Auzim tot mai des parinti care se plang ca nu se inteleg cu copiii lor. De ce se comporta in cutare fel? De ce nu ma asculta? De ce nu sunt deschisi? Putini insa isi fac inainte o evaluare. Cata atentie i-am dat eu? Cat l-am ascultat, pentru a avea dreptul sa ii cer acum ascultare? Sa invatam sa dam atentie copiilor nostri, sa ii ajutam sa fie deschisi, sa se exprime liber. Cu talent sau fara, desenul va fi mereu o forma de exprimare pentru copilul tau
Arta este o modalitate in care omul se traduce in fata lumii. Fiind o forma de exprimare a intimului, este totodata si o forma de eliberare a unor ganduri si trairi care nu isi gasesc o altfel de cale pentru a se face auzite.
Astfel s-a format ca si curent, terapia prin arta. Mai exact in rezolvarea unei probleme, in autocunoastere sau dezvoltare personala sunt folosite metode ce tin de dans, desen, pictura, muzica, teatru, joc etc. Terapia prin desen este una dintre metodele foarte eficiente in cazul copiilor.
Desenul traduce starile copilului tau
Desenul, indiferent de instrumentul care ii sta la baza, este una dintre formele prin care copiii pot comunica diferitele stari pe care le au la un moment dat. Acest lucru este usor de verificat. Putem ruga copilul sa faca un desen cu o anumita tema, repetitiva, in diferite momente. Vom vedea ca aceeasi tema este tratata in mod diferit in functie de starea copilului, de gtndurile pe care acesta le are la un moment dat. Cum folosim mai departe acest experiment?
Copilul vorbeste despre starile lui. Incurajeaza-l!
Este foarte important pentru parinte sa incurajeze copilul sa vorbeasca despre ceea ce face: sa vorbeasca despre desen, despre modul in care a vazut el lucrurile, despre ceea ce a modelat etc. Copilul, daca este ascultat cu atentie, furnizeaza cea mai mare parte din informatia necesara intelegerii comportamentului, emotiilor, dorintelor sale.
Asuma-ti rolul de parinte
Nimeni nu a spus ca este usor sa fii parinte. Insa de indata ce ti-ai asumat aceasta responsabilitate este bine sa nu uiti sa iti joci rolul integral. Un parinte in adevaratul sens al termenului acorda timp copilului, comunica cu el, incearca sa il inteleaga si sa il accepte, sa il iubeasca si sa il ajute sa se dezvolte. Tu „cat de parinte esti”?
Atentie la culorile folosite de copii
Fiecare copil vede culorile in felul lui, le incarca cu o explicatie, le acorda o preferinta. Ce trebuie sa urmareasca parintele atunci ctnd priveste desenele? Copilul foloseste de fiecare data aceleasi nuante (inchise, terne, deschise, vii), sau doar in anumite momente? Culorile ne pot furniza informatii despre temperamentul copilului dar si despre starea sa in anumite momente.
Mediul influenteaza preferintele cromatice ale copilului
Preferinta pentru anumite culori poate fi influentata si de mediul de dezvolatare al copilului. Copiii au tendinta fie de a copia ceea ce vad la parintii lor, fie de a face opusul. Daca parintii folosesc culori inchise pentru haine, mobilier, ornamente. este foarte probabil ca si copilul sa incline spre aceleasi culori si invers. De aceea, desenul capata valoare in momentul in care este raportat si la mediul in care copilul traieste, se dezvolta.
Este bine ca parintii sa incurajeze copilul sa spuna ctt mai multe despre el prin diferite metode. Desenul este una dintre cele mai la indemana, mai ales in copilarie inceptnd cu momentul in care copilul invata si doreste sa foloseasca instrumentele de scris, invata sa deseneze si doreste sa o faca. Analizeaza culorile pe care acesta le foloseste, cromatica mediului sau si cel mai important, semnificatiile cu care copilul investeste fiecare culoare si element din desenele lui. Copilul se destainuie. Invata sa il asculti.
Consultant: Elisabeta Ilie, psiholog-psihoterapeut
Tel. 0766 49 11 38