Deosebirea majora dintre stres si oboseala cronica

De cele mai multe ori, sindromul burnout, asa cum se mai numeste oboseala cronica, apare fara sa ne dam seama, ne ia prin surprindere si ne seaca de energie, lasandu-ne epuizati si demoralizati. Doamna doctor Laura Ene, medic primar in diabet, nutritie si boli metabolice, cu o experienta de 15 ani in domeniu, a sustinut zilele trecute conferinta „De la BURNOUT la echilibru. Curs de management al oboselii: analize, nutritie, miscare, psihoterapie.” Evenimentul, sustinut in calitate de parteneri media de revisteleTonica, Slab sau Gras si Farmacia Ta, a fost  organizata de Asociatia MedExperts si Ella Congress&Events.

Vorbind despre stres si oboseala cronica, doamna doctor a subliniat una dintre cele mai importante deosebiri dintre cele doua: „Stresul se resimte doar la nivel fizic, in timp ce oboseala cronica se observa atunci cand apar probleme psihice, spre exemplu: va confruntati cu lipsa de motivatie, sentimente de tristete asociate cu pierderea interesului fata de multe activitati care au fost odata placute, repulsia si gradul de toleranta redus fata de persoanele dragi, dispozitie depresiva.”



Semnele care anunta oboseala cronica

Exista mai multe semne care ajuta la recunoasterea oboselii cronice, cele mai comune fiind: dureri de cap, palpitatii, alergii, boli digestive, apatie si anxietate, atacuri de panica, insomnie, agresivitate, lipsa de interes fata de orice activitate. „Daca se recunosc 4 semne din cele enuntate este posibil sa fiti in prag de burnout”, a mentionat doctorul Laura Ene.

Exista mai multe metode prin care companiile isi pot sustine angajatii cand acestia dau semne ca sunt afectati de sindromul burnout, programele de wellbeing sustinute de doctori si sedinte de terapie prin arta sunt cateva dintre modalitatile ce le stau la indemana.

In cadrul evenimentului a fost anuntata si o noua aparitie editorial, „Capcanele dietelor. Dieta pe viata sau stil de viata?”, semnata de Dr. Laura Ene. Acest ghid practic de buna purtare cu propriul corp (si cu emotiile noastre) ne ajuta sa facem pace cu cantarul si sa ne eliberam definitiv de foame si de frustrare. In plus, descoperim cum sa ne satisfacem toate poftele, intr-un mod inteligent si sanatos.

Text: Oana Baltoc