Durerea intensa cauzata de pierderea persoanei iubite duce la slabirea sistemului imunitar al organismului, facandu-l vulnerabil la infectii, conform unui nou studiu in domeniu.
Academicienii de la Universitatea din Birmingham au descoperit ca nivelul crescut de stres si depresie cauzate de pierderea persoanei iubite interfereaza cu un tip de globule albe numite neutrofile.
Aceste globule sunt esentiale pentru lupta impotriva infectiilor bacteriene. Cercetatorii sunt de parere ca aceste efecte se agraveze odata cu inaintarea in varsta, deoarece, la varsta adulta, organismul isi pierde capacitatea de a produce un alt hormon care sa poata contracara deteriorarea. Acest studiu i-a facut pe oamenii de stiinta sa inteleaga de ce mor unii oameni la cateva luni, saptamani sau chiar zile dupa ce au pierdut pe cineva drag.
“Exista o multime de anecdote despre cuplurile care au fost casatorite timp de 40 de ani, iar cand unul dintre cei doi moare, celalalt mai traieste foarte putin cu acea durere si apoi moare si el. Se pare ca exista o baza biologica pentru acest lucru”, a declarat unul dintre cercetatori, pentru Daily Mail.
“Noi credem ca acest lucru se poate intampla si la persoanele sanatoase care trec prin astfel de momente, deoarece ele devin foarte deprimate iar acest lucru are un efect puternic asupra sistemului imunitar”, a adaugat cercetatorul.
Pentru realizarea studiului, oamenii de stiinta au analizat sistemul imunitar si nivelul hormonilor la 48 de adulti cu varste de peste 65 de ani. Jumatate dintre barbatii analizati au suferit o pierdere majora in ultimele 12 luni.
In urma studiului, cercetatorii au descoperit ca abilitatea neutrofilelor de a lupta impotriva bacteriilor este extrem de scazuta la persoanele care au suferit o pierdere. Aceste persoane, de asemenea, au niveluri ridicate de cortizol – hormonul stresului – care este cunoscut si pentru faptul ca determina neutrofilele sa fie mai putin active.
Exista multe exemple de cupluri in care partenerii mor la distanta de doar cateva zile unul de celalalt. Spre exemplu, in anul 1995, fostul prim-ministru James Callaghan a murit de pneumonie la 92 de ani, la doar zece zile dupa ce sotia sa, Audrey, decedase. In anul 2003, Johnny Cash, muzician, a murit din cauza complicatiilor facute in urma diabetului zaharat, iar sotia lui a murit la doar patru luni dupa inmormantarea lui Johnny.
Text: Andreea Popescu