Cand ne indragostim, ni se pare ca viata este altfel, poate mult mai frumoasa sau mult mai fericita. Se spune ca in acele momente poti muta si muntii din loc. Ce facem insa in clipa in care iubirea s-a terminat, cand focul ce arde in interiorul nostru se stinge incetul cu incetul?
Uneori, fie ca vrem sau nu, momentele cele mai fericite ajung la final si depinde de noi sa il facem sa fie un happy end. Insa in viata nu este mereu asa. Azi esti prinsa intr-o relatie pe care o crezi desavarsita, in care dai totul, si maine constati ca totul s-a terminat. Te afli in momentul de cumpana, in care trebuie sa iei o hotarare, si anume hotararea de a renunta la aceasta relatie. Motivele pot fi uneori multe, alteori putine, dar semnificative: iubirea a trecut!
Cand ar trebui sa se termine o relatie?
Cum sa intrerupi o relatie fara ca partenerul tau sa se supere? Unele dintre voi, mai carcotase, veti spune: ”Si ce daca se supara, eu de cate ori nu m-am suparat?” Dar aceasta este o alta discutie, pe care sper sa o dezbatem altadata. O relatie trebuie sa se termine, sau ar fi necesar sa ia sfarsit, atunci cand nevoile voastre in cuplu nu mai sunt satisfacute. Cand aceasta relatie nu te mai implineste, nu-ti mai aduce beneficii. De multe ori, oamenii raman intr-o relatie, preferand sa fie infideli decat sa spuna ”Adio”. Ce ii face sa ramana cantonati intr-o relatie nesanatoasa pentru niciunul dintre parteneri? Pot fi interese de ordin material, social, copiii. Sau poate vor spune: ”Nu vreau ca celalalt sa sufere !” Dar e de preferat oare sa te blochezi intr-o relatie de acest tip, care nu mai aduce decat invariabil si mai multa durere, si mai multa suferinta? Este mult mai sanatos sa-ti doresti si sa cauti o relatie convenabila tie, care sa te implineasca, sa te faca sa stralucesti.
Semnele unei relatii in colaps:
– nu-ti mai doresti sa fiti doar voi doi, lucru care la inceput era cel mai dorit;
– nu mai comunicati de niciun fel;
– apar discutii din motive banale;
– apar goluri in viata sexuala, chiar cu tulburari de dinamica si cu disfunctii in actul sexual propriu-zis;
– ai devenit extrem de critica indiferent de ceea ce face partenerul tau: cum vorbeste, cum se imbraca, cum mananca;
– il compari cu alti barbati, ceea ce te asigur ca nu este tocmai placut. Fiecare suntem unici si diferiti prin personalitatea noastra, iar atunci cand suntem comparati e ca si cum nu ni s-ar mai recunoaste aceasta unicitate;
– daca in relatie tie ti se da totul sau daca doar tu esti cea care da totul, va aparea sentimentul de frustrare, asa incat dispare echilibrul si relatia se rupe de la sine;
– nu te mai simti bine alaturi de el.
Evident ca o despartire nu este usoara. Intotdeauna va exista unul dintre parteneri care va suferi mai mult, altul care se va considera mai vinovat sau se va agata de partener, cersind inca o sansa. Nu poti spune ca vei fi mai fericit imediat dupa despartire insa cu siguranta te vei simti mai liber.
Cum poti face despartirea mai ”soft”?
1. Este un moment in care trebuie sa fii onesta cu tine si cu el, sa va explicati sincer motivele pentru care acest lucru s-a intamplat. A da vina unul pe altul nu duce decat la o acumulare de furie si jigniri care duc la ura si ranchiuna. Ori relatia voastra a fost una frumoasa, de ce sa nu ramaneti cu amintirile placute din ea?!
2. Daca deja a aparut altcineva la orizont, trebuie sa ai o atitudine ferma, insa nu rautacioasa si sa pui lucrurile la punct, pentru ca cine alearga dupa doi iepuri…
3. Asculta-ti partenerul, da-i si lui posibilitatea de a-si spune pasul, de a spune cum si ce simte el fata de aceasta relatie si care ar fi motivele pentru care ar trebui sa va despartiti.
4. Nu-l jigni in niciun fel, nu vei face decat sa-l inversunezi si mai tare si se va simti obligat sa-ti dea replica.
5. In momentul in care ii comunici decizia ta, e de preferat sa fiti doar voi doi, intr-un loc in care sa puteti discuta deschis.
6. A te simti vinovata este un sentiment inevitabil, insa daca decizia ta este definitiva, sentimentul se va mai diminua si vei gasi si solutii de a comunica eficient.
7. Este posibil ca, incercand sa-ti diminuezi sentimentul de vina care te apasa, sa-l acuzi pe celalalt si sa-l blamezi mai mult decat merita. Gandeste-te cum ar fi daca el ti-ar face acest lucru si cat de rau te-ai simti dupa aceea.
8. ”Vom ramane prieteni, chiar daca relatia s-a terminat.” O relatie de prietenie nu poate exista dupa o relatie de iubire. Daca iubirea poate incepe cu o relatie de prietenie, foarte rar se termina la fel.
9. Astazi exista numeroase moduri de a comunica decizia pe care ai luat-o: telefonic, sms, e-mail, scrisoare, insa modul direct ramane cel mai de dorit.
10. Atunci cand iei o astfel de decizie si nu stii cum sa o pui in aplicare, incearca sa te pui in locul celuilalt si sa te gandesti cum ai vrea sa fie, asa incat sa suferi cat mai putin.
Iubirea este o alegere. Depinde insa de fiecare dintre noi sa reusim sa facem alegerea corecta.