Jocurile de noroc, legale sau nu, atrag tot mai multi discipoli, avand in vedere ca mirajul unui castig rapid si fara nici un efort incanta pe oricine.
Dupa 1989 jocurile de noroc au cunoscut o inflorire extraordinara in Romania. “Exploatatorii” de saracie, a caror menire era sa profite de pe urma naivitatii celorlalti, au rasarit ca “ciupercile dupa ploaie”. Jocuri de tip piramidal, saloane de bingo, agentii de pariuri etc., toate au “sarit” in ajutorul romanului dornic de un castig imediat. Cu toate ca au investit timp, bani si…nervi, nu putini sunt cei care au ramas fara economii sau fara un adapost deasupra capului.
Daca vrei sa-ti invingi o slabiciune nu o hrani!
Fie ca ne incercam norocul cu un loz in plic sau cu un bilet de bingo, fie ca participam la emisiuni televizate difuzate la ore de maxima audienta in care se promit castiguri substantiale in schimbul unui singur telefon, suntem antrenati intr-un cerc vicios din care cu greu se mai poate iesi. Amagindu-ne ca jucam numai sume mici ne putem trezi intr-o buna zi…dependenti si falimentari. Studii de specialitate arata ca numarul persoanelor dependente de jocurile de noroc creste in paralel cu numarul celor care le adopta. Astfel, un jucator din zece ajunge intr-un stadiu in care viciul ii afecteaza viata sociala si familiala. “Exista dependenta fata de jocurile de noroc, mecanismul sau fiind cel clasic al dependentei”, explica psih. Augustin Cambosie (Centrul de Acupunctura si Homeopatie, Bucuresti). Potrivit acestuia, “persoanele complexate, ce au o structura insuficient construita, sunt cele mai expuse la dezvoltarea dependentei fata de jocurile de noroc”. Astfel, cu cat o persoana este mai complexata, cu atat ea doreste sa castige rapid, cat mai multi bani.
Lipsa mamei din viata copilului, unul din motivele dependentei
“Procesul de maturizare incepe intre 0 si 5 ani, in relatiile cu parintii. Absenta acestora din viata copilului, dar si un exces de zel fata de el sunt daunatoare, deoarece undeva poate ramane o matrice de relatie de dependenta. De exemplu, daca mama este omniprezenta in viata copilului, la maturitate acesta va avea nevoie in permanenta de cineva alaturi. Pe de alta parte, cand mama a fost absenta din viata copilului s-a instalat o pseudoindependenta (putinta de a face ce doreste, dar si o nevoie de dependenta). Persoana se maturizeaza in alte planuri- intelectual, profesional – dar ramane cu sentimentul dependentei. In plus, este anxioasa, are un complex de inferioritate, recurge la alcool si droguri si are tendinta de a se retrage intr-o lume <fantastica>”, sustine psih. Augustin Cambosie.
Simptome care anunta dependenta
– Te preocupa jocurile de noroc
– Te implici mai mult decat ar trebui
– Joci ca sa uiti de probleme de zi cu zi sau sa scapi de starea de apatie
– Simti placere cand joci si castigi
– Atunci cand pierzi simti nevoia sa joci sume din ce in ce mai mari
– Familia sau prietenii tai au avut de suferit din cauza viciului tau
– Ai ajuns sa te imprumuti pentru a-ti plati datoriile acumulate ca urmare a jocurilor de noroc
– Simti neliniste si irascibilitate cand nu joci cateva zile
– Ai incercat sa renunti dar nu ai putut
Dependenta se rezolva numai prin psihoterapie
Cu toate ca dependenta de droguri este considerata o boala in toata regula, nu exista medicament care sa o vindece. “Situatiile de dependenta sunt cele mai grele din istoria psihologiei si psihiatriei. Raportul de vindecare a persoanelor dependente este de…100-1 (un caz vindecat din 100). Singura cale de lupta impotriva dependentei, si nu ma refer aici numai la dependenta fata de jocurile de noroc, este psihoterapia. Pe de alta parte, familia si anturajul celui dependent joaca un rol determinant in reabilitarea sa prin ridicare nivelului de incredere in sine”, a incheiat psih. Augustin Cambosie.