Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, am stat de vorba cu chef Florin Dumitrescu (Hell’s Kitchen-Iadul Bucatarilor, Antena 1) despre cum isi petrece Craciunul si ce va pregati pentru aceasta ocazie, despre obiceiurile culinare ale romanilor, dar si despre ce alimente nu ar trebui sa ne lipseasca de pe masa de Craciun.
TONICA: Cum iti vei petrece Sarbatorile care vin?
Florin Dumitrescu: Sarbatorile le petrec in familie. In ultimii ani aleg sa lucrez tot mai putin de sarbatori, acum cu atat mai mult de cand o avem si pe Ava. E important pentru noi sa fim impreuna in aceasta perioada. Sigur voi impodobi bradul alaturi de familie si il vom astepta pe Mos Craciun sa ne aduca daruri.
T: Care este cel mai frumos Craciun de care iti amintesti?
F.D.: Anul trecut pentru mine a fost un Craciun special, fiind primul Craciun al Avei. Bucuria din ochii ei mi-a reamintit ce inseamna sa fii copil. Am fost foarte fericit sa fac bradul cu ea, sa ii cumpar cadouri, sa petrecem impreuna momente fericite.
T: Ce semnificatie are masa de Craciun pentru tine?
F.D.: Masa de Craciun este foarte importanta in familia noastra. Mama mea este nascuta in ziua de Craciun, iar Cristina este atat de fascinata de aceasta sarbatoare, incat la un moment dat ai senzatia ca explodeaza de fericire. Este foarte interesant ca de Craciun ne strangem toti in jurul mesei, se intorc si cei din familie care sunt plecati prin alte tari, iar faptul ca pur si simplu suntem toti sub acelasi acoperis, la aceeasi masa, este cea mai mare bucurie.
T: Gatesti pentru sarbatorile in familie? Ai facut vreodata cozonaci de exemplu?
F.D.: Nu am facut cozonaci si nici nu ma voi apuca de facut cozonaci. Nu pot sa concurez la treaba asta cu femeile din familie. De gatit, gatesc de regula o friptura la cuptor, iar de restul se ocupa ceilalti. Ne place sa contribuim fiecare cu cate ceva la pregatirea mesei.
T: Ce se va regasi pe masa ta Craciunul acesta?
F.D.: Sigur vor fi carnatii proaspeti facuti de socrul meu si toate bunataturile unguresti facute de soacra, apoi tot felul de umpluturi, salate care mai de care mai gustoase si fripturi de porc la cuptor.
T: In ce zona a tarii se mananca cel mai bine de sarbatori in opinia ta?
F.D.: Tinand cont ca am avut ocazia sa gust mai multe feluri de mancare romanesti, specifice sarbatorilor, cred ca in Ardeal se mananca cel mai bine de Sarbatori.
T: Care sunt preparatele tale traditionale preferate si care dintre obiceiurile culinare (de sarbatori) ale romanilor iti plac cel mai mult?
F.D.: Imi plac sarmalele foarte mult. Carnatii proaspeti si afumaturile. Iar pomana porcului mi se pare ca este una dintre cele mai tari chestii pe care le facem in Romania.
T: Ce ai elimina din obiceiurile noastre culinare de sarbatori si cum privesti faptul ca multi romani ajung la spital dupa Craciun din cauza meselor copioase?
F.D.: Nu as elimina absolut nimic din obiceiurile noastre, pentru ca tocmai asta este identitatea noastra. Cred ca de vina este omul care nu stie sa se opreasca din mancat, nu mancarea. Mancarea romaneasca este grasa, e adevarat, insa eu cred ca trebuie sa stii sa mananci cu masura. Astfel am evita si deja obisnuitele vizite la spital din perioada sarbatorilor.
T: Cum ar trebui sa mancam corect de sarbatori, astfel incat sa evitam problemele digestive?
F.D.: Ar trebui sa mancam putin din toate, sa gustam cate putin din toate, iar bunicile sa nu oblige nepotii si copiii sa manance chiar tot din farfurie.
T: Ce nu ar trebui sa ne lipseasca de pe masa de Craciun?
F.D.: Painea proaspata mi se pare cel mai important aliment pe masa de Craciun. Stiu ca nu toti romanii isi pot permite o bucata de carne proaspat taiata sau torturi de ciocolata. Consider insa ca painea este cea care ne leaga pe noi, romanii, indiferent de clasa sociala, mediu, profesie sau studii. Painea este liantul intre oameni, are ceva sfant in ea si ne leaga si de stramosi. Asadar, cred ca cel mai important aliment care nu ar trebui sa lipseasca nimanui de pe masa de Craciun este chiar painea.
T: O urare pentru cititoare…
F.D.: Sa va bucurati de orice fel de mancare atata timp cat o impartiti cu cei dragi. Nimic nu poate fi mai gustos decat o mancare cu suflet.
Text: Bianca Badescu