Despre amenoree, o afecțiune des întâlnită

ghid despre amenoree

Cea mai frecventă cauză de amenoree este sarcina, dar sunt și alte cauze care pot declanșa stoparea menstruației și, orice femeie care sesizează această problemă trebuie să se prezinte la medic.

Este o afecțiune des întâlnită pentru că se poate dezvolta și din cauza dezechilibrelor hormonale, inclusiv pe bază de stres. Citește în continuare pentru a afla totul despre amenoree, dar mai ales cu ce simptome poate veni și ce să faci dacă te confruți cu problema asta, la un moment dat.



Despre amenoree – ce este și cum se manifestă?

Pentru a înțelege ce înseamnă să suferi de amenoree este important să înțelegi că ciclul menstrual este controlat de un sistem hormonal complex. La fiecare ciclu, organismul pregătește uterul pentru o posibilă sarcină și, este un proces firesc. Când vorbim de amenoree ne referim la faptul că nu se mai desfășoară procesul.

Tipuri de amenoree

Pot fi multiple cauzele pentru care menstruația să fie perturbată astfel că amenoreea poate fi de două tipuri:

1.     Amenoree primară

Se referă la persoana de sex feminin căreia până la vârsta de 16 ani nu i-a venit menstruația.  De cele mai multe ori, este vorba despre un echilibru hormonal, dar pot fi și cazuri în care o afecțiune anatomică este cauza amenoreei.

2.     Amenoree secundară

În acest caz, menstruația are loc, de cel puțin nouă luni consecutive, s-a instalat normal la o persoană de sex feminin, în perioada de pubertate, dar mai târziu, încetează de cel puțin trei luni consecutive. Adesea, o sarcină este cauza opririi menstruației, dar poate fi vorba și despre un dezechilibru hormonal care a intervenit.

În fapt, procesul menstruației poate fi deranjat de mai mulți factori, dar oricare ar fi responsabil ar putea provoaca probleme la aceste organe:

  • Hipotalamus: glanda pituitară care este implicată în procesul de ovulație, de eliberarea de ovule.
  • Ovare: responsabile de producerea și stocarea ovulelor, dar și de hormonii feminini estrogen și progesteron
  • Uter: dacă nu se instalează o sarcină, la ciclu este eliminată mucoasa uterină.

Aceste probleme te pot conduce spre amenoree pentru că singurele momente în care este normală lipsa menstruației este în sarcină sau în menopauză.

Simptome în problema de amenoree

Evident, principalul simptom este lipsa menstruației, dar în funcție de cauza care a determinat apariția problemei mai poți experimenta:

  1. Dureri de cap,
  2. Scurgere mamelonară,
  3. Căderea părului,
  4. Probleme de vedere,
  5. Păr facial în exces,
  6. Dureri în zona pelvină,
  7. Acnee,
  8. Uscăciune vaginală,
  9. Dispoziție schimbătoare.

Astfel, dacă nu ți-a venit ciclul o lună, probabil că vei face un test de sarcină, dar dacă nu e asta cauza și nu vine menstruația de trei luni consecutive și ai dintre simptomele dintre menționate, este posibil să te confrunți cu amenoree, dar trebuie să te prezinți la medic pentru a afla ce s-a întâmplat.

Amenoree – diagnosticare

Este posibil ca pentru diagnosticare să fie necesare mai multe investigații așa că, medicul va realiza un consult pelvin și, dacă a fost eliminată ipoteza unei sarcini, îți va putea solicita să faci următoarele teste:

Analize de sânge – pentru a verifica nivelul hormonilor și a afla dacă sunt tulburări ale glandei tiroide sau suprarenale.

Testare genetică – pentru persoanele care suferă de insuficiență ovariană primară la mai puțin de 40 de ani.

Ecografie – dacă există suspiciunea unor probleme la ovare sau uter,

RMN – dacă există suspiciunea unei probleme la glanda pituitară

Problemele de amenoree au adesea, la bază disfuncționalități hormonale, dar dacă nicio testare din cele menționate nu scoate la iveală cauza, medicul poate solicita efectuarea unei histeroscopii (cu o cameră de mici dimensiuni cu lumină care va fi introdusă prin vagin în colul uterin pentru a vedea interiorul uterului).

Cauze și factori de risc în amenoree

Unele cauze care provoacă oprirea menstruației pot fi normale, în anumite perioade ale vieții unei femei, dar altele pot semnala probleme mai grave.

