In mod normal, tabloul sarbatorilor este pictat cu bucurie, veselie si voie buna, insa nu pentru toata lumea culorile lui transmit aceleasi stari. Exista persoane pentru care venirea Craciunului si a Anului Nou creeaza sentimente de neliniste, tristete, apatie si chiar durere. Pe acest fundal deja gri cade pata neagra a depresiei, iar contextul devine favorabil suicidului, dovada stand numarul mare de astfel de cazuri care au loc in aceasta perioada.
Singuratate vs singuratate in doi
Una dintre cauzele depresiei de sarbatori este singuratatea. Daca in restul anului suntem dedicati jobului, iesim cu prietenii sau suntem prinsi cu activitati cotidiene, iata ca, in aceasta perioada, lucrurile se linistesc, apropiatii se retrag in familiile lor si tu realizezi ca esti, de fapt, singur. Acest sentiment de abandon, combinat cu singuratatea in sine, devine acum mult accentuat si provoaca anxietate, autoizolare si durere launtrica. De cele mai multe ori, cu toate ca esti inconjurat de familie, lipsa unui partener stabil te impinge catre aceleasi stari de tristete. Insa sentimentul de singuratate nu se traduce doar prin aceste caracteristici, ci poate fi identificat chiar si in mijlocul unui cuplu, atunci cand lucrurile intre cei doi nu functioneaza cum trebuie. Studiile au demonstrat ca numarul persoanelor care se simt singure intr-o relatie este in crestere si este caracterizat de nemultumiri comune legate de comunicare, valorizare, dorinte si asteptari diferite.
Craciunul negru
Un alt motiv care aduce tristete si nostalgie de sarbatori, in special de Craciun, este lipsa unor oameni dragi care, candva, au fost alaturi de noi. Absenta lor doare mai mult in aceasta perioada si golul lasat se simte mai adanc ca niciodata. Pe de alta parte, psihologii concluzioneaza ca persoanele care, in trecut, chiar si in copilarie, au avut experiente negative in timpul sarbatorilor resimt acum o oarecare apasare si anxietate, stari care pot aparea chiar si inconstient. De asemenea, persoanele care nu stiu sau nu pot sa-si exprime sentimentele si afectiunea sunt mult mai predispuse depresiei.
Cauze din exterior
Medicii confirma faptul ca lipsa luminii solare din aceasta perioada provoaca dezechilibre biochimice in organism care duc la aparitia sindromului tulburarii afective sezoniere, sindromul TAS. De asemenea, persoanele care s-au confruntat in trecut cu episoade depresive sunt acum mult mai expuse starilor apatice. O alta cauza care poate contribui la instalarea depresiei de sarbatori este presiunea financiara mare din aceasta perioada care poate provoca frustrari si neimpliniri.
Cum depasim depresia de sarbatori?
Puterea sta intotdeauna in noi si noi decidem daca transformam tristetea in bucurie, prin actiunile si gandurile noastre. Pentru sanatatea noastra psihica, este important sa ne concentram pe momentul prezent. Nu trebuie sa ne lasam coplesiti de sentimentele negative, ci trebuie sa ne construim o atitudine optimista. Persoanele care se stiu predispuse la aceste stari emotionale trebuie sa-si ia din timp masuri de precautie. Cautati compania prietenilor, a familiei si incercati pe cat puteti ca aceste zile sa nu va prinda inchisi in casa. Pe de alta parte, faceti sport sau plimbati-va in aer liber si profitati de timpul liber pe care-l aveti acum pentru a va odihni sau pentru a da curs activitatilor care va fac placere si de care in restul anului nu va puteti bucura.
Farmacistii Catena recomanda produsele Polisano. Daca te confrunti cu simptomele depresiei, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Linistress de la Polisano! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole