepta asa cum esti. Daca o persoana este prea critica, face abuzuri egoiste asupra ta, acesta poate fi semnul unei prietenii nesanatoase. O prietenie sanatoasa nu depinde de consumul de droguri sau de alcool.

 

De ce prieteniile sunt importante

Cand suntem copii mici, multi dintre noi par sa aiba probleme atunci cand incearca sa lege prietenii. Copiii au tendinta de a vedea acest lucru ca pe o obligatie, dar, pe masura ce imbatranim, prietenii cresc si se dezvolta diferit. Ca adulti, avem tendinta de a deveni sceptici in ceea ce priveste oamenii noi si avem mult mai putin timp pe care sa ni-l dedicam prietenilor. Prin urmare, cele mai multe dintre noi vedem noile prietenii ca pe o provocare.  Nevoia de prieteni este instinctuala. Ei adauga o semnificatie speciala vietii. Ei sunt cei care ne ajuta sa depasim situatiile dificile din vietile noastre si sunt alaturi de noi atat la bine, cat si la rau.  In timp ce relatiile puternice cu prietenii pot fi o sursa imensa de distractie si placere, ele sunt, de asemenea, importante pentru sanatatea ta fizica si emotionala. Gasirea si legarea unei prietenii de durata reprezinta doar inceputul calatoriei in interiorul relatiei de prietenie. Prieteniile au nevoie de timp pentru a se forma si de si mai mult timp pentru a se aprofunda. Pentru a trece de la nivelul de cunostinte la cel de prietenie, trebuie sa se realizeze o conexiune continua cu persoana in cauza.

  • Fii prietenul pe care tu ti-ai dori sa il ai;
  • Fii un bun ascultator. Pentru a dezvolta o prietenie solida cu cineva, trebuie sa fii pregatit sa il asculti ori de cate ori simte nevoia sa vorbeasca cu cineva. Asculta-l asa cum el te asculta pe tine atunci cand esti suparat;
  • Fara reguli si asteptari. In schimb, permite ca prietenia dintre voi sa evolueze natural;
  • Fii iertator. Nimeni nu este perfect si fiecare prieten va face greseli.

 

Text: Andreea Popescu