Chiar daca facem parte din categoria celor care cred ca ploaia rade cu lacrimi de fericire, o saptamana de umezeala, frig si vant sunt de ajuns sa ne inece corabiile. Sau cel putin asa ni se pare. Iar tristetea se poate transforma uneori intr-o adevarata depresie, daca nu stim cand sa cerem ajutor.
Melancolia, starea proasta sau moralul la pamant, ziceti-le cum vreti, daca apar de cum debuteaza zilele mohorate si nu inceteaza decat la inmuguritul copacilor, fara nicio alta cauza (divort, deces, examene pierdute), sunt semne care anunta instalarea depresiei sezoniere. Simptomele sunt cele ale unei depresii obisnuite: tristete marcata, mai ales seara, pierderea interesului pentru orice activitate, nervozitate, probleme ale somnului, pierderea sau, din contra, cresterea in greutate. Ceea ce este insa specific depresiei autumnale este dormitul indelungat si bulimia, adica tendinta de a manca incontinuu, mai ales dulciuri. Nu cautati insa in frigider rezolvarea problemelor voastre.
Cauzele depresiei sezoniere
Savantii inca incearca sa elucideze motivul aparitiei acestei boli, care deseori ne impiedica sa ne indeplinim sarcinile de serviciu sau chiar sa ne pastram relatiile personale. Este totusi indiscutabil rolul jucat de diminuarea luminii solare in anotimpul rece care se pare ca influenteaza cantitatea de serotonina (hormonul fericirii) produsa de creier. Si ereditatea e blamata, cei care au avut rude care s-au luptat cu depresia fiind, la randul lor, mult mai susceptibili de a vedea partea goala a paharului.
Cum uitam de tristete
Tratamentul depresiei sezoniere consta in psihoterapie, efectuata de un specialist, asociata cu medicamente antidepresive, daca nu reusim sa dormim sau plangem incontinuu din orice. Dar poate cel mai eficient tratament este fototerapia, care consta in expunerea la lumina, in cabinete special amenajate. Cateva sedinte, a caror durata variaza intre o jumatate de ora si o ora sunt de ajuns pentru a transforma melancolia zilnica in amintire. Inainte de a intra in cercul vicios al somniferelor si antidepresivelor, apelati si la puterea tamaduitoare a plantelor. Un ceai de tei sau soc, indulcit cu miere, seara, la culcare si doua pastile de passiflora sau valeriana de-a lungul zilei intrerup sirul nesfarsitelor neplaceri.
Vantul, cu bune si rele
Vantul joaca un rol important in schimbarile bruste de temperatura. Fie ca vine din vest, incarcat de umiditatea oceanica, fie din sud, cand aduce caldura sahariana, sau aduce iarna gerul muscator din Siberia, vantul forteaza organismul sa reactioneze in functie de capacitatea lui de adaptare. Mai greu de suportat este cel fierbinte si uscat, incarcat de ioni pozitivi, care duce la cresterea concentratiei de cortizol din sange, efect periculos mai ales pentru bolnavii de inima carora le provoaca palpitatii si dureri puternice de cap.
Cate-un pic, pic, pic…
Ploaia este o binecuvantare pentru persoanele alergice deoarece, sub presiunea picaturilor de apa, polenul plantelor ramane fixat pe pamant, nemaiputand fi inhalat. Insa, pentru bolnavii de artroza sau reumatism cronic, umiditatea este o calamitate, deoarece activeaza focarele latente ale infectiilor. Rezultatul: dureri continue, deplasare greoaie, ca sa nu zicem chiar imposibila. In plus, umiditatea ne face plamanii mult mai sensibili in fata atacului virusurilor, iar bronsitele, sinuzitele sau chiar pneumoniile par ca nu se mai sfarsesc.
Solutia este calirea organismului
Cea mai simpla metoda de crestere a capacitatii de aparare in fata bolilor o reprezinta calirea organismului. Cum? Simplu – facand regulat sport! Si asta indiferent de varsta. Imbraca-te lejer, incepem cu scurte plimbari urmate, la sfarsitul zilei, de dusuri cu apa din ce in ce mai putin calda. Dusul care ne caleste organismul nu trebuie insa niciodata sa ne produca frisoane. In plus, 10 minute de exercitii fizice obisnuite (intinderi, rotiri, fandari, genuflexiuni), in fata ferestrei deschise, fac adevarate minuni. Vom ajunge astfel sa evitam infofolirea excesiva din timpul iernii care face mult mai grea adaptarea organismului de la caldura apartamentului la frigul de afara.
75% dintre persoanele afectate de depresie, odata cu venirea toamnei, sunt femei si nici copiilor nu le este straina, cercetatorii stabilind ca un procent de 3-5% dintre acestia sufera de depresie sezoniera, incepand de la varsta de 10 ani.