Medic? Avocat? Profesor? Designer? Jurnalist? Economist? Psiholog? Politist? Ce se va face copilul tau cand va fi mare? Daca vrei sa aiba maximum de sanse de succes in cariera, invata sa identifici domeniile de activitate pentru care are o inclinatie naturala si incurajeaza dezvoltarea lui vocationala inca din copilarie. Nu, nu exista prea devreme pentru acest lucru.
Permite-i sa aiba initiativa
In perioada copilariei mici, copiii se confrunta cu primele crize de autonomie si rusine. Daca sunt ajutati sa rezolve aceste crize, ei vor avea incredere in sine si vor dobandi independenta. Interzicerea excesiva de a actiona, prin formule de tipul „nu pune mana pe acel lucru, o sa-l spargi!”, „nu alerga ca o sa cazi”, „nu atinge nimic!” si altele asemenea, suprima curiozitatea si initiativa copilului, trezindu-i in cele din urma sentimentele de vina si neputinta.
Regulile celor 7 ani de acasa si etapele de dezvoltare a copilului
Daca, in aceasta etapa, copilul nu este lasat sa-si dezvolte simtul de initiativa si autonomia, mai tarziu, ca adult, ii va fi foarte greu sa ia decizii rationale referitoare la profesie si viata personala.
Stimuleaza-i potentialul
Ca sa-si puna in valoare talentele si capacitatile, copilul are nevoie de un context potrivit pentru a se desfasura. Cresa, gradinita si centrele de zi care pun accent pe dezvoltarea vocationala sunt locurile ideale pentru exersarea aptitudinilor dobandite. Interactiunea cu semeni de varsta sa, inca de mic, ii asigura o crestere armonioasa catre o persoana sociabila, integrata in grup, cu sanse de reusita pe termen lung, inclusiv in ceea ce priveste cariera.
Ce profesie i s-ar potrivi?
Daca suntem atenti la copii in timp ce se joaca si interactioneaza cu ceilalti, putem observa si constata tendintele naturale, cognitive si psihologice. In functie de acestea, putem estima in ce domenii ar putea performa si ce meserie i-ar oferi cele mai mari satisfactii. Iata cateva tipare sugerate de psihologul Yolanda Cretescu, coordonator al centrului vocational „Happy Minds”:
- Copilul justitiar, adultul mediator. Daca trei copii se cearta si unul ia initiativa de a-i impaca, manifestand, in acelasi timp, un spirit justitiar, este posibil sa-i vina manusa meseria de mediator.
- Copilul dominator, adultul lider. Daca un copil are tendinta de a fi dominant in relatiile de joaca, atunci acela are potentialul de a deveni un lider, fiindu-i potrivite activitati de coordonare si management.
- Copilul empatic, adultul medic. Daca un copil este grijuliu cu partenerii de joaca privind starea de sanatate a acestora, se preocupa de ei atunci cand s-au accidentat, atunci poate fi usor orientat catre meserii socio-medicale.
- Copilul inventiv, adultul arhitect. Daca un copil are o imaginatie bogata, deseneaza in linii drepte si are viziune 3D, atunci poate fi condus catre arhitectura, constructii sau web design. In general, acesti copii au un foarte bun control si o capacitate de orientare foarte buna.
- Copilul sensibil, adultul artist. Daca un copil este vorbaret, ii place sa asculte muzica, sa invete si sa recite poezii, deseneaza si traieste mai mult in lumea povestilor, atunci este un candidat sigur pentru zonele umaniste: actorie, PR, jurnalism, psihologie, cantaret etc.
- Copilul focusat pe sarcina, adultul inginer. Daca un copil are un rationament numeric foarte bun si este foarte bine ancorat in timp si spatiu, acela poate fi dirijat catre: programare, inginerie, contabilitate, finante etc.
„Chiar daca tendinta fireasca este aceea de a face ceva cu care ai succes, parintii nu trebuie sa exagereze si sa-si expuna copilul doar unei activitati care li se pare lor ca este potrivita pentru cel mic. Asta deoarece orice calitate exagerata poate deveni un defect”, atentioneaza Yolanda Cretescu, psiholog si consilier vocational.
Afla de aici cum iti poti ajuta copilul sa scape de timiditate!
Text: Natalia Talmacec