Dependenta de cafea? Iata cum scapi!

shutterstock_42950863Asemanatoare dependentei de alcool sau de droguri usoare, dependenta de cofeina vine cu propriul set de efecte secundare negative. Mai mult, cercetatorii sunt de parere ca dependenta de cofeina afecteaza starea generala de sanatate. Facand o medie, mai mult de 120.000 de tone de cafea sunt consumate de oamenii din intreaga lume in fiecare an. Haideti sa aflam impreuna ce putem face sa ne lasam de cafea.

De la CAFEA la CEAI
Spre deosebire de cafea, ceaiul de plante (infuzia) are un nivel mult mai scazut de cofeina. Cu toate acestea, daca va decideti sa renuntati brusc la acest viciu, este posibil ca in perioada imediat urmatoare sa apara unele simptome cum ar fi depresia, migrenele, oboseala si dificultatile de concentrare. De obicei, aceste simptome incep sa apara la 18 ore dupa ultima cafea bauta si pot dura pana la 24-48 de ore. In cele din urma, dupa sapte zile, toate aceste simptome dispar.

Schimbari in stilul de viata
Una din modalitatile cele mai bune si mai eficiente de pana acum pentru a elimina dependenta de cofeina este adoptarea unui stil de viata sanatos. Acest lucru implica o combinatie echilibrata de exercitii fizice, somn si hidratare. De regula, 30-35 de minute de exercitii de 5-6 ori pe saptamana sunt suficiente pentru a-ti distrage atentia de la cafea, plus ca te ajuta sa ramai si in forma. Acest lucru trebuie completat cu 6-7 ore de somn si cu hidratarea cu apa plata sau cu alti substituienti de apa cum ar fi laptele sau sucul de portocale.

Adoptarea unui regim alimentar echilibrat
O dieta sanatoasa care implica cantitati suficiente de fructe si legume este vitala in lupta impotriva cofeinei. Puteti incepe cu o dieta bogata in alimente alcaline. Legumele, atat crude, cat si gatite, cerealele, nucile sau fructele proaspete au un indice glicemic mic, care stabilizeaza zaharul din sange, reducand astfel pofta de cofeina. In afara de toate acestea, consumul de vitaminele C si B va sprijini sistemul suprarenal, care, la randul sau, va reduce pofta de cofeina.

Grupuri de suport si centre de dezintoxicare
Daca simtiti ca va este extrem de greu sa renuntati la cofeina pe cont propriu, aveti posibilitatea sa apelati la ajutorul dat de grupurile de sprijin sau la centrele de reabilitare. Astfel de centre va vor ajuta sa faceti fata dependentei de cofeina.

Text: Roxana Baracu