Având în vedere acestea, iată care pot fi cauzele:

1.    Cauze naturale

Aici, ne referim la sarcină, perioadă de alăptare sau menopauză, în aceste perioade este normal să apară probleme de amenoree.

2.    Anumite medicamente pot declanșa amenoreea

Sunt femei care întâmpină această problemă dacă au apelat la antipsihotice, chimioterapie, antidepresive, medicamente pentru hipertensiune arterială sau medicamente antialergice.

3.    Dezechilibre hormonale sau afecțiuni

Dezechilibrul hormonal se poate produce din multe motive, pot fi probleme ale glandei tiroide fie că este hiperactivă ori hipoactivă, aceste dechilibre pot conduce la amenoree. Alte probleme de sănătate care pot opri menstruația sunt: menopauza prematură, sindromul ovarelor polichistice, tumori ale glandei hipofize sau tumori benigne prezente.

4.    Contraceptivele pot declanșa amenoree

Un tratament contraceptiv pe cale orală poate conduce la oprirea menstruației, temporar în timpul tratamentului sau după oprirea lui. Aceeași situație poate fi întâlnită și în cazul contraceptivelor injectabile sau chiar a celor intrauterine (sterilet).

5.    Afecțiuni structurale ale organelor genitale interioare

Lipsa organelor reproductive (uter, cervix) poate avea la bază o afecțiune dezvoltată în timpul vieții intrauterine și, dacă aceste organe sunt absente, nu s-au dezvoltat corespunzător, la pubertate este posibil ca menstruația să nu apară.

De asemenea, poate apărea problema de amenoree și din cauza unor cicatrici uterine dobândite în urma unor intervenții, chiuretaj sau după o cezariană ori tratamente pentru fibroame uterine. Și, nu în ultimul rând, o cauză poate fi o anomalie a vaginului care împiedică eliminarea sângelui menstrual (membrană sau sept).

Factori de risc în amenoree

Există câțiva factori care pot determina oprirea menstruației și în privința cărora ar fi bine să acorzi atenție. Aceștia sunt:

Istoricul familial – află dacă alte femei din familie au experimentat această problemă pentru că atunci este posibil să existe o predispoziție spre amenoree și la tine și, ai putea să o previ.

Istoricul privind procedurile ginecologice – dacă ai efectuat chiuretaj uterin sau alte proceduri care au putut vătăma cavitatea uterului iar acesta nu s-a vindecat în condiții bune, poți întâmpina probleme de amenoree.

Antrenamentul sportiv intens – unele femei care practică sportul de performanță cu antrenamente riguroase pot suferi de amenoree.

Subnutriția sau tulburările alimentare – persoanele subnutrite pot ajunge la această problemă pentru că la greutatea scăzută și un IMC (indice de masă corporală) sub 19 pot interveni dereglări hormonale. De asemenea, persoanele care sunt bulimice sau anorexice pot ajunge la amenoree.

Stresul – poate afecta mental și ulterior, funcționarea hipotalamusului (zona din creier care controlează hormonii implicați în reglarea menstruației). Se poate instala amenoreea, temporar, până la reducerea stresului.

Amenoree – complicații

Această problemă nu este de ignorat căci poate conduce la infertilitate sau la osteoporoză dacă amenoreea este cauzată de nivelul de estrogen scăzut. De asemenea se poate ajunge la afecțiuni cardiovasculare sau dureri pelvine în cazul unei probleme de natură anatomică.

Tratament pentru amenoree

Înainte de a urma un tratament, este important să previi așa că adoptă un stil de viață sănătos și echilibrat.

Ca și tratament pentru amenoree, medicul va lua în considerare cauza și după caz, poate să prescrie:

  • Contraceptive căci pot regla hormonal,
  • Substituție hormonală,
  • Medicamente dacă tulburarea glandei tiroide este cauza,
  • Intervenție chirurgicală dacă este vorba de o afecțiune structurală,
  • Psihoterapie și medicamente dacă s-a ajuns la amenoree din cauza unor probleme de stres mental.

Încearcă să gestionezi cât mai bine stresul și ține evidența strictă a menstruației, notează toate modificările apărute, flux, perioadă între menstre sau durata menstruației pentru a te asigura că eviți problema de amenoree, iar pentru orice problemă care te frământă, adresează-te medicului.