Dependenta de cofeina? Iata cum scapi!

1a2avlhcso5oCand mi s-a propus titlul acesta pentru un articol, m-am gandit: de ce tocmai eu?! Iubesc cafeaua si relatia noastra de “simpatie” a debutat de mult, in adolescenta, cand am inceput sa o beau nu ca sa indepartez oboseala, ci pentru gustul ei bun. Intre timp, am aflat si de efectele pozitive ale antioxidantilor din cafea, dar si de efectele daunatoare ale consumului exagerat. O intrebare, insa, cred ca este cazul sa ne punem: poate da cafeaua cu adevarat dependenta?!

“Statisticile arata ca peste 85% dintre romance sunt consumatoare de cafea”

Dependenta este, in medicina, o notiune strict legata de administrarea unor substante pe care le numim “droguri” si la care, in urma administrarii repetate, ajungem sa fim conectati atat de strans, incat organismul, pentru a putea functiona, incepe sa ni le “ceara” imperativ.  Cafeaua nu da o astfel de adictie, insa un lucru pe care sunt sigura ca l-am observat cu totii este acela ca, in timp, vom avea nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare de cafea pentru a obtine acelasi efect de… “trezire”. Ne obisnuim, intr-un fel, cu cofeina, pentru ca ea este substanta activa pentru care cei mai multi dintre noi beau cafea. Numerosi oameni de stiinta considera ca asa-zisa “dependenta de cafea” este, in special, psihologica. Pur si simplu ne invatam sa bem cafea si, daca incalcam acest obicei, de exemplu intr-o calatorie, cand nu putem sa urmam strict obiceiul matinal al rasfatului cu o ceasca aburinda de cafea, incepem realmente sa ne simtim mai obositi, chiar somnolenti. Unii acuza pana si tulburari organice, de genul durerilor de cap. Lipsa obiceiului de-o viata se face simtita, eventual prin manifestari zgomotoase… Problema cea mai importanta este cea care se pune atunci cand medicul ne interzice consumul de cafea. Exista diferite afectiuni, de la colecistite la boli cardiace, in care pur si simplu consumul de cafea este exclus. Interdictia este motivata de efectele adverse ale cofeinei, alcaloidul cafelei, cea care ne da insomnii, ne creste tensiunea sau ne face inima sa bata neregulat.

 

“Ia un supliment de vitamine B sau opteaza pentru alimentele care contin vitamin din complexul B: naut, spanac sau cereale integrale. Acestea iti vor asigura acelasi nivel de energie pe care ti-l ofera si cofeina.”

1a2av2ixegc0

Ce-i de facut?!

O solutie buna este cafeaua decofeinizata. O alta solutie, pe care am experimentat-o personal, este ceaiul negru, care are si el un continut oarecare de cofeina, doar ca aceasta se absoarbe intr-o cantitate mai mica si efectele adverse sunt practic absente, daca ne limitam la o ceasca pe zi.

Atentie, insa, nu uitati: si alte bauturi au niveluri ridicate de cofeina (de cele mai multe ori, mai mari decat cafeaua). Cofeina exista si in cola, si in bauturi energizante, chiar si in unele bauturi carbogazoase sau celebrele ice tea. Multi tineri nu beau cafea, dar sunt “dependenti” de astfel de produse. De aici si titlul articolului, care nu este adresat doar “dependentilor” de cafea…. Pentru toti, un sfat similar celui pe care l-am dat bautorilor de cafea: incercati si variantele fara cofeina. Exista intotdeauna o bautura similara energizantului, dar fara cofeina, sau cu gust de cola, dar din nou fara cofeina. In fond, cofeina nu face decat sa amane momentul in care simtim oboseala si nu reprezinta un fel de burete care sa o stearga definitiv.

 

Dr. Corina Zugravu, Medic specialist Igiena alimentatiei si Nutritie