Depresia si tratamentul ei – lucruri nespuse

depresia si tratamentul ei-lucruri nespuseDe ce au ajuns din ce in ce mai multi oameni in ziua de astazi sa sufere de depresie? De ce numarul cazurilor de depresie creste tocmai in societatile civilizate, cand usurarea traiului si imbunatatirea conditiilor de viata ar trebui sa ne faca de fapt mai fericiti?

 



De ce ajungem la depresie?

In primul rand, trebuie sa stim ca, pe langa mostenirea genetica sau deficitul de neuro-transmitatori din creier care pot favoriza depresia, aparitia acestei tulburari este in stransa legatura cu stilul de viata pe care il avem si cu personalitatea noastra. Alimentatia nesanatoasa, poluarea, ritmul de viata alert, stresul la care suntem expusi in permanenta si mai ales modul in care il resimtim, nesiguranta zilei de maine care ne insoteste permanent, precum si bombardamentul mediatic cu stiri negative sunt factori care, cumulate, pot duce la instalarea depresiei. Daca peste acesti factori mai vin si evenimente negative de viata (deces, divort, somaj), izolarea sociala, un consum prea mare de alcool sau alte substante, ori o afectiune organica, depresia este aproape asigurata.

 

Cum putem evita depresia?

Este clar, sunt situatii si evenimente in viata pe care nu le putem controla, insa sunt si o multime de aspecte din viata noastra pe care le putem schimba pentru a ne intari psihicul si pentru a preveni instalarea depresiei. Este important sa tinem cont de urmatoarele lucruri:

  • sa nu ne suprasolicitam,
  • sa ne acordam ragaz pentru relaxare si deconectare de la problemele cotidiene,
  • sa dormim suficient si sa ne asiguram un somn odihnitor,
  • sa mancam echilibrat pentru a ne asigura aportul necesar de nutrienti si sa consumam cat mai multe alimente sanatoase, bio, neprocesate,
  • sa facem miscare si sa petrecem timp in aer liber,
  • sa ne ferim de expunerea continua la stiri despre evenimente negative,
  • sa nu ne izolam social, sa incercam sa ne integram intr-o comunitate, sa mentinem legatura cu prietenii sau persoanele apropiate, indiferent de dificultatile prin care trecem,
  • sa invatam sa comunicam cu cei din jur si sa ne spunem problemele, pentru ca riscul de depresii este mai mare la persoanele introvertite,
  • sa incercam sa ne adaptam la schimbarile aparute in viata noastra si sa le intelegem.

Cum gestionam depresia deja instalata?

Ideea de a ne depasi continuu limitele, in viata personala sau profesionala, de a ne forta in permanenta organismul, uitand sa ii oferim odihna si hrana necesare, nu face decat sa ne predispuna la depresii. Doar ca, de multe ori, preferam sa luam medicamente decat sa ne schimbam stilul de viata. De ce? Pentru ca este mai usor sa inghiti cateva pastile decat sa iti reevaluezi si reorganizezi viata si activitatile de zi cu zi. Doar ca ceea ce ne scapa din vedere este ca medicamentele antidepresive ne pot face si mai mult rau.

Cercetatorii de la Universitatea din Liverpool au ajuns in urma unui studiu recent la concluzia ca efectele secundare ale antidepresivelor sunt chiar mai ingrijoratoare decat se credea pana acum. In cadrul studiului, au fost analizate 1829 de persoane carora li s-au prescris antidepresive. Desi aceste medicamente amelioreaza depresiile cel putin in prima faza, efectele lor secundare nu sunt neglijabile. Peste 60% dintre intervievati au spus ca sufera de dificultati sexuale, ca se simt “amortiti emotional”, 52% au recunoscut ca nu se mai simt ei insisi, 42% ca au mai putine sentimente pozitive, 39% au afirmat ca le pasa mai putin de cei din jur, iar 55% au spus ca au experimentat efecte de sevraj. Cu toate acestea, exista din ce in ce mai multe persoane carora li se prescriu antidepresive. Cercetatorul care a condus studiul, psihologul si profesorul John Read, a declarat: “Medicatia pentru tristete si stres a atins niveluri ciudate. In multe tari, 1 din 10 persoane primeste prescriptie pentru antidepresive in fiecare an. In timp ce efectele secundare biologice ale antidepresivelor, cum ar fi cresterea in greutate si ameteala, sunt bine documentate, efectele psihologice si interpersonale au fost ignorate sau negate la scara larga, desi par a fi alarmant de comune”.

Nu trebuie sa uitam ca exista si plante care ne pot ajuta in cazul in care nu am ajuns inca sa suferim de o depresie severa, dar experimentam stari depresive: tei, roinita, sunatoare, valeriana, talpa gastei, lavanda, passiflora, hamei.

De ce traiul modern ne impinge din ce in ce mai des in pragul depresiei? De ce am ajuns sa ne “rezolvam” problemele de viata cu medicatie si unde va duce acest tip de comportament? Sunt probleme asupra carora n-ar fi rau sa ne oprim si sa reflectam…

 

Text: Bianca Badescu

Sursa studiu: Sciencedaily.com