Persoanele care simt ca nimeni nu le poate intelege ar putea fi mai sensibile la durere, spun specialistii. Oamenii de stiinta americani au descoperit ca durerea fizica, dar si cea sociala ar putea fi procesate in aceleasi regiuni ale creierului, ceea ce inseamna ca una are efect asupra celeilalte.
Descoperirea indica doua moduri de abordare, si anume atunci cand o persoana este fericita, simte mai putin durerea, iar cand este nefericita, este mai putin toleranta la durere.
In cadrul unui studiu, specialistii de la Universitatea din Virginia au incercat sa descopere daca atunci cand un om nu este inteles de catre ceilalti, acest lucru ar putea cauza, de asemenea, durere. Participantii la acest studiu au fost rugati sa se descrie mai intai asa cum se vad pe ei insisi. Privind apoi o lista cu zece trasaturi de personalitate, au fost rugati sa aleaga doua care sa-i descrie cel mai bine si doua care sa nu li se potriveasca deloc. Apoi li s-a cerut sa poarte o conversatie informala cu un necunoscut si sa spuna ce parere credeau ca ar fi avut cealalta persoana. Cercetatorii au masurat apoi rezistenta la durere spunandu-le participantilor sa introduca mana intr-o galeata cu gheata.
S-a ajuns la concluzia ca persoanele care se simteau neintelese au tolerat apa rece pentru perioade mai scurte de timp. Ipoteza cercetatorilor este ca o persoana care se simte neinteleasa se simte, in acelasi timp, amenintata. Interactiunea cu o persoana care nu ne intelege ar putea fi similiara cu interactiunea cu o persoana care ne ameninta.
Text: Ruxandra Raica