Depresia de iarna: cauze si remedii

depresia-de-iarna-1_resultPe langa sarbatorile in familie si sporturile in zapada, anotimpul alb vine la pachet si cu o serie de afectiuni specifice care, vrand-nevrand, ne pot alunga buna dispozitie. In aceasta categorie, destul de ampla, intra si depresia de iarna, o tulburare afectiva sezoniera care ne da batai de cap.



Depresia de Sarbatori. De ce apare si cum o alungam?

Cauzele depresiei de iarna

Faptul ca zilele se micsoreaza si lumina solara isi face din ce in ce mai putin aparitia sunt considerate cauze principale ale aparitiei depresiei. In acest caz, vorbim de o secretie mai crescuta a melatoninei, hormon ce induce starea de somn, si o productie mai scazuta a serotoninei, hormonul responsabil cu starea de bine, numit si hormonul fericirii. Pe de alta parte, dereglarea ritmului cicardian − ceasul nostru intern − poate fi si ea un factor favorizant al instalarii depresiei sezoniere. Conform studiilor, exista si o predispozitie genetica, de varsta si de sex, astfel ca femeile sunt de 4 ori mai expuse acestei afectiuni decat barbatii, cu precadere cele aflate in preajma varstei de 30 de ani.

Tehnici de gandire pozitiva: terapia cognitiv-comportamentala

Cum se manifesta depresia de iarna?

Aceasta forma de depresie isi are radacinile in lunile anterioare, atinge pragul maxim iarna si se amelioreaza la inceputul primaverii. Simptomele sale sunt oboseala, somnolenta si lipsa de energie, scaderea interesului pentru activitatile zilnice, dificultati de concentrare si stari de irascibilitate. La acestea se pot adauga stari intense de tristete si letargie, scaderea libidoului si cresterea apetitului culinar.

Cum eliminam tiparele mentale negative

Ce putem face pentru a zambi din nou?depresia-de-iarna-2_result

In functie de cat de grava este manifestarea sa, depresia de iarna poate fi tratata pe mai multe cai.

  • Sportul este cel mai bun aliat in acest caz, in timpul miscarii fizice organismul eliberand endorfine − moleculele fericirii. De asemenea, profitati de orice zi insorita de iarna si iesiti in natura. Plimbarile contribuie la oxigenarea sangelui si la cresterea nivelului de energie, iar razele solare imbunatatesc semnificativ starea generala.
  • Alimentatia poate creste nivelul serotoninei produse la nivel intestinal, prin urmare, este un tratament eficient al starilor depresive. Se recomanda diminuarea consumului de zahar si cafea. Alimentele bogate in triptofan, un precursor al serotoninei, trebuie introduse in meniul zilnic. Din aceasta categorie fac parte carnea de curcan, somonul, tonul, lactatele, soia, fasolea, mazarea, bananele etc.
  • Apelarea la un consilier psihologic poate fi benefica. Totodata, in cazuri severe, acesta va fi in masura sa prescrie o reteta de medicamente antidepresive.

Iata care sunt cauzele psihice ale celor mai comune boli! Click aici!

Atentie! Socurile emotionale ne afecteaza sanatatea! Afla detalii! Click aici!

Farmacistii Catena recomanda produsul Bien Dormir. Daca iti doresti sa combati tulburarile de somn, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Bien Dormir – Melatonina Forte! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole