Daca la 20 de ani prospetimea este cea mai sigura dovada a tineretii si a frumusetii, dupa 40 de ani, cand tenul isi mai pierde din stralucire, frumusetea va fi compensata printr-o minutioasa ingrijire a pielii obrazului, un obraz bine hranit, hidratat si fardat cu discretie si finete. Odata cu varsta, tinuta femeii trebuie sa fie din ce in ce mai ingrijita, evitand cresterile si scaderile repetate in greutate, care lasa urme neplacute asupra pielii.
Prin ingrasare, pielea se intinde, prin slabire, adica prin pierderea stratului de grasime pe care se sprijina pielea, aceasta din urma devine flasca, cu un aspect neplacut.
Este mult mai bine sa ne cantarim avand grija sa nu depasim greutatea normala, spre a nu fi nevoite sa dam jos surplusul de grasime care lasa urme nedorite. Pentru aceasta, va trebui sa fim atente cu persoana noastra, supraveghindu-ne alimentatia care trebuie sa fie mai saraca in grasimi si dulciuri, cu proteine echilibrate, si mai bogata in vegetale si fructe. De la aceasta varsta incepem sa devenim mai comode; vom lupta contra acestei tendinte, facand multa miscare: gimnastica, mersul pe jos, sportul, drumetia. Toate cu masura si in raport cu starea sanatatii, avand grija ca tensiunea noastra arteriala oscileaza in perioada menopauzei.
Este bine sa ne calim organismul prin cura de aer, de soare, umbland uneori prin ploaie, vant, zapada, ca sa-l obisnuim si sa-i stimulam functia de adaptare, marindu-i vitalitatea. Vom face frictiuni cu prosoape aspre udate cu apa rece, bai de aburi pentru dezintoxicare (sauna). Inotul este sportul care solicita egal intregul trup si da suplete si vioiciune. Tenisul si bicicleta, sporturi in aer liber care se pot face pana la adanci batraneti, sunt de asemenea indicate, dar numai daca medicul este de acord.
Daca vom renunta la tutun si alcool si vom dormi suficient, daca vom evita sa ne enervam, daca vom lua masa la ore fixe si daca ne vom supraveghea atent sanatatea facand anual o cura de ape minerale, vom fi tinere si sanatoase si cu un tonus moral ridicat. Munca ne intretine viata, caci fara miscare si scop pierdem sensul ei. Dar este foarte important sa ne dozam eforturile si toata activitatea zilnica evitand epuizarea; oboseala este soneria de alarma a sistemului nervos inhibat, care ne anunta ca trebuie sa ne odihnim pentru a evita complicatiile ce survin din surmenaj. Acesta incepe cu pierderea miscarilor, cu somnolenta si indiferenta la tot si la toate, sfarsind cu grave afectiuni ale organelor – creier, inima, ficat, rinichi – si cu dereglari glandulare.
La 40 de ani si dupa aceasta varsta, femeile si barbatii sunt inca tineri si activi. Batranetea pare o vaga amenintare care trebuie sa fie intampinata nu cu indiferenta, ci cu interes, pentru a-i intarzia cat mai mult aparitia.
Viata trebuie sa fie placuta si dinamica. Munca sa fie indeplinita cu atentie si voie buna, bine sistematizata, pentru a nu se risipi inutil timpul; trebuie sa ne straduim sa ne cream un climat vesel si colorat de buna dispozitie si variatie, care sa alunge monotonia unor obiceiuri mecanice, tiranice si pline de prejudecati. Este bine sa se activeze in diferite ramuri chiar dupa incetarea activitatii profesionale, sa fie intotdeauna in gandurile noastre un scop superior de ordin spiritual, nu numai de ordin material. Astfel, toate fortele organismului nostru vor tinde sa-l desavarseasca, stimulandu-ne vitalitatea.
Odata cu inaintarea in varsta sunt necesare unele regimuri alimentare si posturi controlate de medic, medicamente care stimuleaza glandele endocrine si tonice cardiace, caci inima ne este slabita. Bineinteles, alimentele prea excitante, sarate sau piperate trebuie evitate, la fel tigarile, alcoolul si cafelele vor fi reduse la minimum, dar nu deodata, ci treptat, ca sa obisnuim organismul.
Nu trebuie pierdut simtul proportiei – dupa aceasta varsta, multe femei si destui barbati capata rotunjimi inestetice pe pantec si ceafa, schimbandu-si uneori cu desavarsire infatisarea prin disproportia formelor. Este ciudat ca cei vizati nu cred si nu realizeaza in mod exact aceasta schimbare si se supara cand li se atrage atentia de catre cei apropiati, in loc sa lupte sa revina la normal. Aceasta poate genera multe dezacorduri care tulbura armonia caminului, iar prin excesul de grasime se pot declansa o serie de afectiuni organice. De aceea, vom rezista la ispita dulciurilor, fiindca excesul de amidon nu numai ca ne ingrasa, dar ne face si cearcane la ochi. Vom circula pe jos, vom bea multe ceaiuri de plante, vom face chiar bai de plante care sunt calmante.
Text: Adelina Gruia