Iti porti graba pe bancheta din spate a taxiului care te duce la serviciu…in jurul tau sunt ei, oamenii mai mult sau mai putin calmi, mai mult sau mai putin preocupati. Esti la serviciu? Arunca o privire in jur. Da, ei din nou, oamenii mai mult sau mai putin puternici, mai mult sau mai putin autoritari.
Ce incerc sa fac? Incerc sa iti vorbesc despre necesitatea contrariilor. Stiu, stiu, nimic nou vei spune, am tot auzit de ele de la vechii greci incoace si da, esti si tu de acord, fina lor atractie a stat drept baza multor intreguri glorioase. Si la serviciu lucrurile stau in mod asemanator, insa cand vine vorba de oameni se cere totusi mai putina strictete, trecandu-se chiar in domeniul discutabilului. Oamenii nu pot fi toti la fel, au chiar personalitati opuse de multe ori, insa rolurile lor se pot schimba in functie de situatie, in timp. Puternic sau mai putin puternic, autoritar sau nu… totul se poate schimba, caci viata nu este altceva decat un sir nesfarsit de exercitii de vointa. Tu de ce parte ai ales sa iti joci rolul? Ce crezi? Iti vine bine?
Complexatul
Cum il recunosti?
Uita-te cu atentie in baltoaca de sentiment al inferioritatii din imediata ta apropiere. Da, este chiar el, omul ce isi traieste viata in jurul lui ”nu sunt suficient de…” si “nu sunt in stare sa…”. Si nu o zic ceilalti. Nu este nevoie, se descurca admirabil cand vine vorba sa se puna singur in umbra, sa se acopere de calde critici si denigrari.
Sfaturi pentru buna convietuire.
Daca suferi de sindromul bunului samaritean si vrei sa scoti la lumina un complexat, apreciaza-l, cere-i parerea cu diferite ocazii, incurajeaza-l sa-si impartaseasca opiniile. Cu un minim de incredere ai sa vezi ca ai sa gasesti in el, contrar asteptarilor, un personaj foarte creativ si chiar amuzant. Pana la urma nu sunt multi cei care reusesc sa gaseasca intr-o fractiune de secunda cel putin 10 modalitati de a se autoironiza cu o cruzime uluitoare.
Dependentul
Cum il recunosti?
Este cel pe care l-ai interpretat frecvent ca fiind doar un copil prins in mod ciudat si chiar trist uneori in viata unui om mare. In jurul lui pluteste mereu genul acela de atmosfera molatica… este si el doar in crestere, trebuie sa il hranim cu liniste si incurajari, sa ii toleram intrebarile inutile si sa asteptam cu toata receptivitatea momentul in care va reusi sa fie atent, chiar ascultator. Pana la urma important este ca poate. Socheaza uneori prin faptul ca are capacitatea aceea ciudata, aproape un har, de a accepta lucrurile fara sens ce se intampla in jurul sau.
Sfaturi pentru buna convietuire
Daca ai inclinatii catre un stil de colaborare ceva mai autoritar, felicitari, te anunt ca tocmai ti-ai gasit colaboratorul perfect. De ce il numim dependent? Pentru ca simte in mod inexplicabil nevoia de a se supune vesnic cuiva. Pana si un egal al lui in ierarhia organizatiei capata valori parentale si prin urmare, desigur, o intreaga paleta de responsabilitati atasate rolului. Deci poti incepe inca de pe acum sa exersezi diverse discursuri de indrumare, de sustinere dar si critice.
Conformistul
Cum il recunosti?
Este omul stil masinuta. Se supune fara probleme celui care il are in grija fara a se simti vreodata strabatut de nici cel mai vag fior de creativitate. Cu alte cuvinte, omul stil lemn pentru care rutina vine ca o gura de aer prospat bine meritat. De fapt, pana la urma, nimeni nu zice ca nu este buna si un pic de obedienta, caci tocmai ea este singura care ii mai ajuta pe conformisti sa isi gaseasca locul in cadrul grupurilor.
Sfaturi pentru buna convietuire
O sa fiu sincera cu tine. Daca nu esti si tu la randul tau un conformist, munca de pe pozitii egale cu un reprezentant al acestei specii este departe de a fi o petrecere. Pregateste-te! Va incerca sa iti sufoce incet, dar sigur orice idee cat de cat noua, orice gand ce zvacneste a rebeliune. Asa ca imi pare rau pentru tine daca ai crezut macar o clipa ca exista si alte adevaruri in univers in afara de cele pe care le-a invatat si adoptat el.